Türk devleti Efrîn’de 500 zeytin ağacını daha kesti

Türk devleti işgal ettiği Efrîn’de yüzlerce zeytin ağacını daha kesti.

Yerel kaynaklara göre işgalci Türk devleti 15 Şubat’ta Şera ilçesine bağlı Meryemîn köyü sakinlerine ait 500’den fazla zeytin ağacını kesti.

Bu ağaçların Mehmûd Mihemed Elî ve Ehmed Cemal El-Dîn adlı köylülere ait olduğu öürenildi.

Türk devleti ve çeteleri, Efrîn’i işgal ettiğinden bu yana doğa kıyımı ve talana devam ediyor. Halkın zeytin ağaçlarına el koyan çeteler, zeytin yağlarını dünya piyasasına ‘Türk malı’ diye sürüyor, kestiği ağaçlardan elde ettiği odunları ise yine işgal bölgelerindeki pazarlarda satıyor.

ZEYTİN AĞACI YAĞMASI

Efrîn 2018’de Türk devleti tarafından işgal edildikten sonra gerçek bir terör ve yağma rejimi oluşturuldu. Bölgenin temel kaynağı olan zeytin ve zeytin bazlı ürünler çalınarak küresel çapta ticarileştirilirken, binlerce ağaç da kesilerek ya Türkiye’ye kaçırıldı ya da işgal alanlarında satıldı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün 30 Aralık 2021 tarihli raporuna göre geçen dört yıl içerisinde 333 bin 900’den fazla zeytin ağacı ve ormanlık alanlardaki ağaç kesildi. 12 bin zeytin ağacı ve farklı çeşitlerde ağaç yakıldı.

Raporda, “Zeytinlerin, çalınan mal ve mülklerin Türk malı gibi İspanya ve ABD gibi dünya pazarlarında satılıyor. El konulan zeytin ağaçları ve üretilen malzemeler geçtiğimiz seneden bu yana Cindirês’in Hemam köyüne götürülerek buradan Türkiye tarafına geçiriliyor” denildi.