GÖRÜNTÜLÜ

İşgalci Türk devleti Luzern ve Lozan’da protesto edildi

İşgalci Türk devletinin ve KDP ihanetinin protesto edildiği Luzern ve Lozan kentlerinde her yerde işgal ve ihaneti teşhir etme ve ayağa kalkma çağrısı yapıldı.

İŞGAL SALDIRILARINA KARŞI EYLEM

İsviçre’nin Luzern ve Lozan kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar, soykırımcı Türk devletinin KDP’nin açık ortaklığı ve Irak hükümetinin onayı ile Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarını sokağa çıkarak protesto etti. 

LUZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde yaşayan Kurdistanlılar, Demokratik Kürt Toplum merkezinin (CDK-Luzern) çağrısı üzerine Luzern merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra CDK-Luzern Eşbaşkanı Mulla Şahin söz aldı. Şahin, “Düşmanımız ve onun yerli işbirlikçileri şunu iyi bilsin ki Kürt gençleri ulusal birliğini sağlamıştır. Ne olursa olsun mutlaka başaracaklar” dedi. 

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi Eşbaşkanlık Divan Üyesi Musa Farısoğulları ise, Türk devletinin uzun süreden beri Başûrê Kurdistan’ın belli yerlerini işgal ettiğini ancak gelinen aşamada kendine Kürt’üm diyen KDP’nin açık bir şekilde işgalcilerle ortak hareket ettiğini belirtti. Farısoğulları, “Açık bir şekilde KDP, Türk devletiyle işbirliği içinde. Halkımıza yönelik soykırımda açık biçimde yer alıyor. Barzani hanedanlığının bu ihanetini görmüyorsak, dökülecek her damla kanda payımız olacak. Halkımız nerede olursa olsun bu ihaneti teşhir etmelidir. Başta özgür basın olmak üzere, dijital medya üzerinde bu ihanet teşhir edilmeli ve lanetlenmelidir. Türkiye, İran, Irak ve Suriye yüz yıldır bizi yok etmek için mücadele ediyor. Biz de her şeye rağmen bu soykırıma karşı direniyoruz. KDP’nin içinde olan ama bu işgali kabul etmeyenler başta olmak üzere bütün Kürt halkı ayağa kalmalıdır. İşte Başûr halkımız bugün bu ihanete karşı ayağa kalmıştır. Bütün halkımız işgale karşı duruş sahibi olmalıdır” dedi.

Almanca hazırlanan bildirinin okunmasından sonra eylem, “Bijî Berxwedana Gerîla” “Bimre Xiyanet” ve “Bijî Serok APO” sloganıyla sona erdi. 

ANF’ye konuşan Kurdistanlı Nurşen Demir, Türk devletinin yüz yıldır Kürtleri yok etmek istediğine işaret ederek, “Yüz yıldır bizi katlediyor. Son 3 yıldır gerillanın destansı direnişi var. Gerilla karşısında çaresiz kalan Türk devleti, Barzani ailesini bu işgale ortak ederek başarmak istiyor. Burada Barzani Ailesi’ne sesleniyorum. Bu ihanete son verin. Kürtlerin bir sözü var; “Dijminê bavan nabe dostê lawan” KDP bu sözü asla unutmamalıdır” dedi.

LOZAN

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) ve Lajîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla St. Laurent meydanında bir araya gelen kitle, Başûrê Kurdistan'da işgal saldırılarına karşı Özgürlük Gerillasının destansı direnişini sahiplenen sloganlar attı.

 İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S adına konuşan Hatice Kandal, KDP yönetimi ve Barzani Ailesinin işgalci Türk devletiyle olan işbirliğine işaret ederek, "Bu büyük ve kirli ortaklıkla resmi ve fiili olarak Kurdistan toprakları teslim edilmek istenmektedir. Özgürlük isteyen bir halka, çocuklarına, savaşçılarına saldırılara karşı gerillamızın yanında olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

CDK-Lozan adına Ramazan Oba ise, işgal ve ihanete karşı hazırlanan Fransızca bildiriyi okudu. Türk devletinin 15 Haziran'da Başûrê Kurdistan'a yeni bir askeri harekat başlattığını belirten Oba, bölgede yeni askeri üsler inşa edilmeye başlandığına, bölge halkının göçertildiğine ve baskı altına alındığına dikkat çekti. Iba, buna karşı uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı. Oba, "Şu anda köyler Türk ordusu tarafından yakılıyor ve bombalanıyor. Büyük bir trajedinin gerçekleşmesini beklemeyin. Bu katliam karşısında sessiz kalmayın" denildi.

Eylem sloganlarla sonlandırıldı.