UEK raporuna göre enerji sektöründeki CO2 emisyonlarında bu yıl yaklaşık yüzde 8 (2,6 gigaton) oranında düşüş yaşanarak 2010’dan bu yana en düşük seviyesine inecek. En son küresel mali kriz nedeniyle 2009’da yaşanan düşüş ile kıyaslandığında 6 kat daha büyük bir azalma olduğu görülüyor.
Enerji politikasında kalkınmış ülkelere danışmanlık yapan Uluslararası Enerji Kurumu’na göre, enerji talebi bu yıl yüzde 6 oranında düşecek, bu da Hindistan’ın enerji tüketimi ile eş değerde.
UEK’in yürütme müdürü Fatih Birol, “Bir bütün olarak enerji dünyası için tarihi bir şoktur. Benzeri görülmemiş sağlık ve ekonomik krizlerle birlikte, enerji talebindeki düşüş, başta kömür, petrol ve gaz olmak üzere neredeyse tüm enerji sektörlerinde şaşkınlık verici” dedi.
Başta kömür olmak üzere en fazla havayı kirleten enerjiler, pandemiden etkilendi. Sadece maliyeti düşen yenilenebilir enerjiler bu krizden sağlam çıkıyor.
CO2 emisyonlarındaki düşüş, taleplerdeki düşüşten daha güçlü oldu. Birol, küresel emisyonlardaki gerilemenin “kesinlikle kutlanacak bir durum” olmadığını söyleyerek, “Eğer 2008 mali krizinden sonra yaşananlara bakılırsa, ekonomik koşulların iyileşmesi ile birlikte yakında emisyonlarda güçlü sıçramaya tanıklık etmemiz gerekecek” dedi.
UEK, bu vesileyle yeşil teknolojilere dayalı bir ekonomik canlanmaya yatırım yapılmasını istedi.
Birol, “Bu alanlara yatırım yapmak iş alanları kurulmasını sağlayabilir, ekonomileri daha rekabetçi hale getirebilir ve dünyayı daha dayanıklı ve temiz bir geleceğe yönlendirebilir” diye belirtti.