Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İtalya’ya geldiği günün yıl dönümü vesilesiyle İtalya Parlamentosu’nda “Türkiye'de Siyasi Haklar ve Abdullah Öcalan Davası” başlıklı bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantı, Senatör Tino Magni, eski milletvekili Giovanni Russo Spena, Karikatürist Zerocalcare, İtalya'daki Kurdistan Enformasyon Ofisi'nden Yılmaz Orkan ve Yeşiller Partisi lideri Angelo Bonelli’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Basın toplantısı, birkaç hafta önce İtalya Dışişleri Bakanı'na bir soru önergesi yönelterek İtalya'nın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı tavır almasını isteyen Senatör Tino Magni tarafından açıldı.
İtalyan hükümetini Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kırılması için harekete geçme çağrısını yineleyen Senatör Magni, ayrıca 2014 yılında DAİŞ tarafından Êzidî Kürt toplumuna yönelik gerçekleştirilen soykırımın tanınması için İtalyan Parlamentosu’na bir önerge sunacağını açıkladı.
Ardından eski bir milletvekili ve senatör olan Giovanni Russo Spena, “Zamanı geldi - Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi adına söz aldı. Komite’nin bugüne kadar yaptığı çalışmalardan bahseden Russo Spena, komite üyelerinin deneyimlerini Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için çalışmak isteyen siyasetçilerin hizmetine sunarak destek teklifinde bulundu. Russo Spena, Komite olarak parlamento ve senatonun başkanlarına, adalet komisyonu ve dışişleri komisyonlarına, ayrıca bütün grupların başkanlarına birer dilekçe gönderdiklerini ve İtalya’nın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini istedi.
Karikatürist Zerocalcare ise, Rojava'ya ilk kez gittiği 2014 yılında medyanın Kürt meselesiyle çok ilgilendiğini, ancak Abdullah Öcalan'dan bahsetmeksizin Kürt halkının mücadelesini haberleştirmeye çalıştığını hatırlattı. Buna dayanarak Zerocalcare, Abdullah Öcalan tarafından geliştirilen ideolojinin Kürt halkının mücadelesinde, DAİŞ'e karşı savaşta ve 2012'den bu yana Kuzey ve Doğu Suriye'de ortaya çıkan radikal demokrasi projesinde oynadığı merkezi rolü vurguladı.
Zerocalcare, konuşmasının sonunda Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün hem maruz kaldığı tecrit koşullarının insanlık dışı ve yasadışı olması hem de Abdullah Öcalan’ın girişimiyle 2013 yılında başlatılan ancak Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle çökmüş olan barış süreci gibi yeni bir barış sürecine yol açabilecek olması nedeniyle hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda Zerocalcare, Abdullah Öcalan'ın muhataplık görevini yerine getirmesi engellenirken, Erdoğan gibi bir savaş çığırtkanının çeşitli küresel çatışmalarda arabulucu olarak ciddiye alınmasının nasıl mümkün olduğu sorusunu sordu.
İtalya'daki Kurdistan Enformasyon Ofisi'nden Yılmaz Orkan, Zerocalcare'in Abdullah Öcalan'ın Türkiye’de yeni bir barış sürecini müzakere edebilecek tek aktör olduğu görüşünü paylaştı. Orkan, özellikle Ortadoğu'da yaşanan trajediler ışığında, Abdullah Öcalan'ın fikirlerine dayanan Kürt halkının uyguladığı ideolojinin sadece Türkiye için değil, Ortadoğu'daki tüm çatışmalara barışçıl bir çözüm önerdiğini uluslararası toplumun anlaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yeşiller Partisi lideri Angelo Bonelli, ezilen azınlıkları savunmanın herkesin ahlaki görevi olduğunu belirtti. Konuşması sırasında ünlü Kürt sanatçı Ahmet Kaya'yı örnek vererek, Kürt halkının maruz kaldığı baskıları hatırlattı. Bonelli konuşmasının sonunda, partisinin Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasıyla Kürt meselesinin yeniden siyasi söylemin merkezine yerleştirileceğini kaydetti.
Basın toplantısı, Sinistra Italiana partisi lideri Nicola Fratoianni tarafından kapatıldı. Fratoianni, dünya genelinde büyük güçlerin halkların sömürülmesi için birbirleriyle savaştığı bir kaos dönemi yaşandığını anlattı. Buradan hareketle, Abdullah Öcalan Roma'ya geldiğinde ortaya çıkan spontane harekete kendisinin de katıldığı zamanı hatırlattı ve Abdullah Öcalan'ın o zaman getirdiği barış önerisinin çağımızın trajedileri için bir çözüm olabileceğini söyledi.