Fransa’da Macron’un cumhurbaşkanı seçilme şansı yüksek

Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin anketler, dün seçim vaatlerini açıklayan Emmanuel Macron’un halen en şanslı aday olduğunu gösteriyor.

Elabe şirketi tarafından Les Echos gazetesi ve Radio Classique için yapılan ankete katılanların yüzde 27’si seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Marine Le Pen’e oy vereceğini beyan etti.  Le Pen’in oyları bir önceki aya göre aynı oranda kalırken, merkez sol ve sağ seçmeni hedefleyen Emmanuel Macron’un oyları ise 1 puan artışla yüzde 24 oldu.

Anket sonuçlarına göre, aile bireyleri ve özel danışmanlarını parlamentoda danışman olarak göstererek 1 milyon euroya yakın kazanç sağlattığı ortaya çıkan François Fillon ise yüzde 19 oy oranında kaldı. Nicolas Sarkozy döneminde başbakanlık yapan Fillon’un ikinci tura kalma şansı oldukça düşük.

Elabe anketinde, François Hollande’ın politikalarını reddeden Sosyalist Parti’nin sol kesiminin temsilcisi Benoit Hamon’un oy oranı ise yüzde 12,5 olarak belirlendi. Radikal sol programıyla dikkat çeken Jean-Luc Mélenchon da yüzde 12,5 oy alacak. Programları birbirine yakın olan Hamon ile Mélenchon arasında ittifak yapılmasına dair çağrılar sonuç vermemişti.

Ankete göre, ikinci tura kalacak Emmanuel Macron yüzde 62 oyla aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı seçilecek.