Lavrov: Halep’te siviller için operasyonlara ara verildi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye ordusunun Halep’te kuşatma altındaki binlerce sivilin çıkarılması için operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Almanya’nın Hamburg kentindeki NATO dışişleri bakanları toplantısında konuşan Lavrov, Halep’in doğusunda birkaç kilometrekarelik bir alana sıkışan gruplara karşı operasyonların geçici olarak durdurulduğunu söyledi.

Halep’te sivillerin çatışma alanından çıkarılması için büyük bir operasyon düzenlendiği bilgisini veren Lavrov, büyük bir konvoy halinde 8 bin sivilin rejimin kontrolündeki alanlara geçirileceğini kaydetti.

Söz konusu kısa ateşkesin Birleşmiş Milletler’in (BM) çağrısıyla gerçekleştiği tahmin ediliyor. BM’ye göre, Beşar Esad yönetimi uzun süreden sonra ilk kez BM’ye bağlı insani yardım görevlilerinin çatışma alanlarına girmesine izin verdi.

Lavrov’un açıklaması öncesinde İsviçre’nin Cenevre kentinden çağrı yapan BM Suriye Yardım Misyonu Şefi Jan Egeland, çatışmaların olduğu mahallelerde 500 kadar yaralı ve hasta çocuk olduğunu ve çıkarılmaları gerektiğini duyurmuştu.

Gün içinde El Vatan gazetesinde röportajı yayınlanan Beşar Esad, Halep’in doğusunda ateşkes ilan etmeyeceklerini söylemişti. Esad, ateşkes çağrılarının kentte iyice sıkışan çete gruplarının ‘kurtarılmasını amaçladığını’ da kaydetmişti.

Çoğu Türkiye ve Suudi destekli olan çete grupları, Kasım ayı ortalarından bu yana Halep’in doğusunda ellerinde bulunan alanların yüzde 80’inden fazlasını kaybetmiş durumda. Son olarak eski Halep olarak da bilinen alanlar da ordu güçlerinin eline geçmişti.