İsviçre'de Uzun Yürüyüş sürüyor

İsviçre'de Kürt gençlerinin öncülüğünde Uzun Yürüyüş sürüyor. Gerilla mücadelesinin sahiplenildiği yürüyüşte, işgal ve ihanete karşı mesajlar verildi.

Kürt gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde, "Werin Cenga Azadiyê" hamlesi kapsamında 9 merkezde başlatılan uzun yürüyüşlerin İsviçre kolu 2'nci gününde İsviçre'nin Biel kentinde start aldı. Dün Solothurn kentinde yapılan basın açıklamasıyla yürüyüşlerinin startını veren gençler, ilk günü Grenchen kentinde tamamlamıştı.


'BİZ DE GERİLLA GİBİ MÜCADELE ETMELİYİZ'

Biel kentinde de bugün yürüyüşün startını veren gençler, sabah saatlerinde Zentralplatz'da bir araya geldi. Yürüyüş Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşuyla başladı. Gençler burada bir açıklama yaptı. TCŞ ve Teko-Jin adına açıklamayı aktivist Andrea Weiter okudu. Açıklamada, işgalci Türk devletinin KDP iş birliğiyle Kürdistan gerillasına yönelik kimyasal saldırıları kınandı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

"Bugün Kürdistan'ın 4 bir yanında insanlık dışı saldırı konseptine karşı mücadeleyi göğüsleyerek direnişini sürdüren PKK gerillaları bu mücadeleden geri adım atmıyorsa eğer, biz Kürt gençlerine düşen görev, gerillaların mücadelesine sahip çıkmak olacaktır. Ve yine Kürt gençleri bugün nerede olursa olsunlar bu mücadeleyi sahiplenerek işgalci güçlere ve ortaklarına karşı alanlarda olmayı sürdürerek, PKK gerillalarının sesi olacaktır. İşgal ve ihanete karşı 'Werin Cenga Azadî' hamlesini zaferle taçlandırarak işgal ve ihanet konseptini yenilgiye uğratacağız."

'ALANLARDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'

Açıklamanın devamında NATO ile Türk devleti arasında Kürt halkının ve Kürdistan'ın geleceğine yönelik kirli pazarlıklara dikkat çekildi. Kirli pazarlıkların İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği üzerinden sürdürüldüğüne dikkat çekilerek, şunlar belirtildi: "Biz Kürt halkının ve Kürdistan'ın geleceğinin kirli pazarlıklar üzerinden yok edilmesine karşı alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Bugün, Kürt halkının genç erkekleri, genç kadınları nasıl Önderliğimizin özgürlük paradigmasını sahiplenerek her türlü insanlık dışı saldırı konseptine karşı direniyorsa, Önder Apo'nun direniş çizgisini esas alarak biz de bu direnişe sahip çıkacağız."

Yürüyüşe, 7 Temmuz 2021 tarihinde Heftanîn’de bulunan Kêste köyü yakınlarında faşist Türk devletinin saldırısı sonucu şehit düşen Berjîn Zenda'nın (Ayşe Demir) annesi Yadê Zeliş ile ağır sağlık sorunlarına ve ilerlemiş yaşına rağmen Xale Salman (Salman Körkapan) katıldı.

İMZA TOPLANDI, BİLDİRİ DAĞITILDI

Yürüyüş boyunca gerilla mücadelesini sahiplenen gençler, kent merkezinde attıkları sloganlarla işgalci Türk devleti ve ortaklarının saldırı konseptini protesto etti. "Warin Cenga Azadi" yazılı önlükleri ve kimyasal kullanılmasını protesto etmek için beyaz tulum giyen gençler, yol boyunca PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için imza topladı. Yine yürüyüş boyunca Teko-Jin ve  TCŞ aktivistleri tarafından bildiriler dağıtıldı.

Yürüyüş programında gün ortasında ve molalarda  Kürt gençlerinin yaşanan bu süreç karşısında görev ve sorumlularına yönelik  bir dizi forum ve seminer düzenlenmesi planlanıyor.

Gençler yürüyüşlerinin ikinci gününü akşam saatlerinde Lyss kentinde tamamlayacak.