Xelîfan şehitleri için 150 gündür eylemdeler

KDP’nin şehit düşürdüğü gerillaların cenazelerini almak için 150 gündür alanlarda olan Barış Annesi Suad Mistefa, “Her ne olursa olsun cenazelerimizi ihanetçilerden alacağız. Bu uğurda gerekirse şehit oluruz” diyor.

Rojava halkları, KDP’nin Xelîfan’da pusu kurarak şehit ettiği gerillaların cenazelerini almak için 5 Ekim 2021’den bu yana eylemlerini sürdürüyor.

Halk Savunma Güçleri (HPG), 3 Ekim 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, 28 Ağustos’u 29 Ağustos’a bağlayan gece saat 02:30 sularında 7 kişilik bir gerilla grubunun Kandil alanından Behdinan bölgesine geçmeye çalışırken KDP tarafından pusuya düşürüldüğünü belirterek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu saldırı sonucunda 5 yoldaşımızın kesin şehit olduğu, bir yoldaşımızın ise muhtemelen yaralı esir düşmüş olabileceği netleşmiştir. 7 kişilik grupta yer alan Haki yoldaşımız ise bu olayı bizzat gözlemlemiş ve bir süre sonra sağlam bir şekilde olay yerinden ayrılmayı başarmıştır. Sağ kurtulan Haki yoldaşımız güçlerimize ulaşarak, KDP güçleri tarafından gerçekleştiren saldırıyı birçok yönüyle açıklığa kavuşturmuştur.”

SÊMALKA’DA 111 GÜNLÜK EYLEM

Başta Rojava olmak üzere dört parça Kürdistan ve Avrupa’da yaşayan Kürtler, HPG’nin Xelîfan’daki çatışmaya ilişkin açıklamasının ardından alanlara çıkmaya başladı.

Rojava halkları, 5 Ekim 2021 tarihinde Rojava-Başûrê Kürdistan sınırındaki Sêmalka’da kesintisiz eyleme başladı. 111 gün boyunca süren eylem, ‘Mücadelemiz tüm alanlarda ilerleyecektir’ açıklamasıyla Sêmalka’da sonlandırıldı. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’nin her alanında 150 günü aşkın süredir eylemler sürüyor ve KDP’nin ihaneti protesto ediliyor.

KDP’DEN EYLEME SALDIRI, ROJAVA’YA AMBARGO

Sêmalka’daki eylemin 77’nci günü olan 15 Aralık 2021 tarihinde KDP güçleri eylemcilere saldırdı. Göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve taşlarla yapılan KDP saldırısında 2’si ağır 15 kişi yaralandı. Saldırı, ertesi gün sınır kapısının kapatılmasıyla ambargo ve kuşatma boyutuna taşındı.

Sınır kapısı KDP tarafından tek taraflı kapatılırken KDP medyası, kapatılma nedenini Rojava diye göstermek istedi.

Rojava halkları, KDP’nin Türk devleti talimatları çerçevesinde Sêmalka Sınır Kapısını kapatılmasına karşı tüm alanlarda protestolar düzenledi.

KOBANÊ’DEN SESLENİŞ: DİRENİŞ RUHUYLA İHANETİ YENECEĞİZ     

Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde KDP tarafından Xelîfan’da şehit edilen gerilla cenazelerini almak için 20 Şubat 2022 tarihinde “Kobanê direnişi ruhuyla işgali ve ihaneti yeneceğiz” sloganıyla Kobanê’de çadır eylemi başlatıldı. Çadır eyleminde, “Kürt halkı ve fedaileri direniş çizgisini seçerken KDP ihanet çizgisini seçti. KDP Kürt düşmanlarıyla girdiği ilişkilerle Kürt birliğine düşmanlığını ispatladı” şeklinde açıklamalar yapıldı.

CİZRE BÖLGESİ’NDE KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

Cizre Bölgesi halkları, 28 Şubat 2022 tarihinde Xelîfan şehitleri için Tirbespiyê’de bir araya geldi. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “KDP’nin Türk devletiyle ilişkisini kınıyor, Başûre Kurdistan halkına özgürlük mücadelesine destek vermesi çağrısı yapıyoruz. KDP ve Erdoğan’ın ortaklığını teşhir edin” mesajı verildi.

EFRÎN HALKI DA AYAKTAYDI

İşgal saldırılarından dolayı Şehba’ya göç etmek zorunda kalan Efrînliler de KDP’yi protesto etmek için dün (2 Mart) “Bimrê xiyanet” sloganıyla Şehba’nın Ehdas ilçesindeki Serdem Kampı’nda yürüdü. Yürüyüşte, "Barzani ailesinin ihaneti bugüne kadar devam ediyor ve her geçen gün artıyor. Şehitlerimiz ihanete karşı sonuna kadar direndi” mesajı verildi.

BARIŞ ANNESİ: DÜN SÊMALKA’DAYDIK BUGÜN HER YERDEYİZ

Barış Annesi Suad Mistefa, 5 Ekim’den bu yana Xelîfan şehitleri için düzenlenen tüm eylemlerde sürekli yer alıyor. 150 gündür süren eylemleri ANF’ye değerlendiren Suad Mistefa, “Xelîfan’da pusu kurularak şehit düşürülen çocuklarımızın cenazelerini alıp diğer şehitlerimizin yanına defnetmek amacıyla 5 Ekim’de Sêmalka’de eylem başlattık. Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’nin her yerinden yurttaşlar eyleme akın etti. Umut ve istekleri şehitlerin cenazelerini almaktı. Ancak maalesef kardeşlerimiz olduklarını iddia edenler cenazeleri bize teslim etmedi” diye belirtti.

Kürdistan’ın işgal tehdidi altında olduğuna işaret eden Suad Mistefa, “Düşmanlarımız ülkemizi işgal etmeye çalışıyor. Çocuklarımız da buna karşı savaşıyor. Maalesef kardeş olduklarını iddia edenler onlara pusu kuruyor. Xelîfan’da pusu da şehit düşen çocuklarımızın cenazeleri 8 aydır verilmiyor” diyerek bu konuda düzenlenen eylemleri şöyle anlatıyor:

“Sêmalka’da çadır eylemini sonlandırdık ancak eylemlerimiz devam ediyor. Sürekli alanlardayız, olmaya da devam edeceğiz. Birkaç gün önce Tirbespiyê’deydik. Dün Efrîn halkı ayaktaydı. Eylemlerde kamuoyuna seslenerek, herkes tutum almaya çağrıldı.”

‘GEREKİRSE BU UĞURDA ŞEHİT OLURUZ’

Barış Annesi Suad Mistefa, yüzlerce Kürt gencinin cenazesinin KDP’nin elinde olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sonlandırıyor:

“Sadece Xelîfan şehitleri değil. 1990’larda şehit edilen çocuklarımızın cenazeleri de onların elinde. Eylemlerimiz bitmemiştir. Gerekirse yine çadır eylemine başlarız. Cenazelerimizi alana kadar sürekli eylem içerisinde olacağız. Ne istenirse istensin şehitlerimizin cenazelerini almak için her şeyi yapacağız. Gerekirse bu uğursa şehit de oluruz. Geri adım atmayacağız. Anneler olarak çocuklarımızın izinde sürekli direnecek ve mücadele içerisinde olacağız. Berxwedan jiyan e, bijî berxwedan, bimre xiyanet.”