Özmen’in cenazesi Kurdistan’a uğurlandı

Sürgünde yaşamını yitiren Almanya Kürt Enstitüsü Başkanı Fevzi Özmen’in cenazesi defnedilmek üzere Kurdistan’a uğurlandı.

Almanya Kürt Enstitüsü Başkanı Fevzi Özmen, Hagen kentinde tedavi gördüğü AKH Hastanesi’nde 17 Eylül günü yaşamını yitirmişti. Özmen’in cenazesi yapılan tören sonrası Almanya’dan memleketi Erzirom'a defnedilmek üzere uğurlandı.


Özmen için Almanya’nın Hagen kentinde bulunan Doğan Arena Salonu’nda tören düzenlendi. Salonda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri, PKK bayrağı asılırken, Özmen’i geçmişini hatırlatan fotoğrafları da salonun farklı noktalarına asıldı. Cenaze törenine birçok Kurdistanlı kurum temsilcisi, Yeşil Sol Parti Mêrdîn Milletvekili George Aslan, sürgündeki HDP milletvekilleri, Kürt Enstitüsü yöneticilerinin yanı sıra Özmen’in çok sayıda öğrencisi ve Kurdistanlı dostları katıldı.
Hastaneden alınan cenaze omuzlarda taşınarak salona getirildi. Burada Özmen’in cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı Kürt İslam Toplumu Genel Başkanı Hafız Ahmet Turhallı tarafından kıldırıldı. Ardından Özmen’in yaşamını ve Kürtçe üzerindeki çalışmaları ile siyasal yaşamını anlatan sinevizyon sunumu yapıldı.

Sinevizyon sunumundan sonra Özmen’in oğlu Dilşer Özmen ve akrabası Harun Sever tarafından törene katılanlar için bir teşekkür konuşması yapıldı. Kurdistani kurum temsilcileri, Almanya Kürt Enstitüsü adına Mazhar Zümrüt, Osman Ergin'in yanı sıra Özmen’in birçok dostu konuşma yaptı.

 'ÖZGÜRLÜK TUTKUSU HİÇ TÜKENMEDİ'

Kurdistan Şehit ve Kayıp Aileleri Derneği (KOMAW) adına konuşma yapan Heval Zeki, “Mamoste Fevzi gerek mütevazı kişiliği gerekse de örnek çalışmaları ile anılacak bir kişidir. Sözden çok gerisinde eserler bıraktı. Özgürlük tutkusu hiç tükenmedi. Ülkesine ve davasına sadık birisiydi. Onun emeğine ve davasına sahip çıkarak, daha da ileriye götüreceğiz” dedi.
KNK adına ise Ahmet Aktaş konuşma yaptı. Aktaş, Özmen’in tüm yaşamını Kurdistan Özgürlük Mücadelesine adadığını belirterek, Özmen’in yaşam amacı haline getirdiği davası ve çalışmalarının takipçisi olacaklarının altını çizdi. Aktaş, Özmen’in dil ve kültür alanında yürüttüğü çalışmalar ile asimilasyon politikalarına karşı büyük bir mücadele örneği olduğunu söyledi.

'ASİMİLASYONA KARŞI ÇALIŞTI'

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına da Avesta Aydın söz aldı. Aydın, “Rojhilat’a Jin Jiyan Azadî devrimi başlarken şüphesiz ki bunun öncesi de vardı. Önderliğimiz 50 yıldır dil ve kültür soykırımına karşı var olma mücadelesi yürüttüklerini dile getiriyor. Ortadoğu ve Avrupalı aydınlara baktığımız zaman akıl veriyorlar ve erkeksi bir söyleme sahipler. Kadınlar öncelikli değil. Ancak Rojhilat’a artık kadın öncülüğüne aydın ve sanatçılar da inanmış ve kendilerini katıyorlar. Mamoste Fevzi yıllar önce kadın mücadelesine inandı ve buna kendini kattı. Enstitüye gelen tüm kadın arkadaşlar Mamoste Fevzi tarafından eğitildi. Hiçbir zaman bundan kaçmadı” diye konuştu.

CİK adına söz alan Hafız Ahmet Turhallı ise Özmen’in dil ve kültür üzerindeki çalışmaların önemine dikkat çekerek, Mamoste Özmen’e sevgi ve saygı sunmanın, Kürt dili ile okuma-yazma ve bu dili günlük yaşamda kullanma ile mümkün olduğunu söyledi.

KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ise Kürt dilinin üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı Özmen’in örnek bir mücadele yürüttüğünü belirterek, “Ailesine ve Kurdistan halkına başsağlığı diliyorum. Öğrencilerine başsağlığı diliyorum. Onun davasını ve mücadelesini devam ettireceğiz. Bugün mamosteyi uğurluyoruz. Ancak onun anıları her daim mücadelemizde yaşayacak. Çünkü yüzlerce öğrencisi bu mücadelenin öncülüğünü yapacak. Asimilasyona karşı mücadeleyi yükseltecek” şeklinde konuştu.

KON-MED Eşbaşkanı Ruken Emine Akça, Özmen’in çalışmalarının önemine ilişkin konuşma yaptı.
Daha sonra Özmen’in arkadaşı ve YKM üyesi Fergin Melik Aykoç Özmen’in çalışmaları ve yaşamı konusunda aktarımlarda bulundu.

Yeşil Sol Parti Mêrdîn Milletvekili George Aslan da cenaze töreninde söz alarak, “Başta ailesi olmak üzere tüm Kurdistan halklarına ve Kurdistan entelektüelleri, yazarları ve siyasetçilerine başsağlığı diliyorum.  Mamoste Fevzi ile yıllarca birlikte çalıştım. Çalışkan, dürüst ve mütevazı bir insandı. Bilgisi, olaylara bakış açısı ile tüm insanları etkileyen bir insandı” dedi.