İsviçre eylemcileri Lyss’de

Gençlik örgütleri öncülüğünde Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen uzun yürüyüşlerin İsviçre ayağında ikinci gün geride bırakıldı. Bugün Lyss’e ulaşan eylemcilerin yarınki güzergahı başkent Bern olacak.

Kürt gençlik örgütleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde, "Werin Cenga Azadiyê" hamlesi kapsamında İsviçre'de süren uzun yürüyüş 2'inci gününü geride bıraktı.

Bugün Biel kentinde yürüyüşlerine başlayan gençler, Seelandheim kasabasında mola verdi. Yemek programı sonrası CDK-S adına siyasetçi Metin Mintaş bir seminer verdi. 

Metin Mintaş, Kürdistan'daki ihanetçi çizgi ve bu ihanetçi çizgiye karşı neler yapılması gerektiği üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Sunumunda Kürt halkının mücadelesi ve yaşanan ihanetlere vurgu yapılarak mücadelenin gereklerini hatırlatan Mintaş, Kürdistan tarihinde yaşanan ihanetlerden örnek vererek şunları söyledi: 

"Barzanilerin ihaneti ilk değil. Kürt tarihinde 150 yıldır hep ihanetler yaşandı. Kürt mücadelesi bu ihanetler sonucunda akamete uğramıştır. Barzani ailesinin Mahabad Kürt Cumhuriyeti’nin yıkılmasında da etkisi vardır. KDP’nin kuruluşunda yer alanlar daha sonra Barzani ailesinin ihanetini görüp oradan ayrılarak YNK’yi kurdular. Sürekli ihanet içinde olan Barzani ailesi, Saddam Hüseyin’in tanklarına binerek Hewlêr’e gelmiş ve bir katliam gerçekleştirmiştir. Yine Türk MİT’i ile birlikte Hewlêr’de hastaneyi basmış onlarca yaralı gerillayı şehit etmiş ve halen katledilenlerin cenazelerinin nerede olduğu bilinmemektedir.

1992 Güney Savaşı sırasında Türk devleti ile birlikte Kürt özgürlük gerillalarına yönelik saldırı gerçekleştirmiş ve Şehit Bêrîtan şahsında Kürt özgür kadınını teslim almak istemiştir. Bêrîtan yoldaşın direnişi,  ihanetçi çizgiye bir tokat gibi vurmuştur” dedi.

KDP’nin Şengal’de Êzidî halkını DAİŞ’e karşı savunmasız bıraktığına vurgu yapan Mintaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barzani ailesi DAİŞ’e karşı Êzidî halkını savunmasız bırakıp kaçmıştır. Bunun sonucu olarak binlerce insan katledilmiş ve binlerce kadın DAİŞ tarafına kaçırılmıştır. Kendileri milyon dolarlık servetleriyle dünyanın birçok yerinde malikaneler satın alırken Güney halkı açlıkla karşı karşıya kalmıştır. Geçen yıl Belarus sınırında binlerce insanımız açlıkla karşı karşıya kalmıştır. Bugün bu ihanetçi çizgi Kürt özgürlük mücadelesine karşı işgalci Türk devleti ile birlikte hareket ediyor. Gerilla alanlarına dönük işgal saldırılarında kimyasal silahlar kullanılıyor. Bütün bu alçakça saldırılara karşı gerilla, Medya Savunma Alanlarında muhteşem bir direniş sergiliyor. 

Önder Apo’nun izinde 40 yıldır bir mücadele sürmekte. Yine bizim hareketimiz bir insanlık harekettir. Kapitalist modernitenin mücadelemize yönelik saldırıları devam ediyor. Biz de bu saldırılara karşı direnmeliyiz."

Seminer sonrası yürüyüşlerine devam eden eylemciler, güzergah boyunca bildiriler dağıttı ve İsviçre kamuoyuna yönelik bilgilendirmede bulundu.

Akşam saatlerinde Lyss kentine ulaşan yürüyüşçüler, Lyss tren garında bir basın açıklaması yaptı. Gençlik aktivistleri tarafından burada gerçekleştirilen sunum ve konuşmaların ardından eylemlerinin 2'inci gününü sonlandıran yürüyüşçüler, yarın Lyss'den Bern kentine kadar yürüyecekler.