Hava kirliliği 2019'da yeni doğan 500 bin bebeği öldürdü

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, 2019'da başta Hindistan ve Sahra altı Afrika'da olmak üzere 476 bin yeni doğan bebeği öldürdü.

Araştırma, annelerin hamilelik sırasında hava kirliliğine maruz kalmasının, bebeklerin prematüre veya çok düşük kiloda doğma riskini arttırdığına dikkat çekiyor.

İki ABD enstitüsü (Health Effects Institute et Institute for Health Metrics and Evaluation) tarafından derlenen verileri kullanan State of Global Air 2020'ye göre, 116.000'den fazla Hintli bebek yaşamlarının ilk ayında hava kirliliğinden öldü. Sahra altı Afrika'da bu sayı 236.000 kişiye yükseliyor.

Sağlık Etkileri Enstitüsü'nün başkanı Sayın Dan Greenbaum, "Hanelerin kalitesiz yakıtlara bağımlılığında yavaş ve istikrarlı bir azalma olmasına rağmen, ortaya çıkan hava kirliliği bu küçük çocukların ölümlerinde kilit bir faktör olmaya devam ediyor" dedi.

Dan Greenbaum, özellikle Güney Asya ve Sahra altı Afrika'daki yeni doğanların bu kapsamda olduğunu kaydetti.

DÜNYA GENELİNDE 6,7 MİLYON ÖLÜME YOL AÇTI

Araştırmaya göre, hava kirliliği 2019 yılında dünya çapında toplamda 6,7 ​​milyon ölüme neden oldu. Bu da hava kirliliğin, dördüncü büyük ölüm nedeni olarak kayda geçiriyor.

Araştırmanın yazarları, Covid-19 salgınının birçok ölüme neden olduğu kadar ekonomik ve toplumsal sorunlara da yol açtığını belirtirken, bunun hava kirliliği üzerinde de etkisi olduğuna vurgu yaptılar. Araştırmacılar, “Birçok ülke genellikle yıllardır ilk kez mavi gökyüzü ve yıldızlı geceler gördü” diyerek, yavaşlayan ekonomik faaliyetlerin etkisine işaret etti. Ancak bu kazanımların kısa ömürlü olduğu konusunda uyarı yapıldı.