Reqa ve Qamişlo’da kitlesel protestolar

Reqa’da Türk devletinin saldırılarına karşı bölgenin hava sahasının uçuşa kapatılması talebiyle yürüyüş düzenlenirken, Qamişlo’da, DAİŞ'e karşı savaşan QSD komutanlarını hedef alan devletin, DAİŞ’in yenilgisinin intikamını almaya çalıştığı vurgulandı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları ile Zaxo'da gerçekleştirdiği katliam, Reqa’da kitlesel bir şekilde protesto edildi. Yüzlerce kişinin katıldığı açıklamada, QSD bayrakları ve şehitlerin fotoğrafları taşındı.  

Yürüyüşün ardından Neim Kavşağı’na yapılan açıklamada konuşan Reqa Sivil Meclis Eşbaşkanı Ehmed Xelil, bölgede güç bulunduran devletlere "Türk devletinin SİHA’larla sivillerin hedef alınmasına karşı ahlaki görevlerini yerine getirerek bu durumu sonlandırmalıdır" çağrısı yaptı. 

 

Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Ibtisam Ehmed ise, Türk devletinin suç işlediğine işaret ederek, "BM Güvenlik Konseyi ve insan hakları örgütlerinin kararlarını ihlal ediyor. Türk devletinin saldırıları burayla sınırlı kalmadı, Başûrê Kurdistan’ın Zaxo bölgesinde katliam gerçekleştirdi. Bu da Türk devletinin asker sivil ayrımı yapmadan herkesi katlettiğini ve asıl amacının komşu devletlerin toprağını işgal etmek olduğunu bize gösteriyor” dedi.

 Açıklamada, hava sahasının uçuşa kapatılması çağrısı yapıldı.

QAMIŞLO

Türk devletinin işgal saldırılarına ilişkin Barış Anneleri ve Qamişlo Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi, basın açıklaması düzenledi.

Şehit Aileleri Meclisi üyeleri Şirîn Ehmed ve Evîn El-Hac, Qamişlo’da bulunan meclis binasının önünde açıklamayı okudu.

Şirîn Ehmed, BM Güvenlik Konseyi'nin ve uluslararası diğer örgütlerin, işgalci Türk devletinin acımasız insan hakları ihlallerine sessiz kaldığına dikkat çekerek, sessizliği işgalcilere destek olarak nitelendirdi.

Jiyan Tolhildan, Roj Xabûr ve Barîn Botan'ın, işgalci Türk devletinin insansız hava aracıyla hedef alınmasını kınayan Şirîn Ehmed, uluslararası güçlere bu suçlara karşı net bir tavır almaları çağrısında bulundu.

Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi Başkan Yardımcısı Zozan Şemo ise, Türk devletinin amacına ulaşamayacağı ve bu suçlarla bölge halkını korkutmayı amaçladığını söyledi.

19 Temmuz Devrimi’nin kazanımlarını korumada üç şehidin de rolüne dikkat çeken Zozan Şemo, "Üç devrimci de Kuzey ve Doğu Suriye devriminin inşasında önemli rol oynadı. Terörizmle savaşan, DAİŞ terörünü yok eden güçlü bir askeri güç kurdu. Üç şehidi de hedef almak, DAİŞ’in bölgedeki yenilgisinin intikamını almaktır” ifadelerine yer verdi.

Zozan Şemo, Türkiye'nin Kuzey ve doğu Suriye’de kadınlara karşı işlediği suçların altını çizdi ve şöyle devam etti: "Bu yeni bir şey değil, Türkiye'nin sicili bu suçlarla dolu. Şehit Hevrîn Xelef ve Barîn Kobanê'yi hedef alarak cenazeleriyle oynadı. Ayrıca, YPJ savaşçısı Çiçek Kobanê'nin tutuklanması bu durumun göstergesidir. Bu acımasız suçların amacı, Kuzey ve Doğu Suriye'deki kadınları devrime öncülük etme mücadelelerinden vazgeçmeleri için korkutmaktır. Ancak işgalci devlet, kadınları katlederek hedeflerine ulaşamayacaktır.”