Til Rifet şehitleri için uğurlama töreni düzenlendi

Fafin Şehitliği’ne akan on binlerce kişi, Türk devletinin Til Rifet’te katlettiği Hemze Birim, Reşit Eliko ve Fatima Mamo’tu görkemli bir törenle uğurladı.

Fafin ilçesindeki Avrin Hastanesi önünde toplanan on binlerce kişi, 24 Ağustos'ta Til Rifet ilçesi çarşısında Türk devletinin işgal saldırısında katlettiği Hemze Birim, Reşit Eliko ve Fatima Mamo’nun cenazesini davul zurnayla karşıladı. 

Şehit Hemze Birim’in dün yapılması planlanan düğünü gerçekleşemedi. Tabutunun üzerine damatlık bırakılan Hemze Birim’in nişanlısının ellerine de kına yakıldı. 

Şehitlerin cenazesini omuzlarda taşıyarak Fafin Şehitliği’ne ulaşan kitle sık sık Türk devletinin işgalini protesto eden sloganlar attı.

Şehitlikteki tören bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Efrîn bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Henan Mamo konuştu. Henan Mamo, bölgede konuşlanan uluslararası güçlerin Suriye konusundaki ikiyüzlülüklerine işaret ederek, "Garantör devletler, bu bölgeleri koruduğunu iddia ediyor ancak sahada görünen şey, bu devletlerin ikiyüzlülüğü ve Suriye'deki ikili politikasıdır. Bu devletler, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik devam eden saldırılarına sessiz kalıyor. Bu saldırılar sonucunda çok sayıda sivil şehit oluyor ve katliamlar yaşanıyor. Ama bu devletler kendilerinden beklenen rolü yerine getirmiyor” ifadelerini kullandı.

Efrîn’den göçertilen halkın düşmanlara karşı direniş konumunda olacağını vurgulayan Henan Mamo, "Düşman iyi bilmelidir ki, bu halk direnişi sürdüreceğine söz vermiştir ve düşmanın işgal politikalarından korkmayacaktır” diye konuştu.

Kongra Star Efrîn Koordinasyon Üyesi Gulê Mihemed de Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik uluslararası kabul görmüş bir komplonun devrede olduğunu belirterek, "Kürt halkına karşı komplolar düzenleniyor. Bu komplolar Kürt halkı için ilk değil. Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo, Kürt halkının entelektüel, kültürel ve fiziksel soykırımı içindi. Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik bu saldırılar komplonun devamıdır” dedi.

Kürdistan dağlarında gerillaya, Kuzey ve Doğu Suriye’de halka yönelik saldırıların, demokrasiye inananları yok etme politikası olduğunu belirten Gulê, Mihemed, "Gerillaya yıllardır her türlü kimyasal silahla saldırıyorlar. Ama faşist Türk devleti gerillaları yenemedi. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik bu saldırıların artması ortak bir politikadır ve amaç bölge halkını katletmektir" ifadelerine yer verdi.

Efrîn Kanton Meclisi Üyesi Mihemed Şêx Qenber de söz alarak Efrînli göçmenlerin Şehba Kantonu'nda Türk işgal planlarına karşı direnmeye devam ettiğini vurgulayarak, "4 yılı aşkın bir süredir Efrîn halkı işgalcilere karşı direniyor. Şehba kantonunda direnen Efrînliler, evine geri dönmeyi bekliyor” dedi.

Şehit Hemze Birim’in ailesi adına konuşan şehidin kardeşi Mihemed Birim, Efrînli göçmenlerin iradesini düşmanların yenemeyeceklerini vurgulayarak, "Moralimiz yüksek olacak, düşmanlar irademizi yenemeyecek, mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Törenin sonunda şehit Fatima Mamo ve Reşîd Eliko’nun cenazesi sloganlar eşliğinde Fafin Şehitliği’nde, Şehit Hemze Birim’in cenazesi ise Ehres ilçesindeki Çağın Direnişi Şehitliği’nde toprağa verildi.