Şehit anma etkinlikleri sürüyor

Avrupa’nın birçok kentinde Ekim Ayı Şehitleri ve yakın tarihlerde şehit düşenler için anma etkinlikleri yapıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde, Azad Şevger Kürt Toplum Merkezi ve Şehit Aileleri Komitesi tarafından Ekim Ayı Şehitleri için anma etkinliği düzenlendi.

Anmada, Ekim Ayı Şehitleri’nin fotoğrafları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri asıldı.

Etkinlik, Ekim Ayı Şehitleri şahsında Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Kürt Halk Meclisi ve Şehit Aileleri Komitesi adına Sinan Ergen ve Heval Mizgîn birer konuşma yaptı. Dersim’de 1996 yılında fedai eylem yapan Zeynep Kınacı’nın mektubunun okunduğu anmada, büyük bir cesaretle düşmanın üzerine yürüyüp fedaice savaşarak 19 Ekim 2023 günü şehadete ulaşan Jîndar Rûmet Meyaser ve Zagros Besta anıldı.

Ekim Ayı Şehitleri’ni anlatan sinevizyon gösterimi ardından etkinlik, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının atılması ardından son buldu.

STUTTGART

25 Ekim 1992 tarihinde Xakurkê Lêlîkan tepesinde şehadete ulaşan Bêrîtan (Gülnaz Karataş) ve Ekim ayı içinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları Almanya'nın Stuttgart Şehrinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Meryem Kürt Kadın Meclisi'nin düzenlediği anma, Bêrîtan ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından Beritan ve Ekim ayı şehitlerinin yaşam ve savaşımlarını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte söz alan şehit yakınları, şehadete ulaşan yakınlarıyla olan anılarını katılımcılarla paylaştı. TJK-E Üyesi Bêrîtan Amanos, somut örneklerle Kurdistan'ın dört yanındaki kazanımların şehitlerin cesaret ve fedakarlığı sayesinde elde edildiğine dikkat çekti.

Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mesut Dağhan ise şehit Kadir Usta'nın (Gayyaz Koyutürk) Bêrîtan’ın şehadetinden 10 yıl sonra kendisine hitaben yazdığı mektubunu okudu. Ardından Bêrîtan'ın düşmana ve ihanete karşı direnişin sembolü olduğunu söyleyen Dağhan, tüm Kurdistanlılara Bêrîtan ve Ekim Ayı Şehitlerinin ruhuyla mücadeleye sahip çıkmaları çağrısı yaptı.

Şehit yakını Garip Nurhak da, tek varlıkları olan canlarını halkları için feda eden şehitler hakkında konuşmanın kolay olmadığını ifade ederek, onların anılarına sahip çıkmanın yolunun, mücadeleye daha sıkı sıkı sarılmaktan geçtiğine vurgu yaptı.

Ekim Ayı Şehitleri’ni anlatan ve farklı tarihlerde şehit düşen Demhat Sefkar (Çetin Temel), Bîşeng Rojdem Giravî ( Nazlı Yalçın) ve Ankara’da fedai eylem yaparak ölümsüzleşen Erdal Şahin ve Rojhat Zîlan  ve şehit Vejîn Jiyan’ı anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

“Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı anma etkinliği, şehit Bêrîtan’ın vasiyeti üzerine yapılan helva tatlısının dağıtılması ile sona erdi.  

REIMS

Kadın ordulaşmasının sembolü Bêrîtan şahsında Ekim ayı şehitleri ve Ankara'da fedai eylem yaparak ölümsüzleşen Rojhat Zilan ve Erdal Şahin için Reims Arin Mirxan Kürt Kültür Merkezi’nde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Şehit Aileleri Komisyonu ve Kadın Komünü öncülüğünde yapılan anma, şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Siyasetçi Kemal Aktaş'ın konuşmasından sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. Şehit aileleri de söz hakkı alarak duygularını paylaştı. Şehitlerin mücadele bayraklarını hep daha ileriye taşıma ve emanetlerine sahip çıkma sözü verildi.

Anma sonunda ise helva dağıtıldı.

BASEL

İşgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik hava saldırısı sonucu şehit düşen MLKP Merkez Komitesi, parti üyesi Osman Nuri Ocaklı (Şervan Karadeniz) için İsviçre'nin Basel kentinde anma düzenlendi.

MLKP İsviçre tarafından Beksam lokalinde düzenlenen anma, Şervan Karadeniz şahsında devrim mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Şervan Karadeniz’in şehadeti sonrası MLKP Merkez Komitesi'nin yayımlamış olduğu mesaj okundu, ardından şehidin Karadeniz'den başlayıp Rojava'ya uzanan mücadele yaşamı ve devrime olan inancı gösterilen sinevizyonla aktarıldı.

Anmada konuşan Marksist Teori yazarı ve siyasetçi Hüseyin Yeter, Şervan Karadeniz’in Türkiye’den Rojava'ya kadar devrimciliğin gereğini yerine getirdiğini dile getirerek “Yoldaşımız, partisi MLKP'nin, Bayram Namazların, Zeki Gürbüzlerin ve diğer ölümsüzlerin ideallerini gerçekleştirmek için savaştı" dedi.

'Türk burjuva devletinin, bugün 100'üncü yılını kutladığını belirten Yeter, “Halklara yıkım ve zulüm getiren bu Cumhuriyet Kürtlere, Alevilere, Ermenilere ve kadınlara karşı bir kan deryası olmaktan öteye gidememiştir. Bu Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihi katliamlar tarihidir" diye konuştu. 

Hüseyin Yeter, Paramaz ve arkadaşlarıyla başlayan sürecin Mustafa Suphi ve arkadaşlarıyla devam ettiğini, 1971- 72 devrimci önderlerinin katledilmesiyle sürdüğünü söyleyerek "Bugün bu süreç, yerini Kurdistan Özgürlük Mücadelesi'ni hedef alan saldırılara bırakmıştır" dedi. Yeter, bu coğrafyaya demokrasinin gelmesinin ön şartının faşist devleti yıkmaktan geçtiğini de sözlerine ekledi.

Devrimci kurumlar adına mesajların da verildiği anma, "Şehîd namirin” sloganıyla sonlandırıldı.

ZÜRİH

MLKP’nin Rojava şehidi Komutan Şervan Karadeniz için İsviçre’nin Zürih kentinde de anma yapıldı. Zürih Eğitim ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anmaya yoğun katılım gösterildi. Karadeniz şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan anma, Şervan Karadeniz’in Rojava Devrimi’ne katıldığı süreçte kaydedilen videosunun gösterimi ile devam etti. Videoda şehit Şervan’ın “Bu devrim herkesin devrimidir. Devrimi ulus sınırlarına hapsetmeden bu muazzam fırsata sahip çıkmaya, halkların kardeşleşmesine sahip çıkmaya, böylece Türkiye devrimine de sahip çıkmaya çağırıyorum” şeklindeki sözleri alkışlandı.

Ardından MLKP Merkez Komitesi tarafından gönderilen mesaj okundu. MLKP adına yapılan konuşmada ise, “Emperyalist kapitalist sistemin tüm saldırıları altında direndiğimiz bu zor süreçte bedeller ödüyor, en değerlilerimizi devrim savaşında kaybediyoruz. Dünya ölçeğinde Rojava Devrimi’ni yaşatmak ve kazanımlarını savunmak en önemli görevimizdir” denildi.

Anmada daha sonra Halkların Birleşik Devrimci Hareketi İsviçre adına hazırlanan ortak mesaj okundu. Faşist Türk devletinin komplo ve suikastlar ile Kurdistan topraklarında topyekûn bir saldırı içerisinde olduğu belirtilen mesajda, bu tarihsel süreçte zaferin teminatının devrim için ödenen bedeller olduğu ve MLKP komutanlarından Şervan Karadeniz’in de ölümsüzleştiği ifade edildi.

Anmaya katılan MKP, Devrimci Karargah, KKP/ML ve TKP-ML temsilcileri de  dayanışma duygularını ifade eden konuşmalar yaptı.

LAHR

Ekim Ayı Şehitleri Almanya'nın Lahr kentinde anıldı. TJK-E ve şehit aileleri adına yapılan konuşmalarda, şehit Bêrîtan'ın kadın özgürlük mücadelesindeki önemine değinildi, Bêrîtan'ın ardıllarının bugün Türk devletinin kimyasal silahlarına karşı eşsiz bir direniş gösterdiğine işaret edildi. Şehitlerin mücadelesine sahip çıkma çağrılarının yapıldığı anmada, özgürlük fedailerinin mücadelesini anlatan sinevizyon izletildi. Anma, şehitler çizgisinde Kurdistan özgürlük mücadelesinin yükseltilmesi çağrılarının ardından şehit Bêrîtan'ın anısına helva dağıtımı ile sona erdi.