Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Berlin’e gelen Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Yürütme Komitesi üyesi İlham Ehmed, halk toplantısı düzenledi.
Berlin Rojava Derneği’nin Rosa-Lüxemburg salonunda düzenlediği toplantıda konuşan İlham Ehmed, Suriye muhalefeti ile Stockholm toplantısı, Türkiye’nin Suriye ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim topraklarına yönelik saldırıları, Kürtler arası ilişkiler üzerine değerlendirmelerde bulundu.
UKRAYNA SAVAŞI ULUSLARARASI SİSTEMİ ETKİLEYECEK
Rusya- Ukrayna savaşı üzerine yaptığı değerlendirmede İlham Ehmed, savaşın hem uluslararası sisteme hem de Ortadoğu’ya olası etkileri hakkında saptamalarda bulundu.
İlham Ehmed, “Ukrayna savaşı dünya sisteminin değişeceği yönünde olasılıklar taşıyor. Bu savaşlardan en çok zarar görenler o topraklarda yaşayan halklar ve Ortadoğu toplumlarıdır. Görünen o ki bu savaşlar uzatacaktır. Şu ana kadar uluslararası sistemde belli bir uyum vardı egemenler arasında. Ancak bu savaş ile dengeler değişti, değişecek. Ukrayna savaşından sonra Suriye’deki savaş adeta dondurulmuş durumda. Artık kimse onu konuşmuyor” dedi.
TÜRKİYE BÖLGEDEKİ İSTİKRARSIZLIĞIN KAYNAĞI
Suriye’deki mevcut durumu ve Türkiye’nin saldırıları hakkında da konuşan İlham Ehmed, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye günümüzde üç ana bölgeye ayrılmış durumda. Bir tarafta Suriye rejim güçleri, diğer tarafta Türkiye’nin işgal ettiği bölgeler var. Üçüncü olarak da Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi. Belli sınırlar oluşmuş durumda . Bunlar arasında geçişler zor oluyor. Ancak Türkiye Rojava’da belli bölgeleri belirleyip saldırıyor. Türkiye bölgede istikrarsızlık rolünü oynuyor. Günlük siyaseti budur. Ulaşamadığı yerleri dronlarla vuruyor. Sadece Kürtlere karşı değil; Türkiye bölgede demokratik tüm projeleri engelliyor. Demokratik projesi olan Arap, Kürt, Asuri katlediliyor. Türkiye kendi iradesi dışında bir demokratik proje oluşmasını engelliyor. Ayrıca Türkiye işgalci devlet. Efrîn devlet değildi ama NATO tekniğine rağmen 58 gün direndi. Bugün Ukrayna bir devlet ama durumunu görüyorsunuz.
ROJAVALILAR EFRÎN İÇİN DAVA AÇMALI
Efrîn’de tüm soykırım suçları işleniyor. Türkiye kendini işgalci olarak adlandırmıyor. Orada çeteler var diyor. Mesuliyetten kaçıyor. Efrîn resmi olmamakla beraber Antep’e bağlı. Antep valisi ziyarete geliyor. Serêkaniyê ve Girê Spî Urfa’ya bağlı. Tüm talimatlar Urfa valisinden geliyor. Pratik olarak onlar yönlendiriyor.”
Avrupa’da yaşayan Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spîlilere çağrı yapan Ehmed, “Efrîn için davalar açılmalı. Burada merkezlerimiz var. Efrîn’deki işgalciliğe karşı uluslararası mahkemelere gidilmeli. Biz askeri veya siyasi çözüm ile Efrîn’i alacağız. Doğru, Türkiye devletinin gözü kararmış, her yere saldırıyor ama halkların direnişi de var.”
DAİŞ TEHDİDİ SÜRÜYOR
Bölgedeki tutuklu DAİŞ’lilere yönelik olarak da kimsenin somut uzun vadeli çözüm projesinin olmadığını söyleyen İlham Ehmed, Özerk Yönetim ve bölge halkı için DAİŞ tehdidinin sürdüğünü belirtti.
İlham Ehmed, “DAİŞ tutukluları için kesin bir çözüm öneren yok. Kamplardakilere yönelik daimi çözüm yok. DAİŞ tehdidi devam ediyor. Öyle ki DAİŞ serseri mayın gibi patlayabilir. Bizim çözüm önerimiz var, girişimlerimiz var ancak rejimin o yönlü girişimi yok” dedi.
HEWLÊR YÖNETİMİ İLE DİYALOG KESİLMİŞ
Başûr ile ilişkilere de değinen İlham Ehmed, Kürtler arası ilişkilerin önemini vurguladı. Tüm Kürt çevrelerinin diplomatik girişimlerinin önemli olduğunu, Hewlêr yönetiminin Türkiye ile ilişkiye geçmesinin de bu minvalde değerlendirilmesi gerektiğini belirttikten sonra asıl önemli olanın ilişkinin Kürtlere hizmet edip etmediği olduğunu söyledi.
Ehmed, “Daha önce Hewlêr yönetimi ile “diyalog vardı ama şu an durmuş durumda. Gerillaların katledilmesi diyaloğu bitiriyor. Rojava halkının çocukları da gerilladır. O gerillalar katledilince diyalog bitti. Şu an 100 yılımızı etkileyecek olasılıklar var. Rojava statüye doğru gidiyor. Başûr’un statüsü tehlikede. Tüm Kürt çevreleri, bugün Kürtlerin statüsünü düşünmeli, onun için mücadele etmeli. PKK bugün bitse yarın sıra Hewlêr hükümetine gelecek. Referandum sürecinde PKK ile Türk devletinin tavrını hatırlayın. PKK oradaki iradeyi tanırken, Türkiye işgal etmekle tehdit etti. Türkiye'nin oradaki tavrı belli; Osmanlıcı hayalleri için uğraşıyor. Başûr hükümetinin Türkiye ile ilişkisi varsa Kürt kazanımları yönünde olmalı.”
YENİ SURİYE, MERKEZİ DEVLET OLMAYACAK
İlham Ehmed, İsveç Stockholm’da Suriyeli muhalif kesimlerle yaptıkları toplantıya da değindi. Suriye muhalefetinin artık kongre kurma fikrinde netleştiğini belirten İlham Ehmed, “Muhalefetin içinde Asuri, Süryani, Kürt, Arap tüm kesimler var. Yeni Suriye kurulacak. Suriye devlet olacaksa da merkezi olmayacak. Federal, otonom vb olabilir. Yeni bir Suriye olacak” dedi.