Şehit Bêrîtan Luzern'de anıldı

İşgal ve ihanete karşı verdiği direnişle sembolleşen Bêrîtan Hêvî (Gülnaz Karataş), Luzern’de TekoJIN öncülüğünde düzenlenen meşaleli yürüyüşle anıldı.

1992’deki ihanet savaşında 25 Ekim günü teslimiyeti kabul etmeyerek kendisini uçurumlardan atan PKK’nin öncü komutanlarından Bêrîtan Hêvî (Gülnaz Karataş) İsviçre'nin Luzern kentinde düzenlenen meşaleli bir yürüyüşle anıldı. 

Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde Lidowiese meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar, yürüyüş öncesi Bêrîtan şahsında Kürt Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

TekoJIN adına bir konuşma yapan Sterk Çolak, yüz yıldan beri Kurdistan'ın dört parça olduğuna dikkat çekerek, "Kürt halkı, Kürt kültürü, Kürt toprağı katliamlar ve asimilasyon politikaları altında varlığını sürdürme mücadelesi vermektedir. Bu mücadelenin kurucusu Önder Apo sayesinde bugün Kürt olduğumuzu dile getirebiliyoruz ama soykırım devam ediyor. 25 Ekim 1992’de şehit Berîtan’ın ihanete karşı duruşuyla özgür ve direnişçi bir kadın gerçekliğini ortaya koymuştur” dedi.

Sterk Çolak’ın konuşması ardından kitle, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bimre xiyanet”, “Jin jiyan azadî” sloganları atarak Kurtplatz’a doğru yürüyüşe geçti. Burada ise Almanca ve Kürtçe açıklamalar yapıldı. TekoJIN aktivisti Hevi Arslan, şehit Bêrîtan’ı anarak şunları dile getirdi: "Bêrîtan’ın anısına 1993 yılında Kürt kadınların ordulaşması sağlandı. YJA Star ordusu sadece faşist Türk devletine karşı savaşmamış, irade ve güç yaratmıştır. Bugün Kürt kadınlar kendilerini ifade edebiliyorlarsa bu, YJA Star gerillalarının mücadelesi sayesindedir.”

Dün olduğu bugün de Kürt halkının ihanetlere ve faşist Türk devleti ile işbirliğine karşı mücadele ettiğine dikkat çeken Hevi Arslan, “'Kürtlük adına Kürtler katlediliyor. Biz böyle bir Kürtlüğü kabul etmiyoruz. Kürt kültüründe her daim demokrasi, barış ve eşitlik vardır. Bunun için her zaman özgür bir Kurdistan için ısrarlı olacağız. Binlerce şehidimiz, kültürümüzü ve varlığımızı korumak için şehadete ulaşmıştır. Onların yolundan yürüyeceğimize söz veriyoruz. Özellikle biz kadınlar olarak direnişimizi Önder Apo'nun felsefesi temelinde devam ettireceğiz” dedi.