Kuzey ve Doğu Suriye ve Rojava’nın birçok şehrinde, birçok halk ve etnik köken bir arada kendi kültür ve inançlarıyla barış ve beraberlik içerisinde yaşıyorlar.
Bu kentlerden birisi de Qamışlo kenti, burada Arap, Kürt, Süryani, Hristiyan, Asuri ve Müslüman bir arada yaşam sürüyor. Farklı inanç ve kültüre sahip olmaları birlikte ve kardeşçe yaşamalarına engel olmuyor.
Yılbaşı nedeniyle Qamişlo kentinin birçok mahallesinde yeni yıl hazırlıkları yapıldı. Süryani - Hristiyan halkı tarafından Hazreti İsa’nın doğum günü olarak kutlanan yılbaşı büyük önem taşıyor, kiliselerde ibadetler yapılıyor.
Biz de ANF ekibi olarak Rojava’ya yönelik gerçekleştirilen saldırılar ve yeni yıl vesilesi ile mikrofonlarımızı Qamişlo kentinde bulunan Marbitrus ve Polo Katolik Süryani kilisesi Papazı Bitrus Selman’a uzattık.
Tüm bölge halklarının yeni yılını kutlayan Papaz Bitrus Selman, kardeşlik ve birlik mesajları verdi. Bitrus Selman Qamışlo halklarını bir dalın tepesindeki rengarenk bir taca benzetiyor.
Bitrus Selman; Bizler Süryani halkı olarak Hazreti İsa’nın doğum gününde özellikle kardeşlik, sevgi ve barış diliyoruz. Bizler bütün renk ve farklılıkları sevmeyi ondan öğrendik. Ayrıca yeni yılın acılardan ve hastalıklardan uzak bir yıl olmasını, mutluluk içinde ve çocuklarımızın acısını yaşamadığımız bir yıl olmasını diliyorum.
Qamişlo şehri bir dalın tepesindeki taç gibidir ve Qamişlo’da bulunan bileşenler, bu tacı kendi kültürlerinin renkleriyle süsler, eğer bu bileşenlerden birisini bu taçtan ayırırsan tacın rengi bozulur. Dillerimiz veya geleneklerimiz farklı olsa da birlikte bu topraklarda yaşıyoruz bu durum birlikte yaşamamıza engel değil. Bu topraklar, bu su bizim. Kimse bizi bu topraklardan çıkaramayacak, eğer bir gün biri gelip bu topraklar bizim deyip çıkarmak isterse çıkmayacağız. Bu topraklar bizim atalarımızın toprakları. Kürt komşuma veya herhangi bir bileşenin üzerine gelindiğini görsem onun yanında olacağım ve ona yardım edeceğim, çünkü bu bizim bir arada barış içinde yaşayabilmemizin en önemli kuralı.
Son olarak sunu söylemek istiyorum ki dışarıdan herhangi bir gücün şehrimizde bize rehberlik etmesine gerek yok. Çünkü atalarımız birlikte bu topraklara hizmet ettiler. Qamişlo’da bulunan halkların ve etkin kökenlerin hiçbiri arasında bir fark yoktur. Bunu anlayıp, buna göre yaşamalı, geleneklerimizi ve geçmişimizi korumalıyız.”