GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’de göçmen karşıtı yasa protesto edildi

Siyasi yapıların ve göçmen kurumlarının çağrısı üzerine İsviçre’nin başkenti Bern’de bir yürüyüş düzenlenerek göçmen karşıtı yasa protesto edildi.

Geçen yıl yapılan Federal Meclis seçimlerinde sağ partiler büyük bir başarı elde ederek Federal Meclis'te çoğunluğu elde etmişti. Seçimlerde bütün Avrupa’da olduğu gibi İsviçre’de de göçmen karşıtlığı üzerinde politika yürüten sağ partiler SVP (İsviçre Halk Partisi), FDP (Liberal Parti) ve Die Mitte partisinin mecliste çoğunluğu sağlamasından sonra göçmen karşıtı politikalarda ciddi değişiklikler yapılmaya başlandı. Geçen hafta yapılan Federal Meclis oturumunda bir dizi göçmen karşıtı yasa Federal Meclis’te kabul edildi.

Yasanın meclisten geçmesinin ardından çok sayıda siyasi parti ve göçmen kurumu yasayı protesto etmek için harekete geçti. Yasanın geçmesinin hemen ardından Sosyalist Parti imza kampanyası başlattı ve sadece 24 saat içinde 120 bin civarında imza toplandı. Bu anlık tepki nedeniyle şu an SVP’nin teklifinin uygulanması durduruldu.

Siyasi yapıların ve göçmen kurumlarının çağrısı üzerine İsviçre’nin başkenti Bern’de bir yürüyüş düzenlendi. Yoğun yağmura rağmen binlerce gösterici yasayı protesto etmek için yürüdü. İsveçre’nin Bern kentinde Schützenmatte meydanında bir araya gelen çok sayıda siyasi ve göçmen kurumu, burada bir açıklama yaptı. Açıklamada göçmen karşıtı yasalara tepki gösterildi. 

Konuşmalardan sonra binlerce kişi “Zwischen uns keine Grenzen” (Aramızda sınır yok) pankartının arkasında yürüyüşe başladı. Sloganlarla yürüyen binler, yürüyüşünü Federal Parlemento binasının bulunduğu Bundesplatz’da sonlandırdı. Burada göçmen kurumları açtıkları standlarla bildiri dağıttı.

Eylem, Federal Meclis Binasının önündeki meydanda akşam geç saatlere kadar konuşma ve ezgilerle devam etti.

ABDULLAH ÖCALAN İÇİN STANT

Eylemin çağırıcılarından olan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) üyeleri de eyleme katıldı. Yürüyüşün bittiği Bundesplatz meydanında Berjin Zenda Kadın Meclisi üyeleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride ilişkin bir stant açtı.  Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı stantta tecrit hakkında bilgilendirme yapıldı.

Federal Meclis’te, geçici olarak göçmenliği kabul edilenlerin aile bireylerini İsviçre'ye getirme hakkının elinden alınmasını isteyen önergeyi, Federal Konsey 74'e karşı 105 oyla ve 9 çekimser oyla kabul etti. Bu yeni göçmenlerin aile birleşiminin yasaklanması anlamına geliyor. Meclis oturumların yasa teklifi üzerine konuşan SVP sözcüsü Bern Kantonu temsilcisi Thomas Knutti, İsviçre'ye geçici olarak kabul edilenlerin kalış sürelerinin kısa olması gerektiğini söyledi. Ailelerinin onların peşinde İsviçre’ye gelmesine izin verilse "bir daha İsviçre'den ayrılmayacaklardı". "Bizim teklifimiz yerinde bir önerge bundan kaynaklı da SVP, FDP ve merkez parlamento grubunun çok sayıdaki üyesi önergeye oy verdi” dedi.

120 BİN İMZA TOPLANDI

Göçmen yasasının mecliste geçmesinden hemen sonra İsviçre Sosyalis Partisi (SP) dijatal ortamda imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına 24 saat içinde 120 bin İsviçreli imza attı. Bu yüksek reaksiyonlu tepki nedeniyle Federal Meclis yasanın uygulanmasını askıya almak zorunda kaldı. SP’den yapılan açıklamada “Bir parlamento kararının ardından öfkenin bu kadar büyük olduğu nadir görülür. 24 saat içinde 120.000 kişi Danıştay'a yaptığımız sığınma başvurusunu imzaladı. Ve bu baskı işe yaradı! Eyalet Konseyi birkaç dakika önce politik mültecilerinin aile birleşimi hakkını şimdilik elinden almama kararı aldı.

Tüm siyasi gözlemciler ve medya profesyonelleri bu kararın artık önlenemeyeceğini varsayıyordu. Ulusal Konseydeki sağcı politikacılar zaferden emin görünüyorlardı. Ancak hep birlikte o kadar büyük bir baskı yaratmayı başardık ki, bu durum Danıştay'ın öneriyi sorumlu komisyona reddetmesine neden oldu.

Ne yazık ki, SVP'nin teklifi henüz tamamen masadan kalkmış değil. Bu nedenle önümüzdeki birkaç ay boyunca konuyu çok yakında takip edeceğiz. Eyaletler Konseyi'nin hâlâ politik mültecileri için aile birleşimini yasaklamak istemesi halinde sizi derhal bilgilendireceğiz” denildi.

Ulusal Konsey ayrıca ülkede yasa dışı kalışlara ilişkin verilerin gelecekte sistematik olarak paylaşılmasını da istiyor. Kantonlar, belediyeler, sağlık sigortası şirketleri, AHV, IV ve diğer sosyal sigorta şirketleri dahil edilmelidir. SVP’nin bu önergesini 71'e karşı 119 oyla kabul etti.

Yine meclise sunulan FDP'nin krizleri ve suistimalleri önleyecek bir “iltica görev gücü” talebini de onayladı. Jacqueline de Quattro (FDP/VD), ekonomik mültecilerin göçünün ve sağlık turizminin durdurulması gerektiğini söyledi. 

Die Mitte Partisinin St.Gallen kanton milletvekili Nicolò Pagani’nin Ukraynalı mültecilere yönelik S statüsü konusunda daha sert önlemler alınmasını istediği yasa teklifi 67'ye karşı 131 oyla kabul edildi.