GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’de Colemêrg’deki irade gaspı protesto edildi

Colemêrg’deki irade gaspına karşı İsviçre’deki Kurdistanlıların eylemleri sürüyor. Colamêrg belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması, tutuklanması ve belediyeye kayyum atanmasından sonra İsviçre’deki eylemler artarak devam ediyor.

ZÜRİH PROTESTO

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi(CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S)’nin çağrısı üzerine İsviçre’nin Zürih kentindeki Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, AKP/MHP faşist rejiminin Colemêrg'teki halk iradesini hedef alan kayyum politikalarına karşı bir yürüyüş düzenlendi.

Defend Kurdistan (Kürdistan'ı Savun) anapankartı arkasında düzenlenen yürüyüş öncesi Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri şahsında 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Almanca basın metninin okunduğu eylemde CDK-S Eşbaşkanı Cemal Özdemir kiitleye hitaben bir konuşma yaptı.

Özdemir konuşmasına Colemêrg'te halk iradesine yönelen kayyum darbesine karşı başta Colemêrg ve Kürdistan olmak üzere Türkiye metropollerinde süren direnişi selamlayarak başladı. Türkiye ve Kurdistan'da 31 Mart'ta yerel seçimlerin gerçekleştirildiğini hatırlatan Özdemir "AKP/MHP faşizmi Kürt halkının iradesine sahip çıkması ardından büyük bir çöküş yaşamıştır. Bu çöküşün hemen akabinde faşist düzenini ayakta tutmak adına AKP/MHP faşizmi Kobanê düzen davalarıyla Kürt siyasetçileri onlarca yılı aşan cezalara mahkum etmiştir" diye konuştu,

Tüm bu politikaların faşizm için yeterli olmadığını ifade eden Özdemir Kürt halkı için hiç bir karşılığı olmayan kayyum darbesiyle Kürt halkının bir kez daha cezalandırılmak istendiğine işaret etti. Özdemir konuşmasında “AKP/MHP faşist rejiminin daha önce iki kez denediği ve Kurdistan'da hiç bir karşılık bulamadığı kayyum politikalarını devreye koymadaki temel amacı Kurdistan'ın sömürü düzenine mahkum edilerek yönetilmesidir. Biz Kürt halkı olarak bize dayatılmak istenen bu sömürü düzenini kabul etmeyeceğiz. İrademizi sahiplenerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Özdemir'in konuşmasının ardından kitle yürüyüşe geçti. CDK-S üyeleri tarafından Almanca basın metinleri okunurken yürüyüş boyunca kayyum darbesine karşı Kurdistan ve Türkiye metropolerinde süren direnişin selamlandığı sloganlar atıldı.

Yürüyüşün ardından tekrar eylem alanına dönen kitle adına açıklamalar yapıldı. YJK-S sözcüsü Selma Sürer kendisinin de kayyum mağduru olduğunu belirterek “Avrupa’ya gelmek zorunda kaldım ancak geldiğimden beri her eylemin içindeyim. Biz burada yaşamak zorunda kalanlar Colemêrg halkının onurlu direnişini sahipleniyoruz. Sonucu ne olursa olsun sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Eylemde son olarak CDK-S Eşbaşkanlık Divanı adına Emrullah Bingül bir konuşma yaptı. Birgül yaptığı açıklamada Kürt halkının seçme ve seçilme hakkına yönelik bir darbe olduğunu belirterek “Devlet, halkın iradesini gasp etti. Bu gasp seçme ve seçilme hakkına yönelik bir darbedir. AKP-MHP faşist iktidarı Kürt halkının iradesine darbe yapmıştır. Ancak başta Colemêrg halkı olmak üzere Kürt halkı seçilmişleriyle bu darbeye karşı direniyor. Bu onurlu direnişi selamlıyorum” dedi. 

Eylem “Bijî Berxwedana Colemêrgê” sloganıyla sona erdi.