İsviçre deprem bölgesine daha fazla uzman ve ek materyal gönderiyor

İsviçre, Kurdistan'daki deprem bölgesine daha fazla uzman ve ek materyal gönderiyor.

FDFA'ya bağlı Federal İnsani Yardım, 6 Şubat 2023 depreminin mağdurlarına yönelik taahhüdünü sürdürüyor. 20 Şubat Pazartesi günü, İsviçre İnsani Yardım Birimi'nden dört ek tıp uzmanı Hatay'a gitti. Öncelikli olarak çocuklara ve annelerine bakan bir il hastanesine yerleştirilecek. Bu sağlık uzmanları, on gündür sahada bulunan operasyon ekibine takviye olarak gönderildi.

Uzmanların gönderilmesinin dışında, ek materyallerin teslimi de planlanıyor. Etkilenen bölgelere 100 adet kışlık aile çadırı ve 10 adet çok amaçlı çadır gönderilmesi için hazırlıklar devam ediyor. Bu malzeme, geçen hafta Türkiye'ye gönderilen 300 çadıra ek olarak gönderiliyor. Ayrıca Mereş ili ve çevresinde hâlihazırda 2.000 adet hijyen kiti (diş macunu, deterjan, sabun vb.) dağıtılıyor. Ayrıca, İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı (SDC), İsviçreli bir perakendeci tarafından bağışlanan tonlarca kışlık ekipmanın (çadırlar, uyku tulumları, lambalar, ısıtıcılar ve kışlık giysiler) taşınmasını kolaylaştırdı.

SURİYE'YE 300 ÇADIR TESLİMİ

İnsani durumu değerlendirmek için geçen hafta bir SDC ekibinin konuşlandırıldığı Suriye'de de büyük bir yardıma ihtiyaç var. Bu ekibin değerlendirmesine göre hafta sonunda dört uzman (iki mühendis, iki afet uzmanı) Halep'e hareket edecek. Ana görevleri, kalan binaların yaşanabilir olup olmadığını belirlemek için Birleşmiş Milletler ve yerel makamlarla birlikte çalışmak ve böylece nüfusun yalnızca güvenli apartmanlara ve evlere dönmesini sağlamak.

Suriye deprem bölgesinin kuzeybatısına da 300 adet kışa dayanıklı çadırın teslim edilmesi planlanıyor. Mümkün olan en hızlı teslimat için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.

İsviçre, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeleri desteklemek için şimdiden yaklaşık 8 milyon CHF ayırdı.

Bu meblağ özellikle Suriye için SDC'nin Birleşmiş Milletler'in yardım çağrısına yanıt verdiği 3 milyon CHF'yi içeriyor. BM, Türkiye'ye 1 milyar dolar, Suriye'ye ise 400 milyon dolar yardım yapılması gerektiğini belirtiyor.