Şengal’de tutuklanan gazeteciler ülkelerine geri döndü

Şengal’deki Çarşema Sor kutlamalarından dönerken Irak ordusu tarafından tutuklanan gazeteciler Marlene Förster ve Matej serbest bırakıldıktan sonra ülkelerine döndü.

20 Nisan günü Êzidîlerin kutsal bayramı Çarşema Sor için Şengal’e giden Alman gazeteci Marlene Förster ve Slovak meslektaşı Matej Kavcic Irak ordusu tarafından tutuklanmıştı. Şengal’in ardından Musul’a oradan da Irak’ın başkenti Bağdat’ta götürülen gazetecilerden uzun bir süre haber alınamamıştı.

Her iki gazetecinin serbest bırakılması için başlatılan kampanya çerçevesinde 50 binden fazla imzanın toplanmış ve bunun üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı devreye girerek gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmasını sağlamıştı. Gazeteciler için kampanyayı yürüten Marlene ve Kavic’e Özgürlük İnisiyatifi ise Förster ve Kavcic’in sınır dışı edildikten sonra ülkelerine döndüğünü açıkladı.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENDİ’

Förster ve Kavcic’in Irak tarafından önce tutuklanıp ardından da sınır dışı edilerek gazetecilik mesleklerinin engellendiğini belirten Marlene ve Kavic’e Özgürlük İnisiyatifi’nden Malte Buchholz devamla şunları söyledi: “Sınır dışının hangi gerekçelerle gerçekleştirildiğini, Irak’ta nasıl yargı sürecinin devam ettiğini ve Alman Dışişleri Bakanlığı’nın burada nasıl bir rol oynadığını bilmiyoruz. Alman hükümeti engellenen basın özgürlüğü konusuna ne düşünüyor ve Türk devletiyle ilişkiler burada ne kadar etkili oldu? Bu konuda ayrıntılı bir araştırma yapacağız.”