İstanbul’da 'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesi
Mir Celadet Ali Bedir-Xan’ın 121. doğum günü anısına düzenlenen etkinlik, Kürt sanat ve edebiyat dünyasından birçok ismi bir araya getirdi.
Mir Celadet Ali Bedir-Xan’ın 121. doğum günü anısına düzenlenen etkinlik, Kürt sanat ve edebiyat dünyasından birçok ismi bir araya getirdi.
DEM Parti İstanbul Kültür Sanat Komisyonu, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Egîdê Cimo Müzik Okulu, Kürt Araştırmaları Derneği ve Xwebûn Gazetesi ortaklığında "Kürtçe'nin Miri" olarak adlandırılan Mir Celadet Ali Bedirxan için "Bir insan, bir vatan" başlığıyla saygı gecesi gerçekleştirildi.
Açılış Celadet Ali Bedir-Xan’ın “Bilûra Min” şiirine atfen kaval ustası Miro Kanat’ın kaval dinletisi ile yapıldı.
Ömer Şahin’in Celadet Ali Bedir-Xan’ı canlandırdığı monolog tarzındaki tek kişilik tiyatro gösterisinden sonra program konuşmalarla devam etti.
Gecenin anlam ve önemine dair konuşmayı akademisyen ve yazar Selim Temo yaptı. “Kaç Celadet Ali Bedir-Xan var, hangisinden bahsedelim? “ diyen Temo, Celadet Ali Bedir-Xan’ın farklı isimlerle farklı tarz ve türlerde birçok eseri kaleme aldığını vurguladı.
Celadet Ali Bedir-Xan’ın 121 yıl önce İstanbul’da zorlu bir doğum ile dünyaya geldiğini, öldü sanıldığı anda çığlığını duyurarak dünyaya tutunduğunu ilan ettiğini hatırlatan Temo, Celadet Ali Bedir Xan’in hayatından çarpıcı dönemleri, Celadet Ali Bedir Xan’in günlüğünden ve mektuplarından kesitlerle paylaştı.
Temo Kemal Mazhar Ahmed’ten iktibasla Bedir-Xan’in birçok alanda öncü olduğunu dile getirdi. Coğrafya dersleri hazırlayacak kadar donanımlı bir aydın olduğunu, dil ve edebiyattan diplomasiye kadar birçok çalışma yürüttüğünü ve birçok alanda ilkleri gerçekleştirdiğini dile getirerek Bedir-Xan’ın çalışmalarına dair örnekler verdi.
Temo’nun konuşmasının ardından Celadet Ali Bedir-Xan’in kızı Sinemxan’in geceye yönelik konuşmasını içeren video paylaşıldı.
Kürtçe yazılı ve modern edebiyatın gelişim sürecinde Celadet Ali Bedir-Xan’in öncü misyonuna dikkat çeken araştırmacı yazar Firat Cewerî, kendi yazarlık sürecindeki gelişim seyrinin de Bedir-Xan’ın açtığı yoldan bağımsız olmadığını, Hawar’ı ortaya çıkaran bakış açısının bugün de Kürt yazarlarının yolunu aydınlattığın vurguladı.
Şair Berken Bereh, video ile katıldığı programda “Bilûra Min” şiirini okudu.
Programın devamında Roza Metîna ve Bawer Ronahî Bedir-Xan’in şiirlerini müzik eşliğinde seslendirdi.
Program, dengbej Hedîye, Şoreş Mehmûdî ve Mihemedê Serhedî’nin dengbêj dinletisi ile son buldu.