Qamişlo’da Diriliş Günü coşkusu

15 Ağustos Atılımı’nın 38. yıl dönümü Qamişlo’da “Bi rihê 15ê Tebaxê werin cenga azadiyê” sloganıyla kutlandı.

Mahsum Korkmaz öncülüğünde 15 Ağustos 1984’te düşmana atılan ilk kurşunun yıl dönümü Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde coşkuyla karşılanıyor.

Qamişlo Kantonu Suriye Devrimci Gençlik Hareketi, 15 Ağustos Adımının 38’inci yıl dönümünü Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi’nin (TEV-ÇAND) katkılarıyla Heysem Kiço Stadı’nda kutladı.

Kutlamaya binlerce Qamişlolu, kantonun sivil ve askeri örgüt üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Kutlama alanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kongra Star, TEV-DEM, YPG/YPJ, QSD bayraklarıyla süslendi.

Kutlamada, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Qamişlo üyesi Sabir Mihemed, Diriliş Günü'nün yıl dönümü dolayısıyla Önder Abdullah Öcalan, özgürlük ve onur şehitleri ile özgürlük tutsaklarını andı.

‘TÜM HALKLARIN ÖZGÜRLÜK GÜNÜDÜR’

Şehit komutan Egid'in şahsında tüm özgürlük şehitlerini anan Sabir Mihemed, "15 Ağustos Kürt halkı, tüm Ortadoğu halkları ve tüm insanlık için diriliş günüdür. Bugün tüm gruplar, renkler, mezhepler ve inançlar bu topraklarda yaşıyor ve bu günü birlikte kutluyorsa, bu günü özgürlüklerinin günü olarak gördükleri içindir” dedi.

Mihemed, Rojava halkı ve tüm Ortadoğu halkı için 15 Ağustos'un yeni bir gün olduğunu belirterek, "Bu gün özgürlük, eşitlik, barış, insanlığın değerini koruma günüdür. Kürtleri yok ettik diyenlere yazıklar olsun. 15 Ağustos'ta büyük komutan Egîd yoldaşın eylemi sayesinde artık kimse Kürtler ve Kürdistan adına konuşmayacak. 15 Ağustos, Kürt halkına yönelik soykırıma en sert tepkiydi” dedi.

KÜRT HALKI TAHAKKÜMÜ KABUL ETMEYECEK

Daha sonra, Genç Kadınlar Birliği üyesi Rîm Dede, insanlığın, özgürlük gerillalarının ve Kürdistan özgürlük davası şehitlerinin önderi Öcalan'ı tebrik ederek, "1984 yılında şehit komutan Egîd liderliğinde insanlığı diriltme adımı başladı. 15 Ağustos adımı, Kürt halkı ile Kürdistan halkı ve mazlum halklar arasında özgürlük kıvılcımının yakılmasını sağladı” diye konuştu.

Rîm, 15 Ağustos'tan 38 yıl sonra Kürt halkının artık tahakkümü kabul etmediğine dikkat çekerek, "Kadınların Önder Abdullah Öcalan'ın fikir ve felsefesiyle ortaya çıktığı yerde boyun eğmeleri mümkün değil. Şu sıralar işgalci Türk devletinin özellikle kadınlara yönelik saldırıları artıyor. Ama kadınların öncülerinin Egid ve Mazlum, Sakine ve Fidan olduğunu çok iyi bilsinler, kadınlar işgali asla kabul etmeyecek ve teslim olmayacaklardır” ifadelerini kullandı.

Rîm, konuşmasının sonunda, Rojava Devrimi'ne öncülük eden gençler olarak 15 Ağustos Adımının 39’uncu yılının Kürt halkının zaferi, işgalin yenilgisi ve Önder Apo'nun serbest bırakılması yılı olacağına söz verdi.

Konuşmaların ardından müzik grupları tarafından sanatsal gösteriler sunuldu ve halaylar çekildi.