Rusya üsleri önünde işgal protestosu

Qamişlo ve Amûdê’de bir araya gelen yüzlerce kişi Rusya’nın bölgede bulunan üsleri önünde bir araya gelerek Türk devletinin işgal saldırılarını ve uluslararası sessizliği protesto etti.

Qamişlo ve Amûdê’den gelen yüzlerce kişi, İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik artan saldırılarına ve bölgede bulunan güçlerin saldırılara sessiz kalmasını protesto etmek için Qamişlo’nun güneyindeki Basil meydanında bir araya geldi.

Buradan Qamişlo uluslararası havaalanında bulunan Rus güçlerinin üssüne yürüyüş gerçekleştirildi.

Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Masûm Hesen, "Onurlu bir yaşam için ölümden korkmuyoruz, Türk işgalinin saldırıları direnmemize engel olmayacak, işgalcilere karşı savaşacağız" ifadelerini kullandı.

Ardından eylemcilerden oluşan bir heyet, Rus kuvvetlerine bir mektup iletmek üzere Rus üssüne girdi. Demokratik Birlik Partisi Qamişlo Eşbaşkanı Mesud Dawud, Rus güçlerinden Türk işgalcilerinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını durdurmasını istediklerini belirtti.

AMÛDÊ

Ulusal Birlik Partiler de Qamişlo kantonuna bağlı Amûdê ilçesinde Türk işgalcilerinin saldırılarını ve sivillerin tutuklanmasını kınamak için eylem düzenledi. Yürüyüşe halkın yanı sıra siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Şengal Meydanı’ndan ilçenin güneyinde bulunan Rus üssüne yürüyen kitle adına Sol Parti üyesi Xada Ehmed açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İşgalci Türk devleti, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve ağır toplarla sivillere saldırıyor. Rus kuvvetleri de “garantör” olarak bu bölgede bulunuyor, dolayısıyla bu saldırılara karşı ciddi tavır almaları gerekiyor. 2019 yılında Türkiye ile ateşkes anlaşması imzalanırken ABD ve Rusya garantör güçler olarak anlaşmada yer almıştı. Ancak Türk devleti ateşkesi ihlal ederek halka karşı birçok suç işledi. “Son dönemde işgalci Türk devleti sivillere yönelik çok sayıda katliam gerçekleştirdi. Bunun sonucunda çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında olduğu çok sayıda kişi şehit oldu. “Ulusal Birlik Partileri olarak, öncelikle Rusya'yı bölgede garantör güç olduğu için bu saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız, direnmekte ısrar edeceğiz.”

Açıklamadan sonra Ulusal Birlik Partileri adına Rusya üssünde bulunan askeri yetkililere dosya teslim edildi.