Aarau, Cenevre ve Lozan’da Diriliş Bayramı kutlamaları

İsviçre’nin Aarau, Cenevre ve Lozan kentlerinde 15 Ağustos Atılımı coşkuyla kutlandı.

15 Ağustos 1984'te Eruh ve Şemdinli’de sömürgeciliğe ve teslimiyete atılan ilk kurşunun 38’inci yıl dönümü dolayısıyla İsviçre’nin Aarau, Cenevre ve Lozan kentlerinde kutlamalar yapıldı.

AARAU

Aarau Mehmet Tunç Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Schfisheim kentindeki piknik alanında kutlama etkinliği düzenlendi. Kutlamaya CDK-S Eşbaşkanları Selma Sürer ve İsmail Kardaş, FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, FEDA İsviçre Eşbaşkanı Songül Çelik ile çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Etkinlik, 15 Ağustos Atılımı’nın komutanı Mahsum Korkmaz (Egîd) şahsında bütün devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı. 

Aarau Mehmet Tunç Meclisi adına konuşan Eşbaşkan Seda Akbaş, katılanları selamladı. Seda Akbaş, 15 Ağustos Atılımı’nın ölü Kürt’ü yeniden dirilttiğini belirterek, “Büyük komutan Egîd öncülüğünde işgalci devlete sıkılan ilk kurşun, bugün hala önümüzü aydınlatıyor” dedi. 

Şehit babası Necmettin Er ise, ilk kurşundan bu güne birçok bedeller verildiğine işaret ederek. “Şehitlerimizin mirasına sahip çıkmak hepimizin görevidir. Onların taşıdığı bayrağı daha da yukarı taşımak hepimizin görevidir” dedi.

Siyasetçi Adil Botan da 15 Ağustos Atılımı'nı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a, tutsaklara, cephelerde direnen gerillalara ve bütün Kürt halkına kutladı.

Adil Botan, “Bundan 38 yıl önce komutan Egîd öncülüğünde başlayan gerilla mücadelesi, bugün dört parça Kürdistan'da binlerce genç tarafından sürdürülüyor. Bugün işgalci Türk devleti Rojava Devrimi’ni boğmak istiyor. Biz birliğimizi sağlayarak devrimi savunmalıyız. 15 Ağustos Atılımı yeni bir ruh yarattı. Bu ruha sahip çıkıp özgürlüğe doğru yürümeliyiz” dedi. 

Konuşmaların ardından TEV-ÇAND Sercan’ın söylediği şarkılar eşliğinde halay çekildi.

CENEVRE

Cenevre’de Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin düzenlediği 15 Ağustos Atılımı kutlaması CDK-Cenevre Eşbaşkanı Erdal Atasoy’un açılış konuşmasıyla başladı. 

Kutlama öncesi saygı duruşunda bulunuldu. 

Ardından söz alan CDK-Cenevre Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev, 15 Ağustos’un önemini ve Kürt halkına kattıklarını değerlendirerek, “15 Ağustos’ta heval Egîd’in attığı o ilk kurşun Kürdistan için diriliş oldu. Daha öncesinden bizi katlettiler. Şeyh Said, Zîlan, Agirî… Ama 15 Ağustos'ta biz yeniden doğduk ve bütün dünyaya kendimizi duyurduk. Biz heval Egîd’in yolundan gideceğiz. Onun sayesinde kendimizi bildik ve şu an dünyanın dört bir yanında kendimize gururla biz Kürt’üz diyebiliyoruz” dedi.

Etkinlik halayla devam etti.

LOZAN 

İsviçre’de kutlamaların diğer bir merkezi Lozan'dı. Lozan Kürt Toplum Merkezi ve Lajîn Kadın Meclisi öncülüğünde Mont Sur la Lausanne’de bulunan piknik alanında düzenlenen etkinlik, saygı duruşuyla start aldı.

CDK-Lozan Meclis Eşbaşkanı Hatice Kandal, 15 Ağustos’un önemine vurgu yaparak, “Kürtleri ölüm uykusundan uyandıran ilk kurşun atılımı başlattı ve Kürt’ün yeniden doğuşunu müjdeledi” dedi.

Etkinlik, kutlamaların gerçekleştirildiği diğer yerlerde olduğu gibi slogan ve halayla sona erdi.