Qamişlo katliamı şehitleri 6’ncı yılında anıldı

DAİŞ çetelerinin 2016 yılında Qamişlo’da yaptığı katliamda şehit düşenler, katledildikleri yerde anıldı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), DAİŞ'i coğrafi olarak yok etmeden önce, DAİŞ çeteleri Qamişlo’da büyük bir katliam gerçekleştirdi. Qamişlo katliamı olarak tarihe geçen, 27 Temmuz 2016'daki DAİŞ saldırısı çetelerin işlediği en vahşi suçlardan biriydi. Bu vahşi katliam, bomba yüklü araçla gerçekleştirildi ve bunun sonucunda 62 kişi şehit oldu ve 176'dan fazla kent sakini yaralandı. Patlama sonucunda sivillerin üzerine 2 bina tamamen yıkılmış, 58 sivil, 3 Güvenlik Gücü mensubu şehit olmuş, 177 sivil de yaralanmıştı.

Bugün, Qamişlo Meclisi öncülüğünde, kentin Xerbi mahallesinde, katliamın 6. yıl dönümü vesilesiyle, kentteki onlarca kişinin katılımıyla anma töreni düzenlendi. 

Törende Cizre bölgesi Şehit Aileleri Meclisi adına Cewahîr Osman konuşma yaptı.

Cevahir Osman, katliam şehitlerini anarak, "Qamişlo katliamı şehitleri şahsında tüm özgürlük şehitlerini anıyor, ruhları önünde başımızı eğiyoruz. 6 yıl önce bugün üzücü bir gündü. Qamişlo halkı için tarihi bir gündü, çok acı vericiydi. 2016 yılının en ağır günlerinden biriydi. Olayda çok sayıda sivil şehit olsa da Qamişlo halkının iradesi güçlüydü. Bu katliamla Qamişlo halkının iradesini kırmak istediler ancak amaçlarına ulaşamadılar. Toplu katliam planı sadece DAİŞ çeteleri tarafından değil, yandaşlarının da işbirliği ile gerçekleştirilmişti” ifadelerine yer verdi. 

Katliamın amacına dikkat çeken Cewahir Osman, "Özerk Yönetim projesini yıkmak, şehir halkının yüreğine büyük korku salmak ve halkın iradesini kırmak istediler. Aynı zamanda şehit Polat şahsında şehrin güvenlik güçlerini, Özerk Yönetim mensuplarını ve Özerk Yönetim diplomasisini hedef almak istediler. Bu onların ana hedefiydi. Ancak amaçlarına ulaşamadılar. Halkın iradesi daha güçlüdür. Tedbirli davranmamız gerekiyor, DAİŞ çetelerini birlik ve beraberliğimizle yendiğimiz gibi düşmanın bu çabaları da bugün boşa çıkacaktır" diye konuştu.

Cewahir Osman konuşmasını şöyle bitirdi: "Toprağımız var, bu toprak bizim. Biz bölgemizden asla ayrılmayacağız, siz saldırsanız da saldırmasanız da biz her zaman kendi topraklarımızda savaşacağız. Direnişimizle, halkımızın birliğiyle her zaman başarılı olacağız ve her zaman yanınızda bir baş belası olacağız. Her zaman ayaklarımızın üzerinde olacağız. Şehitlerin ailelerine bir kez daha başsağlığı diliyor, şehitlerin ölmediğini söylüyoruz."

Konuşmaların ardından şehitler anısına mumlar yakıldı. "Şehîd namirin" ve "Yaşasın halkların birliği" sloganlarıyla anma sona erdi.