4 Nisan İsviçre'de coşkuyla kutlandı

Soykırım, inkar ve imhaya karşı yaratmış olduğu özgürlük ideolojisiyle Kürt halkına özgür bir yaşamın kapısını aralayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan kutlamaları İsviçre'de bugün de sürdü.

İsviçre'de haftasonu başlayan kutlamalar bugün Wintherthur, Cenevre, Zürih, Biel, Basel, Lozan, Luzern, Aarau ile Brugg kentlerinde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde düzenlenen etkinliklerde kutlanmaya devam etti.

WINTERTHUR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 74'üncü yaş günü nedeniyle İsviçre’nin Winterthur kentinde bir kutlama düzenlendi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (CDK) Kadın Komünü tarafından düzenlenen kutlama Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Burada bir konuşma yapan Kadın Komün Sözcüsü Halise Tüzer konuşmasına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt Özgürlük Mücadelesi kapsamında çocuklara büyük bir değer biçtiğini belirterek başladı. PKK kurulmadan ve halklar önderligin felsefesini tanımadan önce Kürtlere dair yaşamda anlam ve değer biçilmediğini dile getiren Tüzer, "Mücadele ile Kürt halkının kendine olan özgüveni yerine geldi. Var olduğumuz sürece Önderliğe saygı durmamız gerekiyor" diye konuştu. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt kadın özgürlük mücadelesinin temelini oluşturduğuna dikkat çeken Tüzer, "Kadının adı yoktu, kadın köle olarak görülüyordu. Önderliğin felsefesi ile birlikte kadın kendini tanıdı. Çok fazla acı yaşadık, kendimizi kabul ettirene kadar binlerce arkadaşımız şehit düştü. Önderliğin felsefesini dünyaya yaydık. Kürtler 4 parçaya bölünmüştü ve kendi için mücadele yürütmüyordu. Önderlik ile birlikte Kürtler mücadeleyi tanıdı ve kendi için bir şeyler yapmaya başladı. Dünyada çok fazla lider var ancak Önderliğin felsefesi ve mücadelesi dünya önderleri arasında en yalın, en temiz ve en güçlü mücadeledir. Önderliğin felsefesinde dünyanın sistemi gibi ihanet ve hainlik yok. Bu nedenle bizlerinde Önderliği okumamız ve onu örnek almamız gerekiyor" diye konuştu. 

CENEVRE 


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü Cenevre'de yaşayan Kürtler tarafından kutlandı.

Cenevre CDK'de Sema Yüce Kadın Komünü tarafından düzenlenen kutlamaya onlarca kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada kısa bir konuşma yapan Mülkiye Aşırbayev, 4 Nisan’ın Kürtlerin doğum günü olduğunu söyledi.

Kürtlerin liderleri olan Öcalan'a ve annesine minnettar olduğunu dile getiren Aşırbayev, “Bugün bütün dünya Kürtleri ve mücadelesini Önderlik sayesinde biliyor ve tanıyor. Kürtlerin yeniden doğuşu Önderliğin doğuşu ile olmuştur. Kürtlerin ölü toprağından kurtuluşu Önderliğin doğuşu ve onun ortaya koyduğu felsefe ile olmuştur” dedi.

Aşırbayev, Kürtlerin ve Önderlerinin doğum gününü kutladı. Sinevizyon ile devam eden kutlamada hazırlanan pastanın mumlarını çocuklar üfledi.

ZÜRİH 


Zürih kentinde Berîtan Kadın Meclisi tarafından Landes Museum meydanında düzenledikleri etkinlikle Kürdistanlılar Abdullah Öcalan'ın 74'üncü yaşını kutladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleriyle süsledikleri meydanda Kürdistanlılar çekilen halaylarla 4 Nisan kutlamasına başladı.  Berîtan Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Dicle tarafından Öcalan'ın doğum gününün kutlanması ardından Barış Anaları İsmîhan Ok ve Zahide Hussen tarafından birer konuşma yapıldı.

'Kürt halkının zulme, yok sayılmaya, inkara ve soykırımlara karşı bundan 74 yıl önce doğuşuyla karşı çıkan Önder Apo bugün yarattığı özgürlük felsefesini tüm dünyaya yaymıştır' diye konuşan İsmîhan Ana ''Önder Apo sadece biz Kürtlerin değil dünya ezilen halklarına özgürlük felsefesini aşılayarak dünya halklarının Önderi olmuştur.' dedi.

Ardından söz alan Zahide Ana'da 'Gerilla saflarında, zindanlarda direnen gerilla ve tutsaklar şahsında Önder Apo'nun doğum gününü kutluyoruz. Bizler Kürt anaları olarak Önderliğimizin özgür yaşam felsefesine sahip çıkarak özgürlüğünü sağlayacağız. 2023 yılı Önderliğimizin özgürlük yılı olacaktır.' diye konuştu.

BRUGG

Brugg kentinde bulunan mülteci kampında düzenlenen etkinlikle 4 Nisan kutlaması yapıldı. Mülteci kampında kalan Kürt mülteciler, kampın bahçesinde bir araya gelerek 4 Nisan'ı kutladı.

Kutlama Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra KCK Konseyinin 4 Nisan'a ilişkin yaptığı açıklama okundu.

Halaylar ve sloganlar eşliğinde kutlama sonlandırıldı.

BİEL


Biel kentinde de Kürdistanlılar 4 Nisan'ı kutladı. Arîn Mirkan Komünü öncülüğünde Biel CDK'de düzenlenen kutlama saygı duruşuyla başladı. Kadın Komünü adına 4 Nisan'a ilişkin yapılan kısa konuşma ardından burada pasta kesildi.

LUZERN 


Arin Mirkan Kadın Meclisi tarafından Luzern CDK'de düzenlenen kutlamada CDK Eşbaşkanı kısa bir açılış konuşması yaptı. 

Ardından söz alan Kürt siyasetçi Mehmet Ali Hoca Öcalan'ın yaşamının Kürt halkı için varlık gerekçesi olduğunu dile getirerek 'Önderliğimiz üzerinde bugün sürdürülen mutlak tecrit işkencesinin temelinde Önderliğimizin özgürlük temelinde yaratmış olduğu değerleri yok etmek vardır. Bizim var olma gerekçemiz olan bu değerleri sahiplenerek Önderliğimizin özgürlüğünü bulunduğumuz her alanda haykırmayı sürdüreceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

LOZAN 


İsviçre'de 4 Nisan kutlamalarının yapıldığı kentlerden biri olan Lozan'da da halk 4 Nisan'ı coşkuyla karşıladı.

Lajîn Kadın Meclisi adına kutlama öncesi bir konuşma yapan Hatice Kandal Abdullah Öcalan'ın Kürt kadınları ve Kürt halkına yaratmış olduğu özgürlük felsefesiyle yeni bir yaşamın var olabileceğini kanıtladığını söyledi.

Abdullah Öcalan'ın yaşamı üzerinden yaratmış olduğu özgürlük felsefesinin aktarıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

AARAU

Aarau Rojbîn Kadın Meclisi üyeleri tarafından 4 Nisan kutlamaları tarafından fidan dikimi yapıldı.

BASEL 


Basel kentindede Ronahî Kadın Meclisi tarafından CDK konferans salonunda düzenlenen 4 Nisan kutlamalarında coşku hakimdi. TJK-E aktivisti Sozdar Sidar tarafından 4 Nisan'ın Kürt halkı için önemine ilişkin bir değerlendirme yapıldı. Çocuklar tarafından pasta kesimiyle devam eden etkinlik Tew Çand sanatçılarının stranları eşliğinde çekilen halaylarla sonlandırıldı.

ST GALLEN 


4 Nisan'ı kutlamak için St Gallen kendinde yaşayan Kürdistanlılar CDK lokalinde bir araya geldi.

Kürdistan Özgürlüklük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşu sonrası kadın komünü sözcüsü Zilan Aldatmaz Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutlayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Kürt kadınına ve Kürt halkına özgürlükçü bir yaşamın önünü açan Kürdistan ve Kürt halkının özgürlük iradesi Önder Apo'nun 74'üncü yaş günü kutlu olsun' 

Abdullah Öcalan'la bir dönem kalan Kürt yurtseveri Salman Heval'de kutlama öncesi burada anılarını aktardı. Konuşma sırasında duygusal anlar yaşanırken sık sık “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Kutlamada daha sonra çocuklar tarafından pasta kesildi. Müzik dinletisiyle kutlama sonlandırıldı.

KUTLAMALAR YARIN DA SÜRECEK

İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılar 4 Nisan kutlamalarına yarında Solothurn, Fribourg ve Bern kentlerinde devam edecekler.