İsviçre kentleri: Faşizme ve ihanete geçit vermeyeceğiz

KNK Başûr Temsilciliği”nin hedef alındığı saldırıya karşı İsviçre kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar hemen hemen tüm kentlerde alanlara çıktı. Eylemlerde “Kürt halkı faşizme ve ihanete geçit vermeyecektir” mesajı verildi.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) çağrısıyla Solothurn”dan sonra Lozan, Cenevre, Zürih, Basel, Wintherthur, Luzern, Bern kentlerinde yaşayan Kurdistanlılar alanlara çıkarak KNK Hewlêr Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün”ün katledilmesini protesto etti.

LOZAN

Lozan kentinde düzenlenen eyleme çok sayıda İsviçreli siyasi parti ile sivil toplum kurumu temsilcisi katılırken, eylemde “Kürt halkı faşizme ve ihanete geçit vermeyecektir” mesajı verildi.

Saint Laurent meydanında düzenlenen eylemde, KDP ile Türk devletinin işbirliğinin teşhir edildiği pankart ve dövizlerle katledilen Deniz Cevdet Bülbün”ün fotoğrafları taşındı.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) adına söz alan Sıtkı Demir, Kürt halkına ve politikacılarına yönelik gerçekleştirilen her saldırıda mutlaka KDP yönetimi ile Türk devletinin işbirliğinin yattığını söyledi.

Demir”in ardından İsviçreli siyasetçiler de söz alarak Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

Partisi adına burada olduğunu belirten Ensemble à Gauche Milletvekili Mathilde Marendaz, “Bu eylem faşizme karşı yapılan bir eylemdir. Yine kış ayında Paris”te yaşanan katliamda ve Kurdistan”a yönelik düzenlenen saldırılarda sizlerle beraber olduğumuzu dile getirdik. Partimiz adına hem Rojava”da hem de Kurdistan’da Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu söylemek istiyorum” diye konuştu. 

Yeşiller Partisi Lozan Eşbaşkanı Ilias Panchard ise, saldırı karşısında üzüntülerini dile getirerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu saldırılara karşı sizin yanınızda olduğumu söylemek istiyorum. Bu saldırılarının arkasında açıkça Türk devletinin olduğu görülmektedir. Maalesef Türkiye antidemokratik bir ülke. Burada birçok defa bir araya geldik. Saldırılara karşı yanınızda olmayı sürdüreceğiz.”

SolidaritéS Partisi Vaud Kantonu eski Milletvekili Jean-Michel Dolivo da Kürt siyasetçileri hedef alan saldırılara karşı Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını ve partisi adına burada bulunduğunu söyledi. Türk devletinin saldırılarının sistematik bir hale geldiğini söyleyen Dolivo, “Faşizm ve emperyalizmin bu saldırılarına karşı güçlü bir şekilde birlik olmamız gerekiyor” dedi.

Son olarak eylemde bir konuşma yapan Lozan İşçi Partisi (POP) Başkanı Julien Schwab ise şunları söyledi: “Kürtler bir kez daha en korkakça bir saldırıya maruz kaldı. Kurdistan halkı ve onun meşru temsilcileri bir kez daha şehit düştü. Uzun yıllardır bağımsızlık için ama her şeyden önce demokrasi, sosyal adalet, dayanışma ve eşitlik için mücadele eden Kürt halkının mücadelesini POP olarak tanımaktayız. Kürt halkının sürdürdüğü mücadele ve dayanışma bize de ilham veriyor. Burada halkların temel ilkesi olan kendi kendini yönetme ilkesini hatırlatarak , İsviçre Konfederasyonunu ve ilgili devletleri demokrasiye yönelik bu saldırılara son vermesi için özellikle de Türkiye”ye olan desteğini geri çekmeye çağırıyorum.”

LUZERN

KNK Hewlêr Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün şahsında Kurdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Ardından konuşan CDK Luzern Eşbaşkanı Mulla Şahin, “Hainler ve ihanetçiler iyi bilsin ki, bir kişi de kalsa Kürt halkı Önderliğinin felsefesini her daim ve her yerde sahiplenmeyi sürdürecektir. Kurdistan”ın her yerinde ve tüm dünyada Önderliğin felsefesi yayılıyor. Bu her daim devam edecek ve her daim sesimizi duyuracağız. Özellikle KDP ve Barzani ailesinin ihanet çizgisine karşı Önderliğin felsefesini sahiplenerek cevap vereceğiz” diye konuştu.

TCŞ üyesi Aram ise “Faşist AKP-MHP rejimine yardım eden KDP ve Barzani ailesinin bu ihanetini kabul etmiyoruz ve onları Önderliğin felsefesi ile yok edeceğiz” vurgusunda bulundu. Aram, ihanet çizgisinin sonu gelmedikçe bu katliamlara yenilerinin ekleneceğini de belirtti.

Son olarak konuşan siyasetçi Musa Farısoğulları ise, Barzani ailesi ve KDP yönetimini kınayarak, faşist Türk devletinin tek başına bu saldırıları gerçekleştiremeyeceğine işaret etti. Farisoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu saldırılar KDP”nin ihanet çizgisiyle gerçekleşiyor. Bilsinler ki bu saldırılara karşı asla sessiz kalmayacağız. Her daim alanlarda sesimizi yükselterek bu katliamların cevabını vereceğiz.”

CENEVRE

Kurdistanlıların KNK temsilciliğine yönelik saldırıya karşı eylemde olduğu Cenevre’de de KNK Başûr Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün”ün katledilmesine öfke yağdı.  

Kent merkezinde bulunan Pécolat meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, Bülbün şahsında Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından konuşan CDK-Cenevre Eşbaşkanı Mehmet Latif Çelebi, KDP”nin Türkiye işbirliğiyle Başûrê Kurdistan”da Kürtlere ihanet etmeyi sürdürdüğünü söyledi. Silêmanî’de katledilen Kürtlerin isimlerini sayarak anan Çelebi, aynı ihanetin Kürt özgürlük gerillasına yönelik de sürdürüldüğünü dile getirdi. KNK”nin barışçıl ve ulusal birlik misyonunu hatırlatan Çelebi, bu saldırılarla Kürt ulusal birliğinin hedeflendiğine dikkati çekti. Çelebi, ihanet ve katliamların Kürt Özgürlük Hareketi’ne engel olamayacağını vurgulayarak KDP”ye, “Halkına ihanetten vazgeç” çağrısı yaptı. Fransızca basın metninin okunduğu eylem, KDP aleyhine atılan sloganlar ile son buldu.

WINTHERTHUR

İsviçre”nin Winterthur, St. Gallen ve Schaffhausen şehrinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Başûrê Kurdistan Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün”ün katledilmesini Winterthur Bahnhofplatz”da düzenlediği bir eylemle protesto etti.

Bülbün şahsında devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlatılan eylemde Kurdistanlılar adına açılış konuşmasını Winterthur CDK Eşbaşkanı İsmail Kaya yaptı. Kaya, katliamı kınayarak konuya ilişkin Kürtçe ve Türkçe bilgilendirme yaptı.  

İsmail Kaya”dan sonra söz alan diğer Eşbaşkan Dilan Koçgiri ise Almanca  basın metnini okudu. Açıklama sırasında kitle, sık sık "Bimre xiyanet" ve "Kahrolsun faşizm" sloganları attı. 

BERN

Bern kentinde yaşayan Kurdistanlılar  Helvetiaplatz meydanında bir araya geldi. Kurdistanlılar üzerinde “Bimre ixanet” yazılı pankart ve afişler açarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan”ın fotoğraflarını taşıdı. Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenler için düzenlenen bir dakikalık saygı duruşundan sonra Almanca hazırlanan basın metni okundu. 

Ardından kısa bir konuşma yapan Bern CDK Eşbaşkanı Burhan Karakoç, Kurdistan mücadelesinin hep ihanet ile karşılaştığını ama hakikatin başarısı ile sonuçlandığını kaydetti. KDP”nin Türk devleti ile işbirliği içerisinde olduğuna dikkat çeken Karakoç, “Barzani ailesinin desteği ile Kürt yurtseverleri Kurdistan”da katlediliyor. Barzani ailesi ulusal mücadeleyi bırakıp aile çıkarlarının peşinde gidiyor. Bu yüzden Kurdistan tüm değerlerini Türk devletine satıyor” dedi. 

Yapılan konuşmalardan sonra eylem “Bimre xiyanet” sloganları ile sona erdi.

ZÜRİH

Zürih’teki protestonun adresi merkez tren istasyonu oldu. Burada bir konuşma yapan Zürih CDK Eşbaşkanı Ayşe Dicle, saldırıyı kınayarak KDP”nin de bu saldırıya ortak olduğunun aşikar olduğunu söyledi. Ayşe Dicle, “KDP yönetimi şu ana kadar bu katliama ilişkin hiçbir açıklama yapmamıştır. Biz Kürt halkı olarak ne olursa olsun mücadelemizi sürdürme kararlığı içerisinde olacağız” diye konuştu.

Dicle”nin konuşması sonrası kent merkezine doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kanton parlamentosunun bulunduğu Rathausbrücke”ye ulaşan halk adına Almanca basın metni okundu.

BASEL

Basel kentinde düzenlenen eylemin adresi de kanton parlamentosunun bulunduğu Markplatz alanı oldu. CDK Basel Eşbaşkanı Mine Nazari tarafından Almanca basın metni okundu. 

Nazari”nin ardından söz alan KNK üyesi Ali Matur, düzenlenen saldırıyla aslında Kürt halkının ulusal birliğinin engellenmek istendiğini ifade etti.

Matur, yüz yıldır kendi varlığını Kürt halkının yok edilmesi üzerine inşa eden sömürgeci Türk devleti ile aynı zamanda Başûrê Kurdistan”da kendi ailesel çıkarları doğrultusunda PKK”yi yok etme planlarıyla politika yürüten Barzani ailesinin ortaklığına işaret etti. 

Halkların Birleşik Demokratik Hareketi (HBDH) ve kurumlar adına yapılan konuşmalarla devam eden eylem, sloganlarla sonlandırıldı.