Şehit düşen üç gerilla Dresden’de anıldı

İşgalci Türk devletine karşı verilen savaşta şehit düşen HPG ve YJA-Star gerillaları Güven Doza, Seher Deniz ve Vorin Qesase Welat, Dresden’de anıldı.

Almanya’nın Dresden kentinde Türk devletinin Güney Kürdistan’ı işgal saldırılarına karşı verilen savaşta şehit düşen YJA Star gerillaları Güven Doza (Cansel Dursun), Seher Deniz  (Xece Ateş) ile HPG gerillası Vorin Qesase Welat (Rakip Kuşlu) için anma etkinliği düzenlendi.


Kürt Demokratik Toplum Merkezi’ndeki anma programı Kürdistan şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Medya Savunma Alanlarında şehit düşen Seher Deniz’in ailesine yolladığı mektubun okunması sonrası Seher Deniz’in annesi Afta Ateş ve kardeşi Gülistan Ateş, katılanlara yönelik konuşma yaptı.

Seher Deniz’in kardeşi Gülistan, “Bildiğiniz gibi bugün şehitlerimiz Güven Doza, Vorin Qesase ve Seher’in misafiri olduk. Bu eve geldik, ki bu ev şehitler evidir. İnanıyorum ki bu kapıdan girince hissediyorsunuzdur. Bu ev çok kutsaldır, çok anlamlıdır. İlk defa buraya geliyoruz ama şehitlerin sıcaklığıyla çok mutlu oluyoruz. Gönül ister ki kutlama günlerinde bir araya gelelim ama merkezimizde siz de biliyorsunuz ki şehadet günleri de vardır. Bu nedenle buraya gelmeniz ve yasımızı paylaşmanızdan mutluyuz.”

Anne Afta Ateş ise, “O tüm Kürdistan’ın şehididir. Şehîd namirin diyorum” dedi.

Seher Deniz’in dayısı Murat Özkan da güçlükle yaptığı konuşmada, “Heval Seher Deniz şahsında tüm Kürdistan şehitlerini anıyorum. Onların önünde saygıyla eğiliyorum. İnsanın şehitlerin arkasından söyleyeceği daha fazla bir şey yoktur, insanın yapması gerekenlerdir. Yapmak gerekir. O da nedir? Tam olarak sahiplenmedir. Bu gençler neden şehit düştü; bu halk için, bu ülke için. Bizden, bir Kürt olarak her birimizden istenen ise onların şehadetine sahip çıkmaktır. Şehadete değer vermektir” dedi.

Şehit Seher Deniz’in hayatı ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi sonrası Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği temsilcisi Agit Batman söz aldı. Agit Batman, “Mücadele tarihimizde gerçekten çok büyük kahramanlar çıktı. Birçoğu şehit düştü. Bunlardan biri de Seher Deniz’dir. Bu arkadaş, bu sahadan ülkeye geçti. Birçok insan buraya, Avrupa’ya gelmek için malını mülkünü, evini arabasını satıyor, kendini denizlere vuruyor, bazıları o yollarda boğuluyor. Seher arkadaş, bu sahada istese yüksek standartlarda bireysel yaşamını sürdürebilirdi ama bu yaşamı kabul etmedi. En ön sahaya çıktı, savaş meydanına gitti, orada şehit düştü” dedi.

Fed-Kurd Eşbaşkanı Kerem Gök ise şöyle konuştu: “İnsan şehitler üzerine konuşmaya başladığında söz anlamını yitiriyor, insan kendinde konuşma hakkını görmüyor. Doğru hangi sözü söylersek, hangi izahı yaparsak yapalım yeterli olmuyor, yerini bulmuyor. Ancak bir şeyde netiz: Biz şehitlere borçluyuz. Onlar bizim için canını feda etti. Biz bunu göreceğiz. İnsan olarak, birey olarak, vicdan ve ahlak sahibi insan olarak onların yaşamlarının baharında her türlü maddi yaşamı ellerinin tersiyle ittiğini, onurlu yaşam için canlarını verdiğini görecek, ona göre yaşayacağız.”

Anma programı, katılanlara verilen yemek sonrası son buldu.