98'inci yılında 'Lozan Antlaşması' protesto edildi

Bundan 98 yıl önce Emperyalist devletler eliyle imzalanan Lozan antlaşması İsviçre'de düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Kürt halkına soykırımı ve Kürdistan'a işgali öngören Lozan antlaşmasının güncellenmesi ya da devamı sayılabilecek bir antlaşmaya karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde antlaşmanın son halinin hazırlandığı Riponne meydanında bulunan Palais de Rumine binası önünde her kesimden halklar bir araya geldi.

Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Eylem tertip komitesi adına söz alan Salih Sağlam Kürt halkına soykırımı ve Kürdistan'a işgali hedefleyen Türk devletinin saldırılarının esasında Lozan antlaşmasının bir yüz yıl daha devam ettirilmese yönelik olduğunu söyledi. 

Sağlam'ın konuşması sonrası 4 parça Kürdistan'dan halk İsviçreli sivil toplum kurumları ve Türkiyeli devrimci kurumların katılımıyla kitle buradan yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Medya Savunma Alanlarında gerillaların vermiş olduğu mücadelede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğünün sağlanması ve Türk devletinin işgaline karşı Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde sloganlar atıldı.

Yaklaşık 2 boyunca slogan ve marşlarla yürüyüş devam ederken halk antlaşmanın imzalandığı Château d'Ouchy binası önüne ulaştı.

'İşgal ve soykırım tehdidi altında bir yüzyıl daha Kürt halkına dayatılmak istenen Lozan antlaşmasının güncellenmesini ya da devamını Kürt halkı kabul etmeyecektir' diyerek bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Serhat Agîri şunları belirtti:

''23 Nisan'dan bu yana aralıksız işgal saldırını sürdüren Türk devletine karşı Medya Savunma Alanlarında gerillalar topyekûn direnişi sürdürmektedir. 'Türkiye İşgaline Karşı Kürdistan'ı Savunalım' şiarıyla bizler Önderliğimizin paradigmasını esas alarak bulunduğumuz her yerde direnişe sahip çıkacağız.''

ADGB (Avrupa Demokratik Güç Birliği) dönem sözcüsü Tuncay Yılmaz da yaptığı konuşmada 'Lozan antlaşmasının Kürdistan coğrafyasında Kürtler başta olmak üzere Ermenilere ve tüm kadim halklara katliamın önünü açtığını belirterek bizler bu anlaşmanın bir yüzyıl daha sürmesine izin vermeyeceğiz' dedi.

KKP (Kürdistan Komünist Partisi) adına Kemal Bilget tarafından yapılan konuşmada emperyalist devlerin bundan 98 yıl önce güç paylaşımı yaparak 4 parçaya böldükleri Kürdistan'ın birliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaparak sözlerimi şöyle tamamladı:

 'Kürt halkının ve bölge halklarının esaretten kurtuluşunun yegâne seçeneği bugün Kürt ulusal birliğinin bir önce sağlanmasından geçmektedir.' 

Yapılan konuşmaların ardından eylem “Dem Dema Azadiyê Ye” hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla sonlandırıldı.