İsviçre’de Newroz resepsiyonları

İsviçre'nin Basel ve Lozan kentlerinde Newroz resepsiyonları düzenlendi.

İsviçre’de Newroz etkinlikleri hız kesmeden devam ediyor. Günlerdir alanlarda Newroz etkinlikleri sürerken, dün gece de İsviçre'nin Basel ve Lozan kentlerinde İsviçre Demokratik Kürt Konseyi'nin (CDK-S)  öncülüğünde Newroz resepsiyonları yapıldı. Resepsiyonlara İsviçreli Federal meclis üyeleri, kanton milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.


LOZAN


İsviçre'nin Lozan kentinde İsviçreli siyasi partiler ve Kürt Toplum Merkezi (CDK) tarafından bir resepsiyon düzenlendi. Aralarında İsviçreli  Federal meclis üyeleri ve Kurdistanlı siyasetçiler, CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer,  POP (İşçi Partisi), SP (Sosyalist Parti), Yeşiller ve Ensemble à Gauche (Birlikte Sol Hareketi), partisinden siyasetçiler ve Lozan ile Renens Belediye yönetiminden çok sayıda kişi resepsiyona katıldı. Resepsiyon öncesi gerçekleştirilen oturumda Newroz'un tarihsel sürecine ve Türkiye'de yükselen AKP-MHP faşizmine karşı mücadele yöntemleri tartışıldı.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına katılımcıların Newroz'unu kutlayan Sevgi Koyuncu'nun sunumunun ardından KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, POP (İşçi Partisi) İsviçre Federal Parlementerleri Denis de la Reussille, Yeşiller Partisi Federal Parlemento üyesi Raphaël Mahaim, Ensemble à Gauche (Birlikte Sol Hareketi) Federal Milletvekili Stéfanie Prezioso Batou tarafından burada birer konuşma yapıldı.

 İsviçre Federal Meclis üyesi Stéfanie Prezioso Batou, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rejiminin Kürt üzerindeki baskı ve işkenceyi arttırdığına dikkat çekti. Bu baskılara karşı Kürtlerin direniş gösterdiğini söyledi. Daha sonra söz alan Denis de la Reussille ise 6 Şubat'ta Maraş merkezli Kurdistan, Suriye ve Türkiye'de ağır bir yıkıma neden olan depremde yaraların sarılması gerekirken Türk faşist rejiminin Suriye ve Irak'ta Kürt bölgelerine operasyon düzenlediğini söyledi. Raphaël Mahaim ise yaptığı konuşmada, “Kürt halkının özgürlüğü için demokratik koşullarının yaratılarak parlamenter sistem içerisinde bir çalışma yürütülmesi gerekiyor. Avrupa Konseyinin Kürt halkının özgürlüğü için rol alması gerekiyor” dedi.

 Son olarak KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç bir konuşma yaptı. Koç, “Kürt halkı için Newroz direniş ve dirilişle özdeşleşen bir tarihe sahiptir. Bugün Dehaklaşarak, Kürt halkına zulmü reva gören Erdoğan'a karşı Kürt halkının Kawalaşan direnişinin cevabı olacak” dedi. Koç, Kurdistan'ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması'nın 100. yılına vurgu yaparak, Kurdistan'ın dört bir parçasının birleştirilmesi için verilen direnişin süreceğini söyledi.
Yüksel Koç'un konuşması sonrası müzik dinletisi gerçekleştirildi.


BASEL


İsviçre'deki bir başka etkinlik ise Basel kentinde, Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezince (CDK) düzenlenen resepsiyon oldu. Resepsiyonun açılış konuşmasını bu yıl Basel Kanton başkanlığını yürüten Orta Anadolu Kürtlerinden Bülent Pekerman yaptı. Resepsiyona Basel Kanton yönetimi, Federal Parlamento üyeleri Mustafa Atıcı, Sarah Wyss, Katja Christ, BastA, GLP, Die Mitte, EVP, Yeşiller, LDP, SP başkanları ile İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş, FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Avrupa Konseyi Başkan Yardımcısı ve SP İsviçre Federal milletvekili Sinel Aslan ile çok sayıda kişi katıldı.

Newroz resepsiyonu Basel Kanton Başkanı Bülent Pekerman’ın açılış konuşmasıyla başladı. Bülent Pekerman, etkinliği düzenleyen Basel CDK yönetimine teşekkür ederek katılanların Newroz’unu kutladı. Pekerman, “Newroz, Kürtler açısından tarih bir öneme sahiptir. Tarih boyunca milyonlarca insan bunu yeni bir doğuş olarak görüyor. Newroz, Mezopotamya ve Ortadoğu’nun en eski tarihe sahip bir bayramıdır. Aynı zamanda özgürlük için mücadele etme günüdür de. Buraya gelen bütün konukların Newroz bayramı kutlu olsun” dedi.

Daha sonra FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik bir konuşma yaptı. Çelik, katılımcıların Newroz’unu kutlayarak başladığı konuşmasına Maraş depreminde yaşamını yitiren binlerce insan olduğu için bu yıl Newroz’u buruk karşıladıklarını dile getirdi. Çelik, “Newroz bir direniş günü, bir başkaldırış günüdür. Yeni bir doğuşu ifade ediyor. Bu yıl Newroz’u buruk kutluyoruz. Binlerce canımız depremde yaşamını yitirdi. Maalesef Türk devleti depremde halkımızın imdadına gitmedi, yardım etmedi. Binlerce insan soğuktan donarak öldü. Günler geçmesine rağmen binlerce depremzedenin sorunları çözülmüş değil. O canlarımıza destek olmak bizim temel görevimizdir” dedi.

Konuşmalardan sonra Kürt sanatçılar Azad ve Eser sahneye çıkarak Newroz ezgileri çaldı.