GÖRÜNTÜLÜ

İktidardaki İşçi Partisi Konferansı’nda ‘Kürtler’ ve ‘tecrit’ gündemi

İngiltere'de iktidardaki İşçi Partisi’nin yıllık olağan konferansında Kürt temsilciler de yer aldı. Panellerde Kürt halkı üzerindeki baskılar, şiddet ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite karşı ortak mücadelenin önemi vurgulandı.

Konferans, 14 yıl sonra iktidara gelen İşçi Partisi'nin 4 Temmuz seçimlerinden sonraki ilk hükümet döneminde, Liverpool’da gerçekleştirildi. 

Üç gün sürecek konferansa binlerce delege ve izleyici katıldı. Başbakan Yardımcısı Angela Rayner, Maliye Bakanı Rachel Reeves ve Dışişleri Bakanı David Lammy’nin konuşmalarıyla açılış yapıldı.

Konferans boyunca bilim, teknoloji, enerji, sosyal ve ekonomik sorunlar üzerine paneller düzenlendi. Bu yılki konferansa Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Britanya Kürt Halk Meclisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Berdan Öztürk ve Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Kamu İlişkileri Daire Başkanı Hassan Mohammed Ali gibi Kürt temsilciler katıldı. 

Kürt temsilciler, Lordlar Kamarası üyeleri ve milletvekilleriyle görüşerek Kürdistan’da yaşanan siyasi gelişmeler, saldırılar ve işgalleri, ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi dile getirdiler.

Konferans kapsamında, Britanya’da Kürtler adına lobi çalışması yürüten Kurds for Labour, Kürt siyasetçilerin katılımıyla bir panel düzenledi. 

Panele Bilim ve Teknoloji Bakanı olarak atanan Feryal Clark, eski Lambeth Belediye Başkanı Sarbaz Barznji ve Enfield Southgate Milletvekili Bambos Charalambous katıldı. Panelde Kürt halkının maruz kaldığı baskı ve inkar politikalarına dikkat çekilerek İngiliz emek hareketi ile dayanışma çağrısı yapıldı.

 

Kürt temsilciler, konferans süresince Britanya Sendika Kongresi eski Genel Sekreteri Baroness Frances O’Grady ile Rojava’daki güncel duruma dair bir toplantı gerçekleştirdi. 

Görüşmede, Türkiye, Rusya ve İran'ın Esad rejimiyle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne karşı ortak tutum geliştirdikleri belirtildi. MSD temsilcisi Hassan Mohammed Ali, Britanya’nın Türkiye'ye diplomatik baskı yaparak, savaştan vazgeçmesi yönünde bir tutum alması gerektiğini ifade etti. Baroness O’Grady, Rojava’yı ziyaret ederek yerel halkla görüşmeyi planladığını belirtti.

DEM Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Berdan Öztürk, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin Türkiye ve Orta Doğu’daki Kürt sorunuyla bağlantısına dikkat çekti ve İmralı'daki müzakerelerin çözümde kilit olduğunu vurguladı. Britanyalı siyasetçilerin Türkiye üzerinde baskı kurmasının Kürt sorununun çözümüne katkı sağlayacağını söyledi.

Lordlar Kamarası üyesi John Mann ile yapılan görüşmede, Britanya'nın Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi ile daha güçlü ilişkiler geliştirmesi gerektiği vurgulandı. Mann, bu yeni hükümet döneminde ilişkilerin güçlendirilmesi için fırsatlar olduğunu belirtti.

Konferansın son gününde Kürt temsilciler, milletvekilleri ve sendika temsilcileriyle görüşmelerine devam edecek. Program, yüzlerce Kürdistanlının katılması beklenen Kurds for Labour resepsiyonuyla sona erecek.