Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye'ye 15 günde 225 kez saldırdı

QSD, Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırılarının 15 günlük bilançosunu açıkladı, en az 225 saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), işgalci Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarının 15 günlük bilançosunu açıkladı.
Açıklamada, "İşgalci Türk devleti ve çeteleri geçtiğimiz yıl Kuzey ve Doğu Suriye’de bütün bölgesel ve uluslararası anlaşmaları ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda birçok suç işledi. 2022 yılının ilk 15 gününde de saldırılarına devam etti. Uluslararası sessizlikten faydalanan işgalci Türk devleti bu 15 gün içinde Şehba, Minbic, Kobanê, Eyn Îsa, Til Temir, M4 Karayolu ve Dirbêsiyê’ye saldırdı. Bölgeye dönük saldırılarını meşrulaştırmak için de birçok savaşçımızı şehit ettiği iddiasıyla kamuoyunu ikna etmeye çalıştı. Fakat bunun aksine aşağıdaki bilançoda yurttaşlarımıza yönelik saldırılarıyla bölgede kaos çıkarmak ve DAİŞ’i yeniden canlandırmak istediği açıktır" denildi.
Açıklamaya göre 2022 yılının ilk 15 gününde yapılan işgal saldırılarının bilançosu şöyle:


"KOBANÊ

Keşif uçakları Kobanê semalarında 20 kez, Kobanê ve Sirîn arasında da 4 kez uçuş gerçekleştirdi.

İşgalci Türk ordusunun Kobanê merkez ve köylerine dönük bombardımanında 5’i ağır olmak üzere 12 yurttaş yaralandı. Farklı zamanda Kobanê’nin doğusundaki Qeremox de Türk ordusu tarafından bombalandı. Bombardıman sonucunda 3 kadın ve bir çocuk yaralandı. Aynı zamanda yaşlı bir adam da yaşamını yitirdi.

Öncelikli olarak Kobanê merkezini hedef alan Türk ordusu ardından Kobanê ve Girê Spî arasındaki Qeremox, Xanê, Til Hacib, Serzorî ve Gultepe köylerini bombaladı. Bombardıman sonucu bir sivil şehit düştü, 11 sivil de yaralandı. Aynı zamanda bir çocuğun da bacağı koptu.

Türk devleti komutanlığı yaşanan bütün bu olayları 12 savaşçımızı şehit ettikleri iddiasında olduğu gibi yalan ve özel savaş yöntemiyle kamuoyuyla paylaşmıştı.

Öte yandan Qeremox köyünde yine işgalci Türk devletinin saldırıları sonucu Suriye rejimin 2 askeri öldü ve bir asker de yaralandı.

GIRÊ SPÎ

Girê Spî’nin batısında kalan köyler de yoğun bir şekilde bombalandı. Kor Hesen ve Xirbet Beqer köyü 3 kez, Golteb köyü 6 kez bombalandı. Ayrıca Bîr Nasır köyü de onlarca kez havan toplarıyla saldırıya uğradı. Öte yandan Silebî, Bîr Xat, Um Huwêyş, Xirbet Faris, Serzûrî, Huriye, Mixtariyê ve El-Suwan köyü de obüs ve havanlarla yoğun bir şekilde bombalandı.

Cirin köyü 3 kez havanla, 2 kez füze, Zenubiya köyü 3 kez ve El-Erida köyü 2 kez havan topuyla hedef alındı. Köylerde ağır hasara neden olan saldırıda bir sivil yaralandı.

EYN ÎSA

İşgalci Türk devleti obüs, havan ve tank topuyla Eyn Îsa’nın batı ve doğudaki köylerini hedef aldı. Eyn İsa'nın batısındaki Hoşan ve Xalidiyê köyü obüs, havan ve tank topuyla hedef alındı. Bombalama sonucu 3 sivil yaralandı. Sefawiyê ve Fatsa köylerine 11 havan mermisi isabet etti. Eyn Îsa ve Eyn Îsa Kampı'nın doğusunda, M4 yolu üzerinde bulunan Mişêrfa köyü yine obüs saldırısına uğradı.

TIL TEMIR

Til Temir ve Zirgan hattındaki köyler, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin obüsüne hedef oldu. Um El Kêf, Til Kîfçî, Til Tewîl, Til Cûma ve Til Şenan köyü havan topuyla hedef alındı. Dirdara 6, Um El Kêf 32, El Ebûş 9, Til Şenan 2, Kozeliyê ile Til Tewîl 10 ve Til Cûma köyüne de 3 obüs topu atıldı. Köylerin çoğunda maddi hasar meydana geldi.

ZIRGAN

İşgalci TC ordusu Zirgan ilçe merkezine obüs topuyla hedef alırken, Zirgan köyü olan Esediyê, Nîwîhat, Til El Werd ve Til Şeîr’e havan toplarıyla saldırdı.

Öte yandan son günlerde Til Temir ve Zirgan hattında keşif uçağı hareketliliği yaşandı.

MINBIC

Minbic semalarında zaman zaman keşif hareketliliği yaşanırken, drone saldırısında bir yurttaş yaralandı.

TIL RIFET

Til Rifet ve çevresi obüs ve havan toplarıyla saldırıya maruz kaldı.

ŞEHBA

Şehba Bölgesi’ndeki köyler ve Efrîn’e bağlı köyler obüs ve havanlarla hedef alındı. Eyn Deqnê 6, Til Madîqê 4, Hirbilê 4, Minixê 2, Şêwarqa 7 ve Şehba Barajı 4 obüs mermisiyle bombalandı. Belûniyê ve Şêx Îsa köyüne de havan mermisi isabet etti ve bu köyler 10 obüs topuyla hedef alındı.

Efrîn’e bağlı Şera ilçesinde olan Maranez ve Malîkiyê köyü 9, Îrşadiyê köyü ise 6 obüs topuyla hedef alındı. Ayrıca Şêrawa’ya bağlı Soxanekê köyü ise 30 havan topuyla bombalandı.

İşgalci Türk ordusuna ait keşif uçakları bölgede yoğun bir şekilde uçuş gerçekleştirdi.

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri bu 15 günlük süre zarfında; havan, obüs ve tanklarla 225'ten fazla saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılar sonucunda 31 yurttaş yaralandı ve bir yurttaş ise hayatını kaybetti.”