İzlandalı eski bakan, Öcalan’a özgürlük istedi 

Tecride karşı AK önünde Kürdistanlıların başlattığı kitlesel oturma eyleminde konuşan İzlandalı eski bakan Ögmundur Jonasson, Öcalan’a özgürlük istedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) binası önünde başlatılan kitlesel eylem, üçüncü gününde.

Avrupa’daki Kürt kurumlarının da temsilciler düzeyinde katıldığı ve Pazartesi günü başlatılan oturma eylemi kapsamında gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bugün saat 11.00’de AK binasının karşısında bulunan ve Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eyleminin de sürdüğü alanda toplanan 150 kadar eylemci, ‘Öcalan’a özgürlük’ yazan önlüklerle eylemlerine başladı. 

Oturma eylemine yeni katılımların da olmasının ardından önce kısa bir konuşmayla eylemin önemi anlatıldı. Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride karşı direnişin her geçen gün büyüdüğünün vurgulandığı konuşmada, AK’de devam eden Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi oturumları vesilesiyle birçok Avrupalı temsilcinin de eylemcileri ziyaret edeceği bilgisi verildi. 

KİMLER KATILIYOR? 

AK önündeki oturma eylemine Demokratik Birlik Partisi (PYD), Ciwaka İslamiya Kurdistan (CÎK), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Devrimci Güçbirliği, Şengal Êzidî Meclisi, Tevgera Civanên Şoreşger ile Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM)’in de bulunduğu çok sayıda kurumun yöneticileri ile üyeleri katılıyor. Strasbourg şehrindeki Alsas Kürt Dostluk Derneği yöneticileri de bugün eylem alanına gelerek, tecride karşı direnişe destek verdi. 

AK ÖNÜNE KADAR YÜRÜNDÜ 

Eylemciler saat 12.30 itibarıyla AK binasının girişinin olduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Burada sloganlarla tecride karşı harekete geçilmesi talebi dillendirildi. Ellerinde Kürt Halk Önderi’nin yanı sıra açlık grevi direnişçileri ile cezaevlerinde fedai eylem gerçekleştiren tutsakların fotoğraflarını taşıyan kitle, AK’nin ve ona bağlı olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) acilen harekete geçmesini istedi.

Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından kitle, tekrar oturma eyleminin yapıldığı alana döndü. 

İZLANDALI ESKİ BAKAN: KÜRTLER BAKIŞ AÇIMI DEĞİŞTİRDİ

İzlanda’da İçişleri ve Adalet Bakanlığı görevleri yapan Ögmundur Jonasson da uzun yıllardır uluslararası alandaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve kendisini üzen veya hayal kırıklığına uğratan gelişmeler olduğunu vurguladı. Bu durumun kendisinin Kürtleri tanıması ardından değiştiğini söyleyen Jonasson, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeliği esnasında Kürtlerin sessiz ve duyarsız politikaları teşhir ettiklerini gördüğünü vurguladı. Jonasson, Kürtlerin davasının bir gün kazanacağına olan inancını paylaştı. 

ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK İSTEDİ

Amed’de Leyla Güven’i ziyareti sırasında söylediği sözleri yineleyen Ögmundur Jonasson, Güven’in insan yaşamına verdiği değer için açlık grevinde olduğunu dile getirdi. 

İzlanda’da Kürtlerin davasının duyurulması için çalışmalarına değinen Jonasson, “Davanız İzlanda’da kabul görüyor ve bize iyimserlik aşıladığınız için teşekkür ediyorum” dedi. 

Kürt Halk Önderi’nin esaretinin kabul edilemeyeceğine vurgu yapan Jonasson, sözlerini ‘Öcalan’a özgürlük’ sloganıyla bitirdi. 

Jonasson’un konuşması ardından kitle yeniden AK binası önüne doğru yürüyüşe geçti.