TEV-DEM’in yeni eşbaşkanları Ruken Ehmed ve Xerib Hiso

TEV-DEM’in gün boyu Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam eden 4’üncü kongresinde yapılan seçimle Ruken Ehmed ve Xerîb Hiso Eşbaşkan olarak seçildi.

Demokratik Toplum Hareketi’nin (TEV-DEM) 4’üncü olağan kongresi "Demokrasi kültürü demokratik kurumlarla gelişir” şiarıyla Rimêlan’daki Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenledi.

Kongreye Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri, Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Kürt ve Arap Kanaat Önderleri Meclisi, kadın ve gençlik örgütleri ile 400 delege katıldı.

TEV-DEM eş başkanlarının açılış konuşması yapmasının ardından söz alan katılımcılar, kongrenin bu süreçte düzenlenmesi, demokrasi kültürünün geliştirilmesi ve demokratik ulus projesinin önemini ele aldı.

Demokratik ulus siyaset perspektiflerinin tartışıldığı kongre, TEV-DEM genel raporu ve yönetmelikte yapılan değişikliklerin okunmasıyla devam etti.

Kongrede konuşma yapan katılımcılar, TEV-DEM’in Suriye krizinin başından bu yana demokratik ulus felsefesine sahip çıktığını herkese ispat ettiğini söyledi.

Kongrede, örgütsel ve siyasi ihtiyaçlar değerlendirerek, kurum, örgüt ve sivil toplum kuruluşlarının alt yapılarındaki değişimleri değerlendirdi. 

Kongrede örgütsel anlamda bazı kararlar alındı. Bu kararlar hareketin Rojava genelinde aktif bir kurumsal hareket olarak stratejilerini uygulamadaki ısrarını doğruluyor. Alınan kararda kadın ve gençler öncü rol alıyor.

Öte yandan böylesi hassas bir süreçte Kürdistan Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesi gerektiğine işaret edildi, işgal altındaki bölgelerin özgürleştirilmesi, göçmenlerin güvenli bir şekilde evlerine dönüşünün sağlanması çağrısı yapıldı.

Aynı şekilde Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadelenin büyütülmesi gerektiğine dikkat çekilerek, PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkartılması için halk inisiyatiflerine destek verilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Ayrıca sivil toplum örgütlerinin alt yapılarının güçlendirilmesi, sivil toplum kurumları ve örgütleriyle diplomatik ilişkiler kurulmas ve sivil toplum örgütleri adına bir dergi çıkartılması da alınan kararlar arasında. 

TEV-DEM eş başkanlığına ise Ruken Ehmed ve Xerib Hiso seçildi. TEV-DEM Genel Meclisi’ne seçilen 80 üyenin onaylanmasının ardından eş başkanlar ve genel meclis üyeleri şehitlerin hayallerini gerçekleştirinceye kadar mücadele edecekleri sözünü verdi.

RÛKEN EHMED KİMDİR?

Kobanê doğumlu Rûken Ehmed 1993 yılında devrimci çalışmalara dahil oldu ve Minbic, Şam ve Halep dahil olmak üzere Rojava ve Suriye'nin tüm şehir ve bölgelerinde çalıştı.

2005 yılında Kongra Star’a katıldı ve özellikle Arap ve Suriyeli kadınlar teşvik etme ve güçlendirme konusunda aktif bir rol oynuyor.

2011 yılında resmi olarak TEV-DEM'e katılan Ruken Ehmed, Kongra Star ve TEV-DEM'de de yönetici üye olarak çalıştı.

27 Ocak 2014'te Kobanê Özerk Yönetimi'nin kurulmasıyla birlikte Meclis Eşbaşkan Vekilliği'ne seçildi ve 2016'da Minbic Kent Yönetimi Eşbaşkan Vekili oldu. 2020 yılında Suriye Gelecek Partisi'ne katıldı ve Parti Genel Sekreter Yardımcısı seçildi.

XERÎB HISO KİMDİR?

TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, 1967 yılında Efrin'in Qestel Cindo köyünde Êzidî bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 4 çocuk babası Xiso’nun eşi ise Efrîn Êzidî Birliği Meclisi Eşbaşkanıdır.

Xerîb Hiso, Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin kurulduğu 1984 yılından bu yana siyasi ve devrimci faaliyetlerde bulunuyor. Kürt halkına ve Kürdistan'ın tüm bölgelerine karşı mezalim ve soykırım suçları işleyen Kürdistan işgalcilerinin diktatör rejimlerine karşı mücadele temelinde devrimci çalışmalara katıldı.

Hiso, mücadelesi sırasında Şam rejimi tarafından 3 kez yakalandı. En son 2011'de aylarca hapiste kaldı.

Rojavayê Kurdistan - Kuzey ve Doğu Suriye'de Devrim'in başlamasıyla birlikte Hiso, devrimci ve örgütsel faaliyetlerini genişleterek Halep, Bab ve Şehba kantonunda halkla toplantılar yaparak onları Kürt davasıyla tanıştırdı.

Hiso, 2003 yılında Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kurulmasında kilit rol oynadı, başta Hesekê olmak üzere birçok alanda çalıştı.

Hiso, 4 yıl boyunca Başûrê Kurdistan'da PYD ve TEV-DEM'i temsil etti.