Brüksel, 23 Ekim’de büyük ‘İklim Yürüyüşü’ne hazırlanıyor

İklim Koalisyonu, iklim krizine karşı mücadelede iddialı tedbirler talep etmek için 23 Ekim’de Brüksel’de yeni bir “İklim Yürüyüşü” düzenleyeceklerini duyurdu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yeni bir kitlesel iklim yürüyüşü yapılacak.

İklim Koalisyonu’nun da parçası olduğu birçok örgüt facebook sayfasında yaptığı açıklamada, yürüyüşün 23 Ekim’de yapılacağını bildirdi.

21 Ekim’de ise okulların seferber edileceği duyuruldu.

Yürüyüşün kutlama havasında olacağını belirten örgütler, “Hiçbir şey kararlılığımızı neşe ve iyi bir ruh hali içinde göstermemize engel değildir” dedi.

Her ne kadar neşeli bir eylem çağrısı yapılsa da iklimin durumuna ilişkin örgütleri yaptığı tespitler kötü bir tabloya işaret ediyor.

Küresel ısınma şimdiden sonuçlarını gösteriyor. Açıklamaya göre Belçika’da “aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık belirtileri ve geçen yaz yaşanan sel felaketleri” gibi ilk etkiler görülmeye başlandı.

Bununla birlikte enerji ve gıda fiyatlarının da patladığına dikkat çeken örgütler, bunda Ukrayna savaşı gözardı edilmeyecek bir rol oynamakla birlikte, sonuçlarının iklim adaletine ilişkin soruları daha da arttırdığını vurguladı.

İklim Yürüyüşü, COP 27 olarak adlandırılan Şarm El-Şeyh Konferansı’ndan birkaç gün öncesine denk geliyor. Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliklerine ilişkin bu uluslararası konferansı 7-18 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Brüksel’deki son İklim Yürüyüşü ekim 2021’de yapılmış, 70 bin dolayında kişi katılmıştı.