İtalya’da Kürtlerle dayanışma eylemleri

İtalya'nın Emilia Romagna bölgesinde Kürt halkı ile dayanışma temelinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

PARMA

İtalya'nın Parma şehrine bağlı Montechiaro belediyesi ve ANPI derneğinin organizesiyle Rojhilatê Kurdistan ve İran’da kadınlar öncülüğünde gelişen halk eylemleri hakkında bilgilenme ve dayanışma amacıyla etkinlikler düzenlendi. Etkinliğe onlarca İtalyan kurumu ve kişiler katıldı.

Rojhilatlı Kürt yazar ve yönetmen Fahriboz Kamkar ve İranlı kadın aktivistin konuşmacı olarak katıldığı etkinlik geç saatlere kadar sürdü.

Fahriboz Kamkar’ın İran ve Rojhilat devrim ve direniş tarihini aktardığı etkinlik, yoğun ilgi ile izlendi. Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Gerillası’na karşı kimyasal saldırılarının da dile getirildiği etkinlikte aktif tavır alınması için İtalyan hükümetine çağrıda bulundu.

Etkinlik, sorulan sorular ve yanıtları ile geç saatlerde sona erdi.

Parma’nın Garibaldi meydanında her cumartesi günü Donna in Nero grubunun savaş ve silah karşıtı düzenlediği etkinlikte de Kürt kadınları ve halkıyla dayanışmak amacıyla “Jin jiyan azadî”, Kürt halkının üzerinden elinizi çekin”, “Kürt halkı yalnız değildir” ve “Kürt halkı üzerinden pazarlık yapmayın, İtalya için bir utanç” yazılı pankart ve dövizler taşındı. Pek çok kişinin ilgi ile takip ettiği eylem, yaklaşık bir saat sürdü.

BOLOGNA

İtalya'nın Bologna şehrinde ise Firenze GNK otomotiv işçileri ile dayanışmak amacıyla yolsuzluk ve hayat pahalılığına, savaşa karşı on binlerin katılımı ile uzun bir yürüyüş düzenlendi.

Yüzlerce kurum, parti, sendika, demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, Kürdistan dayanışma ağı (Rete Kürdistan Emilia Romagna) ve Rete Jin kadın dayanışma ağının katılımı ile saat 22 Eylül meydanında (Piazza 22 Settembre) başlayan yürüyüş yaklaşık dört saat sürdü.

Oldukça coşkulu geçen yürüyüşte, Rete Jin Bologna ile Rete Kürdistan Emilia Romagna, Türk devletinin Kurdistan gerillasına karşı kimyasal gaz saldırılarını protesto eden pankart ve PKK, YPG, YPJ flamaları bayraklarıyla katılım sağladı.

Oldukça yoğun ilgi ve destek gören Kürdistan Dayanışma Ağı korteji, sık sık “Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan”, “Jin jiyan azadî”, “Abdullah Öcalan'a özgürlük Kurdistan'a barış” sloganları attı.