İsviçre hükümetine ‘Êzidî Soykırımını tanı’ çağrısı
İsviçre’de düzenlenen eylemlerde Şengal’de yaşananların bir kadın ve toplum kırımı olduğu vurgulanarak, İsviçre hükümetine “Soykırımı tanı” çağrısı yapıldı.
İsviçre’de düzenlenen eylemlerde Şengal’de yaşananların bir kadın ve toplum kırımı olduğu vurgulanarak, İsviçre hükümetine “Soykırımı tanı” çağrısı yapıldı.
3 Ağustos 2014'te Şengal dağında Êzidî halkına yönelik DAİŞ tarafından yapılan soykırımda yaşamını yitirenler İsviçre'nin Bern, Aarau, Basel ile Luzern kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı. Eylemlerde Êzidî Soykırımının ve Şengal'in statüsünün uluslararası alanda tanınması istendi.
BERN
Mezopotamya İnançlar Platformu ve Kürt Toplum Merkezi (CDK) öncülüğünde Bahnhofplatz alanında düzenlenen anmaya, İsviçreli ve Türkiyeli çok sayıda devrimci kurum katılım sağladı.
FEDA adına Songül Çelik’in yaşamını yitirenler için çerağlar uyandırılıp güllbang okunduğu anmada ilk olarak Bern CDK Eşbaşkanı Mine Çetinkaya söz aldı. Eşbaşkan, Şengal halkının katliam süreci boyunca yalnız bırakıldığını belirterek, "Bu süreçte Şengal'de Êzidî halkını koruyan PKK gerillaları olmuştur" diye konuştu.
CDK adına konuşan Burhan Karakoç da 74'üncü Ferman ile aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürt’ün katledildiğini, binlercesinin rehin alındığını, 200 bine yakın insanın yerinden edildiğini, kadınların kaçırılıp pazarlarda satılarak köleleştirlldiğini ve binlerce kadının akıbetinin bugün bile bilinmediğini hatırlattı.
İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (CDK-S) adına konuşan siyasetçi Asmin Engin de DAİŞ’in Êzidîlere yönelik insanlık suçlarının İsviçre’de soykırım olarak tanınması için başlatılan imza kampanyası başlattıklarını hatırlatarak, kampanyaya destek çağrısında bulundu.
Engin "Hollanda, Belçika ve Almanya 74'üncü Ferman'ı soykırım olarak tanıdı. Bugün İsviçre'de yürüttüğümüz kampanyayı sonuca ulaştırararak toplanan imzaları İsviçre Federal Parlamentosu’na ulaştırmayı hedefliyoruz. Yine Êzidî soykırımının ve Şengal'in statüsünün tanınması için Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinde girişimlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Kadın Kırımına Karşı İsviçre Grubu (Gruppe Offensiv gegen Feminizide) aktivisti de bir konuşma yaparak Şengal'de yaşananların bir kadın kırımı olduğunu söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemine geçildi.
AARAU
Aarau Rojbin Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Aarau Bahnhofplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar Şengal soykırımını kınadı. Rojbin Kadın Meclis sözcüsü Dilan Çetinkaya kısa bir konuşma yaptı. Çetinkaya, Şengal’de Ezîdî halkına uygulanan soykırımı asla unutmayacaklarını ifade ederek direniş çağrısı yaptı. Şengal halkını DAİŞ’in zulmüyle karşı karşıya bırakanları asla affetmeyeceklerini belirten Çetinkaya “Bimre xiyanet” dedi.
Daha sonra Şengal’de yaşananları canlandıran temsili oyun sergilendi. İlgiyle izlenen oyundan sonra bildiri okundu. Eylem “Bijî berxwedana Şengalê” sloganıyla sona erdi.
BASEL
Basel’de Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Rheinbrücke köprüsü üzerinde düzenlenen anmaya çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı.
Kürt Toplum Merkezi adına yapılan açıklamayla devam eden anmada, Almanca basın metni okundu. Yapılan konuşmalarda Êzidîlere yönelik saldırının soykırım olarak tanınması çağrıları yapıldı.
LUZERN
Luzern’de 74'üncü Ferman'da katledilen Êzidî halkı için düzenlenen anmanın adresi Bahnhofplatz'tı.
3 Ağustos 2004'te Êzidî-Kürt halkına yönelik başlayan soykırımda katledilenler için saygı duruşu gerçekleştirildi. CDK Eşbaşkanı Ercan Güneş tarafından Şengal soykırımına ilişkin kısa bir konuşma yapıldı. Almanca basın metnin okunmasının ardından anma sonlandırıldı.