QSD’de biri ‘canlı bomba’ iki DAİŞ’liyi yakaladı

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, Dêrazor’da yürütülen operasyonlar sırasında iki DAİŞ’liyi yakaladıklarını bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan QSD Basın İrtibat Merkezi, yakalananlardan birinin canlı bomba olarak eğitilen 14 yaşındaki bir çocuk olduğunu duyurdu.

QSD’nin açıklaması şöyle:

“Mücadelemiz teröre karşı kararlı bir şekilde devam ediyor. Örgütlü terör örgütü olan DAİŞ çeteleri, tekrardan bölgede örgütlenmek ve egemen olmak için farklı farklı yöntemlere başvuruyor. DAİŞ çeteleri canlı bomba eylemleriyle, sivilleri katlederek bölgeye korku salmak istiyor ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor. DAİŞ’in kullandığı tüm bu yöntemler güçlerimizce denetim altına alınmış, etkisiz kılınmıştır.

Güçlerimiz, 15 Şubat tarihinde Dêrazor’un Dîbanê beldesinde bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyon sonucunda 2 DAİŞ çetesi mensubu yakalandı. Bu iki çete, Dêrazor’un doğusundaki Özerk Yönetim Bölgesi’ni hedefine almıştı.

Irak uyruklu Usama Qerdaş adlı Tariq Reşîd Seîd El-Hemo, DAİŞ’in katıldığı birçok çatışma ve savaşta yer almış ve birçok kişiyi katletmiştir. 14 yaşındaki Ferhad Ebdulrehman El-Tirkistanî adlı çete ile Palmira kırsalından Dêrazor’ûn doğu bölgesine geliyor ve Dêrazor’a yönelik saldırı hazırlığı yapıyor.

Ailesi Türkiye’de olan 14 yaşındaki Ferhad Ebdulrehman El-Tirkistanî, Suriye’ye geçerek, DAİŞ çetelerine katılır. Ferhad Ebdulrehman’ın babası DAİŞ çetesi üyesi ve Halep’te öldürülür.

Güçlerimiz tarafından 2019’da Baxoz savaşından bu çete ve ailesi yakalandı ve Hol Kampı’na yerleştirildi.

Ferhad Ebdulrehman, Eşbal El-Xîlafê grubu içerisinde yer alarak, çocukları örgütleme faaliyetine dâhil olur. Bu grup içerisinde birçok kez DAİŞ’in ideolojik ve askeri eğitimini alır. Ferhad Ebdulrehman adlı çetenin itiraflarına göre, ‘Behar’ adlı bir örgüt tarafından Hol Kampı’ndan çıkarıldı ve kamptaki tüm faaliyetleri durduruldu. DAİŞ terör örgütü 14 yaşındaki Ferhad Ebdulrehman’ı canlı bomba eğitimi için Dêrazor’a gönderdi.

Yakalan her iki çetenin itiraflarına göre, bölgenin istikrarını, huzurunu bozmak ve bölgede karışıklık ve kaos çıkarmak için gelmişlerdir. Bu operasyon ile DAİŞ çetelerinin planları boşa çıkarılmış, bir kez daha tehlikenin önüne geçilmiştir.”