GÖRÜNTÜLÜ

‘İdris Kaplan’ın can güvenliği söz konusu, derhal serbest bırakılsın’

Kaplan’ın sınır dışı merkezinde tutulmasına tepki gösteren Şahin Polat, “Türkiye'ye gönderilmesi durumunda cezaevi ve kötü muameleye maruz kalacak”; Yves-jean Gallas ise, Fransa sığınmacıları korumaya dair sözleşmeye uymak zorunda" dedi.

Tüm hakları ihlal edilerek Türkiye’ye sınır dışı edilmek üzere tutuklanarak Vincennes gözaltı merkezine götürülen Kürt mülteci İdris Kaplan için Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yapıldı. 

İdris Kaplan, daha önce Türkiye’ye iade edilen ve tutuklanan Serhat Gültekin gibi, iade edilmesi halinde tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde yapılan açıklamada Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı (CDK-F) Şahin Polat ve Barış Hareketi Sözcüsü Yves-jean Gallas birer konuşma yaptı.

Halen gözaltı merkezinde tutulan İdris Kaplan’ın serbest bırakılması için yaptıkları tüm itirazların reddedildiğini belirten Şahin Polat, şöyle tepki gösterdi: “Fransa’nın Kürt sığınmacılara karşı politikası demokrasiye ve hukuka hizmet etmiyor. Kürtler DAİŞ’e karşı savaştı ve DAİŞ gericiliğini bütün dünyada yendi. Fransa devleti o dönemde Kürtleri kahraman olarak görüyordu, şimdi ise DAİŞ’in babası Erdoğan’a teslim ediyor. Dün kahraman olarak gördüklerinizi bugün faşizme teslim edemezsiniz. İdris Kaplan’ın Türkiye’de kesinleşmiş cezası var. Gönderilmesi durumunda cezaevi, işkence ve kötü muameleye maruz kalacak. Hiçbir can güvenliği yok. Fransa’nın bu tutumu insan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına aykırıdır.”

‘FRANSA SIĞINMACILARIN KORUNMASINA DÖNÜK SÖZLEŞMEYE UYMAK ZORUNDADIR’

Barış Hareketi Sözcüsü Yves-jean Gallas da İdris Kaplan’ın, tutulduğu gönderilme merkezinden bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Yves-jean Gallas, “Bugün 21 Eylül Dünya Barış Günü. Bundan dolayı hem burada hem de bazı ülkelerde hatta Türkiye’de bile barış gösterileri olacak. Barış sadece bir güne mahsus olmamalı. İnsan haklarına riayet etmek önemlidir. Fransa, siyasi sığınmacıları korumaya dair sözleşmeyi imzalamış bir ülkedir; buna uymak, saygı göstermek zorundadır. Fransa polisi tarafından zorla sınır dışılar olmamalı. Hele hele gönderildikleri ülkelerde cezaevine atılıp işkence ve kötü muameleye kalacaklarını bildikleri sığınmacıları hiçbir şekilde göndermemelidir. İdris Kaplan’ı  tutulduğu gönderilme kampından bir an önce serbest bırakılması talebini yineliyoruz.”