YPJ, Komutan Jînda Cûdî'nin şehit olduğunu duyurdu

YPJ, işgalci Türk devletinin SİHA saldırısında YPJ komutanlarından Jînda Cûdî’nin şehit olduğunu açıkladı.

JÎNDA CÛDÎ

YPJ Genel Komutanlığı, işgalci Türk devletinin 3 Ekim 2024’te Qamişlo-Amudê yolunda gerçekleştirdiği SİHA saldırısında YPJ komutanlarından Jînda Cûdî’nin şehit olduğu duyurdu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Rojava Kadın Devrimi, soykırım saldırılarına karşı özgür bir yaşamı inşa etme ve geliştirme konusunda kararlılığını sürdürüyor. Bu nedenle faşist Türk devleti, her türlü saldırı girişimlerine devam ediyor. Özellikle devrimci kadınları hedef alan Türk devleti, bugün tüm dünyanın gözü önünde işgalci SİHA saldırılarıyla YPJ komutan ve savaşçılarını hedef alarak uluslararası bir utancı yeniden gözler önüne seriyor.

Komutan Jînda Cûdî (Xezal Belge), 1985 yılında Şirnex’te yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Botan bölgesi, Kürdistan özgürlük mücadelesinde ve işgale karşı yürütülen serhildan ve direnişte önemli bir merkezdir. Botan halkı, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı direnişi benimsemiştir. Özellikle 1990'lı yıllarda bu direniş ruhu zirveye ulaşmış, Berivan (Binevş Agal) gibi kahramanlar yetiştirmiştir. Jînda Cûdî gibi devrimci kişilikler ise bu direniş ruhunu sürdüren birer sembol haline gelmiştir. Komutan Jînda, halkının özgürlüğü için kendini feda eden kahraman evlatlarının geldiği Botan bölgesindendir.

Komutan Jinda'nın değerli ailesi, 1989 yılında Komutan Mahsum Korkmaz’ın (Egîd) öncülüğünde gelişen Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin ordulaşma sürecinde halk direnişinin örgütlenmesine katıldı. Aile, Kürdistan özgürlük mücadelesinde büyük emek vermiş ve önemli bir yer edinmiştir. Komutan Jînda’nın babası Yûsif Belge, 1998 yılında Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin çalışmalarını yürüttüğü sırada ölümsüzler kervanına katılmıştır. Bu acı kayıp, Belge ailesinin Özgürlük Hareketi’nin saflarına katılmanın önünü açmıştır. Komutan Jînda’nın iki kardeşi, Fîras ve Rizgar, farklı tarihlerde Botan’da şehitler kervanına katılmışlardır.

1990'lı yıllarda Bakurê Kürdistan'daki gençlik faaliyetlerine katılarak direniş mirasını sürdüren Komutan Jînda, özgürlük mücadelesine olan bağlılığıyla 2003 yılında Botan'da Kürdistan Özgürlük Hareketi'nin saflarına katıldı. Kürdistan dağlarında halkların özgürlük mücadelesine başlayan Jînda, Botan kadını olarak gerillacılıkta büyük deneyimler kazandı. Rojava Devrimi sürecinde, Apocu bir militan olarak Rêber Apo'nun seferberlik çağrısına yanıt vererek yönünü Rojavayê Kürdistan’a çevirdi. YPJ saflarında cesur bir kadın olarak özgürleştirme hamlelerinde en ön saflarda yer aldı.

Komutan Jînda, Cezaa, Rebîaa, Mebrûka, Til Koçer, Serêkaniyê, Şehîd Rûbar Hamlesi ve Hol gibi kritik bölgelerde DAİŞ’e karşı en sert savaşlara katıldı. Özgürlük savaşının en yoğun dönemlerinde, yaralı olmasına rağmen, fedakarlık ve cesaretinden taviz vermeden direniş cephelerinde yer aldı. Toprağını koruma kararlılığıyla devrim çalışmalarına katıldı ve demokratik ulusun temellerini atma mücadelesinde aktif rol oynadı.

Yoldaşımız Komutan Jînda Cûdî, 3 Ekim 2024'te işgalci Türk devletinin düzenlediği saldırıda şehitler kervanına katıldı. DAİŞ’e karşı savaşan YPJ savaşçılarını ve komutanlarını namert yöntemlerle hedef alan Türk devleti, bu saldırılarla soykırım gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bugün sürdürdüğümüz direniş, onurlu bir yaşam için verilen bir mücadeledir. Bu devrim, bu ülkenin en değerli kız ve erkek evlatlarıyla gerçekleştirildi ve devrimin ilk günkü kararlılığıyla koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Biz, intikamcı bir gücüz ve Türk devleti şunu iyi bilmelidir ki intikamımızı yerde bırakmayacağız. Türk faşizminin her işgal girişiminin hesabını soracağız. YPJ olarak, başta Komutan Jînda Cûdî’nin değerli ailesi olmak üzere, direnişçi Botan halkına ve tüm yurtsever ailelere başsağlığı diliyoruz. Yoldaşlarımızın özgürlük hayallerini ve ideallerini mutlaka zafere ulaştıracağımıza söz veriyoruz. Rojava Devrimi, Jînda Cûdî gibi komutanların mirası üzerine inşa edilmiştir ve bu miras, devrimin kazanımlarını koruyarak büyütülecektir."

KİMLİK BİLGİLERİ

Açıklamada şehidin kimlik bilgileri şöyle paylaşıldı:

"Kod Adı: Jînda Cûdî
Adı ve Soyadı: Xezal Belge
Anne Adı: Behiye
Baba Adı: Yûsif
Şehadet Yeri ve Tarihi: Amûdê-Qamişlo / 03-10-2024.”