İsviçre’de Rojava Kültür Derneği açıldı

Rojava Kültür Derneği, Zürih Kantonu’na bağlı Kloten kentinde açıldı. Qamişlo Şehitleri'nin de anıldığı etkinlikte konuşan Rojava Özerk Yönetimi’nden Bedran Çiya Kurd, derneğin bütün halkların ortak evi olma gibi bir işlev görmesi gerektiğini söyledi.

İsviçre’nin Zürih Kantonu’na bağlı Kloten kentinde Rojava Kültür Derneği’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa, Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Kurulu Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd, Abdulkerim Omer, İsviçre Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer, Bethnahrin Ulusal Meclisi (ESU) Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî, PYD İsviçre Temsilcisi Ali Omar, Rojhelat Dil Hareketi üyesi Azad Rojhelat ve PJAK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Açılış çocukların kurdeleyi kesmesiyle başladı. Daha sonra 12 Mart 2004’de Kürt halkına karşı Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Qamişlo Katliamının  yıl dönümü vesilesiyle şehitler anıldı.

Şehitler anısına saygı duruşuyla başlayan anmada Rojava Kültür Derneği’nin eşbaşkanları Mahmud Hisên ve Mûntaha Dêrik, katılımcıları selamlayan birer konuşma yaptı.

QAMIŞLO ŞEHİTLERİ ANILDI

Daha sonra Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Kurulu Eşbaşkanı Bedran Çiya Kurd söz aldı. 12 Mart Şehitleri'ni anarak konuşmasına başlayan Çiya Kurd, şunları söyledi: “Bugün Qamişlo ayaklanmasının yıl dönümüdür. Bu isyan inkara, imhaya, zulme karşı yapıldı. Qamişlo’dan Halep ve Şam’a kadar onlarca şehit verildi. 19 Temmuz Devrimi’nin altyapısını bu şehitler oluşturdu. Kuzey ve Doğu Suriye’de elde edilen kazanımlar verilen bu şehitler sayesinde oldu. Şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. 12 Mart’ta başlayan devrim önemlidir bu nedenle bugün bizim için kutsaldır.

'HALKLARIN ORTAK EVİ OLMALI'

Tarihi bir dönemden geçiyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi bölgede yaşayan bütün halkların ortak devrimidir. Elde edilen kazanımlar bölgede yaşayan halkların kazanımlarıdır ve onun için de ortak savunuluyor, yönetiliyor. Bütün partiler ve oluşumlar kendini bu devrimin sahibi olarak görüp ona göre mücadele yürütmelidir. Bu dernek de bu noktada önemli bir işlev yüklenmelidir. Bütün halkların ortak evi olmalıdır.”

TÜRK DEVLETİ KÜRT SOYKIRIMINA HERKESİ ORTAK ETMEK İSTİYOR

Bedran Çiya Kurd, Rojava’da elde edilen kazanımlara dönük Türk devlet saldırılarının hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Bedran Çiya Kurd, “Rojava’da elde edilen kazanımları yok etmek için Esad yönetimiyle ilişki geliştirmek istiyor. Kürt karşıtlığı üzerinden herkesle ittifak geliştirmek istiyor. Kürt soykırımına herkesi ortak etmek istiyor. Türk devletinin bu kirli yüzünü yaşanan depremde daha net gördük. Kuzey ve Rojava Kurdistanı’nda yaşanan depremler için yardım yapmadı ve insanlarımızın enkaz altında, soğukta ölmesine neden oldu. Kendisi yardım yapmadığı gibi halkın yardım yapmasını da engelledi. Bu faşist zihniyet, halkımıza soykırım uyguladı” dedi.

Çiya Kurd’un konuşmasından sonra Qamişlo Şehitleri için hazırlanan sinevizyon izlenildi. Sinevizyondan sonra CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, ESU Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî, PYD İsviçre Temsilcisi Ali Omar, PJAK, El Parti ve Rojhelat Dil hareketi adına konuşmalar yapıldı. Etkinlik halayla sona erdi.