İsviçre'de 2023'ün ilk Newroz ateşi Chur'da yakıldı

Kürt halkının diriliş bayramı olarak kutladığı Newroz, İsviçre'de start aldı, ilk Newroz ateşi Chur'da yakıldı.

İsviçre’nin Chur kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK) çağrısıyla Bahnhofplatz'ta bir araya gelen Kürtler ve dostları, FontanaPark'ta bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş ardından kutlama alanına ulaşan halk, 6 Şubat Mereş merkezli depremde yaşamını yitirenler ve Newroz direnişinin öncüleri şahsında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. 

Barış anaları tarafından Newroz ateşinin yakıldı. Daha sonra CDK Chur adına Zahit Yalun kısa bir konuşma yaptı.

Bu yılki Newroz'u Mereş merkezli depremde yaşamını yitirenlere adadıklarını belirten Yalun, Newroz'un direnişçi ruhuna vurgu yaparak, “İsviçre'de Newroz'un ilk ateşini yaktık. Newroz bizim için direnişin simgesidir” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecride değinen Yalun, “Newroz'un direnişçi ruhuna sahip çıkmayı sürdürerek Önderliğimizi özgürleştireceğiz. 2023 yılı Kürt halkının, Kürdistan'ın ve Önderliğimizin özgürlük yılı olacaktır” ifadelerini kullandı.

18 Mart'ta Fribourg kentinde kutlanacak İsviçre merkezi Newroz’u için katılım çağrısının yapıldığı eylem, yakılan ateş etrafında çekilen halaylarla devam etti.