102 Fransız parlamenter: Erdoğan istikrar ve güvenliği tehdit ediyor

102 Fransız parlamenter, Erdoğan’ın savaş çığırtkanlığının Ortadoğu’nun istikrarı ve Avrupa’nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu belirterek Suriye'nin kuzeyinin uçuşa yasak bölge ilan etmesini istedi.

Fransız Komünist Partisi Üyesi Senator Laurence Cohen’in inisiyatifiyle değişik partilerden 102 parlamenter, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal tehditlerine ilişkin ortak bir deklarasyon yayınladı. Fransız senatör ve vekiller, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş sırasında Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da küresel yoğunluk ve uluslararası basının sessizliğinden faydalanarak Suriye’nin kuzeyinde Kürtlere karşı bir saldırı planı içinde olduğuna dikkat çekti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından kontrol edilen bölgelerde, savaşın yol açtığı korkunç koşullara rağmen Kürt, Arap, Asur-Keldani, Ermeni ve tüm halkların bir arada yaşadığına dikkat çeken Fransız parlamenterler, devamla, “Onlar demokratik, feminist ve ekolojik bir sistem örgütlemeye çalışmaktadırlar. Onlar, halklarla kalıcı bir diyalog içinde barışı inşa etmek için savaşıyorlar” görüşünü dile getirdi.

‘BATILI ÜLKELER SAVAŞ SUÇLARINA SESSİZ KALMAMALI’

Türk devletinin 2019’da Grê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik gerçekleştirdiği işgal saldırısını hatırlatan Fransız parlamenterler, “Türk ordusunun savaş suçları ve ihlallerine karşı batılı ülkeler artık gözlerini kapatmamalıdırlar” dedi. 

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) DAİŞ’e karşı mücadelesinin uluslararası toplum tarafından takdirle karşılandığını hatırlatan parlamenterler, başta Paris yönetimi olmak üzere batılı devletlere şu çağrıyı yaptı:

“Bu durum bir kesimi değil, hepimizi ilgilendiriyor ve Erdoğan'ın ordusunun Kürt müttefiklerimize bir kez daha saldırmasına izin vermemeliyiz. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından kontrol edilen bölgelerde binlerce cihatçı çete üyesinin gözaltına alındığını unutmayalım. Erdoğan'a Suriye'nin kuzey bölgesine yönelik yeni bir işgal operasyonu için yeşil ışık yakılması, bölgenin istikrarsızlaşması ve Avrupa'nın güvenliği için ciddi bir tehdit anlamına gelecektir.”

‘ÖZERK YÖNETİMİN STATÜSÜ TANINMALI’

Avrupa topraklarında bulunan Kürt aktivistler ile Kürt kurumlarının güvenliğinin sağlanması gerektiğini de vurgulanan deklarasyonda devamla şu husus yer aldı: “Bizler Fransa’daki değişik siyasi görüşten parlamenterler olarak Erdoğan'ın savaş politikasını kınıyor ve Avrupalı ​​liderlere ve yetkililere onun yıldırmalarına boyun eğmemeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Suriye'nin kuzeyinin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve Suriye Kürtlerini uluslararası koruma altına alması için Avrupa Birliği üye devletleri ile Fransa’yı “BM Güvenlik Konseyi’nde gerekli prosedürleri başlatmaya davet eden 102 Fransız parlamenter, bölgenin kalıcı bir çözüme kavuşması için Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin statüsünün uluslararası merciiler tarafından tanınmasını talep etti.