Êzidî Soykırımı Almanya kentlerinde protesto edildi-YENİLENDİ I

Êzidî Soykırımı’nın 8’inci yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın birçok kentinde düzenlenen protesto ve anma etkinliklerinde ‘Şengal’in özerklik statüsü tanınsın” çağrıları yapıldı.

Türk devleti destekli DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’de gerçekleştirdiği soykırımın 8’inci yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın birçok kentinde protesto ve anma etkinlikleri düzenlendi.

HAMBURG

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetesinin Şengal’de Êzidî halkına karşı gerçekleştirdiği katliam, Hamburg’da düzenlenen bir mitingle protesto edildi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi ve Sîwana Meclîsa Êzidiya tarafından organize edilen protesto mitingi, kentin en işlek semtlerinden olan Jungferstieg’de yapıldı.

Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan kadın hakları savunucusu yazar Anja Flach, katliamın Türk devleti tarafından DAİŞ eliyle yapıldığını söyledi. Katliamda binlerce insanın katledildiğini söyleyen Anja Flach, katliamın özerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hala birçok insanın kayıp olduğunu. binlerce kadının da köle pazarlarında satıldığını söyledi.

Hamburg Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Emine Birecik de katliamda en büyük acıyı kadınların ve çocukların yaşadığını belirterek, katliam karşısında süren sessizliğin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Feminist kadınlar temsilcisi Sofia Luxemburg ise şunları söyledi: “Saldırı aynı zamanda bir halkın tarihten silinmesini amaçladı. Binlerce kadın yaşamını yitirirken bir o kadarının da akıbeti meçhul. Birçok kadının insanlık onuru hiçe sayılarak köle pazarlarında satıldı. Ortada büyük bir trajedi var ama insanlar suskun ve dilsiz.”

Mitingde sık sık “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları atıldı.

HANNOVER


Şengal’de 74’üncü Ferman, 8’inci yıl dönümü dolayısıyla Hannover kentinde yapılan miting ve yürüyüşle protesto edildi.

Bir dakikalık saygı duruşu ardından başlayan mitinge TEV-DEM, NAV-DEM, Celle Êzidî Meclisi, Hannover Halk Meclisi ve Women Defend Kurdistan temsilcileri katıldı.

Katılımın yoğun olduğu mitingde Hannover Halk Meclisi Eşbaşkanı Xoşnaf Ata, Kürdistan’ın her yerinde soykırımın devam ettiğini belirterek, her zamankinden fazla Şengal de içinde olmak üzere Kürdistan’ı savunma çağrısı yaptı.

Eylemde sık sık "Bijî berxwedana Şengalê, Bijî berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde Kiel Kürt Kültür merkezi tarafından organize edilen eylemde Şengal'de katledilenler anıldı.
Saygı duruşu ile başlayan eyleme Kiel'de yaşayan Kürdistanlılar katıldı.
Eylemde Kürtçe ve Almanca konuşmalar yapıldı.

FREIBURG

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik başlattığı soykırım saldırılarının yıl dönümü dolayısıyla Freiburg'ta anma ve protesto etkinliği gerçekleştirildi.
Platz der alten Synagoge’da bir araya gelen halk, mum yakarak Şengal’de katledilen Êzidîler için saygı duruşunda bulundu.

Anmada uluslararası topluma katliamı destekleyen devletlerden hesap sorulması çağrısı yapılarak, “Şengal’in özerk statüsü tanınsın” denildi.

KÖLN

Köln'de Şengal Soykırımı’nın 8'inci yıl dönümü yapılan bir mitingle kınandı. Köln Viyan Kadın Meclisi'nin organize ettiği eylem, Dom katedralinin yanında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Soykırımı kınayan pankartların ve YBŞ bayraklarının taşındığı eylemde Köln Viyan Kadın Meclisi adına Frida Breisacher ve Krefeld Kürt Toplum Merkezi Dış İlişkiler Sözcüsü Arzu Sorar birer konuşma yaptı.

Frida Breisacher, konuşmasında şunları söyledi: “Şengal katliamı dünyada Êzidî Soykırımı ve Dünya Kadın Katliamı günü olarak kabul edilmelidir. Şengal’in statüsü tanınmalı ve otonomisi kabul edilip desteklenmelidır. Demokrasi güçleri, ilerici hareketler ve kadın hareketleri Şengal'in özgürleşmesi için harekete geçmelidir.'

Arzu Sorar ise, “Êzidîler bölgede her zaman hedef alındı. 74. defa katliama uğradılar. Halen bölgedeki Êzidî inancına ve farklı inançlara sahip Kürtler, Asuriler ve Ermeniler etnik kökenlerinden dolayı katliama uğramaktadırlar. Alman Parlamentosu kısa süre önce 2014 Şengal’de yapılanları Êzidî Soykırımı olarak tanıdı; bunu çok olumlu bir adım olarak karşılıyoruz. Fakat Kürt toplumu olarak bu adımı yanlız başına yeterli görmüyor, Alman hükümetinden somut tutum ve tutarlı bir politika talep ediyoruz” dedi.

MANNHEIM

Mannheim Parandeplatz’da Ronahî Bêrîvan Kadın Meclisi’nin organizesiyle bir miting gerçekleştirildi. MED-KOM’un hazırladığı bildirinin okunduğu eylemde “Bijî berxwedana Şengalê”, “Bijî Serok Apo” ve “Bimre xiyanet” sloganları atıldı.

DARMSTADT

Darmstadt Luisenplatz’da Roza Kadın Meclisi’nin organizesiyle bir miting düzenlendi. 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşananların hatırlatıldığı eylemde KDP peşmergelerinin halkın elindeki silahları alıp yalnızlığa terkettiği, şu anda da Türk devletiyle birlikte el ele vererek saldırılara ortak olduğu belirtildi.

BERLİN
Berlin Ezidi Kadın Meclisi, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav-Berlin çağrısıyla Berlin Brandenburger Tor’da “Şengal Soykırımının 8. yılında sessiz kalmayın” şiarıyla protesto eylemi düzenlendi.
Soykırımda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan eyleminde Êzidî kadınlar adına  konuşan Nure Alkış, “Siz de biliyorsunuz ki 8 Ağustos’ta DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdı. Binlerce Êzidî kadınını kaçırdı, binlerce Êzidî de katledildi. Soykırımın üzerinden 8 yıl geçmiş olabilir ama üzerinden 100 yıl bile geçse unutulmaz. HPG ve YJA Star gerillaları omuz omuza vererek Şengal’i kurtardı. Biz Şengal kadınları için bu zafer anlamını taşıyor” ifadelerini kullandı.
Dest-Dan Kadın Meclisi adına konuşan Susanne Rössling de Şengal’de binlerce insanın katledildiğini, kadınların kaçırıldığını hatırlatarak, “Şengal'de yaşanan katliam tüm dünyada "Êzidî Soykırımı" ve "Kadın Katliamı Günü" olarak tanınmalıdır. Onlarca katliam yaşamış Êzidî toplumunun yeni soykırımlara maruz kalmaması için Şengal'in statüsü tanınmalı, özerkliği kabul edilmeli ve desteklenmelidir” dedi.


Feminicide Netzwerk adına yapılan açıklamada da kadınların ve kız çocuklarının kaçırılıp köle pazarlarında satılması ve katledilmesinin Feminicide (kadın kırımı) olduğu vurgulandı. Açıklama “Sizi yalnız bırakmayacağız! Yalnız yaşamayacaksınız! Jin jiyan azadî” sloganıyla son buldu. 

Şengal katliamı protesto eylemine katılan Koreli Trostfrauen Derneği, geleneksel Salpuri dans gösterisi düzenleyerek, “Stop sexual violence in wars& armed conflicts worldwide! Solidarity with the #MeToo movement after the Asia-Pasific War ( dünya çapındaki savaşlarda ve silahlı çatışmalarda cinsel şiddeti durdurun! ) pankartını taşıdı.
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) temsilcisi Xase Bingöltekin ise Şengal’de kadınların çocukların uğradığı saldırıyı tanımlarken, “Şengal’i Kerbela’ya çevirdiler” ifadelerini kullandı. “Bugün de aynı şey devam ediyor” diyerek de saldırıların güncelliğine vurgu yaptı.

Dersim İnşa Kongresi temsilcisi Mehtap Erol da konuşmasında Almanya’nın işgalci Türk devletine verdiği desteğe atıfta bulunarak, “Bugün NATO üyesi Almanya Erdoğan’ın bombalı saldırılarına destek veriyor “ dedi.
Protesto eyleminde “Das Abkommen von Arbil und Baghdat zu Sinjar ist ein weiterer Verrat an die Êziden! (Şengal'e ilişkin Erbil ve Bağdat anlaşması Êzidîlere bir ihanettir)
“Wir werden und haben die verschleppten Frauen nicht vergessen! Die Freiheit für der Frauen in Sengal ist auch unsere Freiheit (Kaçırılan kadınları unutmayacağız ve unutmadık! Şengal'de kadınların özgürlüğü bizim de özgürlüğümüzdür"), “Der Kampf der Frauen ist der Gerannt für die Autonomie von Sengal (Kadın mücadelesi Şengal'in özerklik mücadelesidir)” pankartları taşındı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kenti Europa Galerie önünde kadın kurumları öncülüğünde bir miting gerçekleştirildi.

Şengal Soykırımı’nın protesto edildiği konuşmalarda KON-MED’in bildirisi okunup dağıtıldı.Almanya’nın Frankfurt kentinde DAİŞ’in Türk devleti ortaklığı ve KDP’nin ihaneti sonucunda Êzidî  toplumu özelinde Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği soykırımın 8. yılında protesto edildi.
FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde DAİŞ’in Türk devleti ortaklığı ve KDP’nin ihaneti sonucunda Êzidî  toplumu özelinde Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği soykırım, 8. yılında protesto edildi.

Frankfurt Amara Kadın Meclisi, Offenbach Sara Kadın Meclisi, Hanau Nujin Kadın Meclisi ve Women Defend Rojava’nın öncülüğünde Liebfraunberg meydanında yapılan mitingde, “Êzîdî toplumuna yönelik soykırım uluslararası alanda kabul edilmeli, Türk devleti ve işbirlikçisi DAİŞ’e karşı tutum gösterilmelidir. Êzîdîlere yönelik yapılan soykırımın failleri uluslararası mahkemelerde yargılanmalı ve soykırımcılardan hesap sorulmalı. Şengal’in statüsü, özerkliği kabul edilmeli ve bu statü korunmalıdır” denildi. Eylemde sık sık “Jin jiyan azadî”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atıldı.