Rojava’da 10. yıl kutlamaları: Demokratik Suriye’yi inşa edeceğiz

Rojava Devriminin 10’uncu yılını kutlayan Aldar Xelîl, devrimi herkesin yaşayabileceği demokratik bir Suriye örneği haline getireceklerini vurguladı; işgal saldırı ve tehditlerine de halkın cevabının topyekun direniş olduğunun altını çizdi.

19 Temmuz Devrimi’nin yıl dönümü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde “İşgali yeneceğiz ve demokratik Suriye'yi inşa edeceğiz" sloganıyla görkemli kutlamalar yapıldı.

 QAMIŞLO

Qamişlo’da bulunan 12 Mart Şehitler Stadyumu'nda düzenlenen kutlamaya, Cizîr Bölgesi’nde yaşayan Kürt, Arap, Asuri, Süryani, Keldanî ve Ermeni halkları yöresel kıyafetleriyle katıldı.

İŞGAL TEHDİTLERİNE CEVABIMIZ, DİRENİŞ

Kitleye hitap eden PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, Kuzey ve Doğu Suriye halkının devrimin yıl dönümünü kutladı. Xelîl, Türk devletinin tüm işgal tehditlerine cevaplarının açık ve net olarak direniş olduğunu söyledi. Rojava Devrimi’nin Üçüncü Yol siyaseti olarak kendini ispatladığını belirten Aldar Xelîl, Suriye’de örnek bir proje haline geldiklerini vurguladı.

BAAS diktatörlüğünün zulmüne hayır deyip devrime soyunduklarını belirten Aldar Xelîl, Devrimin hakikatini arayanlar burada. Üçüncü yol arayanlar, işte burada. Başlangıçta kimse bu devrim görüşüne önem vermedi. Burada hakikatin ortaya çıkmasını kutluyoruz" dedi.

Tahran'da yapılan üçlü zirveye işaret ederek, işgalcilerin planlarına karşı direniş mesajı veren Aldar Xelîl, demokratik ulus projesiyle ulus devletlerin bilincinin değişeceğini belirtti.

DEMOKRATİK ULUS DEĞİL, ULUS DEVLETLER YIKILACAK

Xelîl şöyle devam etti: "Bu halkın özerk yaşamasını istemeyenler bize saldıracaklar. Önce çeteler, sonra Türk devleti bize saldırdı. Tüm saldırılara rağmen yine tarihi direniş gösteriliyor. Şu anda devletlerin liderleri bu devrimi nasıl yeneceklerini düşünüyorlar. Bunu düşünen devletlere şunu söylemek istiyorum; nice başarılara imza atan bu devrim, yaşanan başarılar, bu özverili ve dirençli insanlar, bunu 11’inci yılında bir kez daha kanıtlayacaklardır. Bu devrim, herkesin yaşayabileceği demokratik bir Suriye örneği olacaktır. Bu devrimde insanların sorunları çözülür. Halkların kardeşliği bu devrimde gerçekleşir. Şimdi Türk devleti gelip topraklarınızı işgal edeceğim diyor. Halkın cevabı bellidir. Bir saldırı olursa sadece gençlerimiz değil, hepimiz karşılarında olacağız. Biz hiçbir zaman Suriye'yi bölelim demedik. 2011 yılında bile yine aynı şeyi söyledik. Toplumumuzun gücüyle yeni bir toplum inşa edeceğiz. Ulus devletleri bu şekilde değiştireceğiz. Bu bir örnektir. Bu örnekle demokratik bir Suriye kurulacaktır.”

DEMOKRATİK SURİYE’Yİ BİRLİKTE İNŞA ETMEYE HAZIRIZ’

Şam yönetimiyle birlikte demokratik bir Suriye’yi inşa etmeye hazır olduklarını sözlerine ekleyen Xelîl, “Bizim kazanmamız için tüm Suriye halkının direniş mevzilerinde yer alması, şehitlerinin kanına sahip çıkması gerekiyor. 11 bin şehit onların izinde direnişi büyütmemizi istiyor. Onlara demokratik bir proje hediye etmemiz gerekiyor. Birçok hatamız olabilir ama devrim henüz bitmedi. Her şeyi bir kenara bırakıp ülkemize sahip çıkmalıyız. Bu bilinç ve kararlılıkla hep birlikte kazanacağız” dedi.

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Xelîl’in konuşması ardından  Arap, Süryani halkları temsilcilerinin yanı sıra Kongra Star ve Şehit Aileleri Meclisi temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Kutlamada Cizre Bölge Kültür Komitesi, Mezopotamya Kültür ve Sanat Hareketi'ne bağlı sanat grupları ile Kuzey ve Doğu Suriye'den onlarca sanatçı da konser verdi.

ŞEHBA

Şehba’nın Fafin ilçesinde yüzlerce kişi Rojava devriminin 10’uncu yılını coşkuyla kutladı.

Burada söz alan TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Zelal Ceger, Rojava Devrimi’nin  devrimin halkların zulümden kurtuluşunun yıl dönümü olduğunu söyledi.

Zelal Ceger de Tahran’da yapılan üçlü toplantıya değinerek, "Düşmanlar şimdi Tahran'da soykırım planları yapıyor. Düşman bizi ne kadar yok etmeye ve öldürmeye çalışsa da inanılmaz bir direniş göstermeye devam edeceğiz."

Halkın, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikir ve felsefesine göre örgütlendiğine dikkat çeken Zelal Ceger, "Düşman bir süredir medyası aracılığıyla bize saldırıp öldüreceğini söylüyor. Ama bu sefer etrafımızda olup biten olayların farkındayız. Bu sefer irademizi güçlendiren Önder Abdullah Öcalan'ın, düşünce ve felsefesiyle örgütleniyoruz. O yüzden kim gelmek isterse meydandayız” dedi.

Devrimin başarısının demokratik ulus projesinin başarısı anlamına geldiğine dikkat çeken Zelal Ceger, "Rojava Devrimi'nin başarısı, demokratik ulus projesinin başarısı demektir. Bu nedenle başarılarımızı korumak ve Önder Apo'yu İmralı cezaevinden kurtarmak için çok çalışmalıyız” diye ekledi.

‘ONLARA DEVRİMİN GÜCÜNÜ GÖSTERECEĞİZ’

21’inci yüzyılın Türk işgalinden kurtuluşun yüzyılı olacağını belirten Zelal Ceger, "21’inci yüzyıl faşist Türk devletinden kurtulmanın yüzyılı olacaktır. İşgal altındaki topraklarımızı kurtaracağız. Bu bizim irademize, sabrımıza ve ısrarımıza bağlıdır. Özgürlüğümüze kavuşmalıyız” şeklinde konuştu.

Türk işgalinin saldırılarına karşı durmanın tek çare olduğunu ifade eden Zelal Ceger, "Düşman bize karşı katliamlar yapsa da savaşmak için gücümüzü göstermeliyiz. Dolayısıyla Efrîn'de direndiğimiz gibi Şehba'da da direniyoruz. Til Rifet'e veya başka bir bölgeye saldırdığında Türk işgaline karşı aynı şekilde direneceğiz. Onlara devrimin gücünü göstereceğiz. Topraklarımıza daha fazla düşmanın girmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ŞAM

Şam’ın Zorava mahallesinde de yıl dönümü kutlaması vardı. 19 Temmuz devriminin sembollerini taşıyan kitle, direniş sloganları atarak, devrim mücadelesini selamladı, şehitlerin mücadelesinin takipçisi olacaklarını vurguladı.