GÖRÜNTÜLÜ

74. Ferman İsviçre’de protesto edildi

Şengal Soykırımı'nın 10’uncu yıldönümü nedeniyle İsviçre’nin Zürich kentinde, İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde yapılan bir yürüyüş katliam protesto edildi.

SOYKIRIM PROTESTOSU

Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen eylemciler Zürih kent merkezinde sloganlarla yürüyüş düzenledi. Yol boyunca atılan sloganlarla katliam protesto edildi.

Eyleme, İsviçre Demokratik Kürt konseyine bağlı kanton meclisleri, PYD, FEDA, Halkların Birleşik Devrim Hareketi Birleşenleri (HBDH), İsviçre Demokratik Halklar Federasyonu (İDHF) ve 4 parça Kurdistan’dan eylemciler katıldı.


YJK-S’in çağrısı üzerine başta Kurdistanlılar olmak üzere Türkiyeli ve İsviçreli devrimci yapıların da yer aldığı çok sayıda kişi Helvetiaplatz meydanında bir araya geldi.

Yürüyüş öncesi ilk olarak Şengal’de katledilenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan sonra YJK-S dönem sözcüsü Selma Sürer bir konuşma yaptı. Sürer Şengal’de DAİŞ çeteleri eliyle yapılan soykırımın üzerinde 10 yıl geçtiğini buna rağmen halen kayıp Êzidî kadınların ve kız çocuklarının olduğuna vurgu yaparak “Bugün her yönüyle kadın kimliğimize saldırılar yapılıyor. Bundan 10 yıl önce 3 Ağustos’da Şengal’de yaşayan halkımıza yönelik bir soykırım yapıldı. Bu soykırımın suçluları cezalandırılmadı. YBŞ ve YJŞ ile HPG gerillalarının direnişi sonunda katliamcı DAİŞ yenilgiye uğratıldı. Bizler Kürt kadınları olarak her zaman bu zulme karşı direneceğiz. Zulme asla boyun eğmeyeceğiz. Önder APO’nun bize sunduğu “Jin Jiyan Azadî” felsefesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Katliamın 10’uncu yılında yaşamını yitirenleri saygıyla anarken halen bu karanlık zihniyete karşı mücadele eden kadınlarla birlikte olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Hep birlikte mücadeleyi yükseltmeliyiz. Jin Jiyan Azadî” dedi.

Eyleme katılan İsviçre FEDA sözcüsü Songül Çelik de 10 yıl önce yaşanan bu katliamın ardından halen kayıp kadınların olduğuna vurgu yaparak “Bu katliamda yaşamımı yitirenleri saygı ile anıyoruz. Biz katliamları çok iyi bilen bir toplumuz. Tarih boyunca onlarca kez katliamdan geçirildik. Şu an halen kayıp kadınlarımız var. Bir tek Êzidî kayıp kadın kalmayana kadar mücadele etmeliyiz. Her zaman ve koşulda Êzidî halkımızın yanındayız. Acılarımız birdir. İnsanlar, uluslararası toplum bu utancı ortadan kaldırmalı ve Êzidî halkımızın sorunları çözülmeli ve talepleri yerine getirilmelidir” dedi.

Eylemde İsviçre Rojava Derneği eşbaşkanı Gülistan Sadun da kitleye hitap etti. Kürtlerin sürekli olarak soykırımla karşı karşıya olduğunu belirten Gülistan Sadun,  “Kürtler her zaman soykırıma uğradı, ama düşmanlarımız şunu iyi bilsin ki soykırımlarla Kürtler yok edilemez. Kürt halkının direnişi her zaman var olmuştur, bundan sonra da var olacaktır. Êzidî halkımız üzerine ferman uyguladılar. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi yok edemezler. Şengal’de kadınları alıp pazarlarda sattılar ama Kürt kadını direniş geleneğini hala sürdürüyor. Sonsuza kadar da sürdürecek” dedi.

Konuşmalardan sonra sloganlarla yürüyüşe geçen kitle şehir içinde katliamı kınayan sloganlar attı. Şengal’de yaşananların anlatıldığı binlerce el bildirisi dağıtıldı. Yine yürüyüş boyunca hazırlanan bildiri okundu. Tekrardan Helvetiaplatz’a dönen kitle “Bijî Berxwedana Şengalê” sloganıyla eylemini sonlandırdı.