Basklı örgütler: 'Abdullah Öcalan çözüm için vazgeçilmezdir'

Bask Sendikaları Konfederasyonları, CCOO, ELA, UGT, LAB, STEILAS, ESK, "Barışçıl çözümün atası olarak Abdullah Öcalan, Kürt sorununun çözümünün vazgeçilmez parçasıdır" dedi.

Bask Sendikaları Konfederasyonları, CCOO, ELA, UGT, LAB, STEILAS, ESK tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kürt sorunu Irak, İran, Suriye ve özellikle de Türkiye'yi etkilemektedir ve Ortadoğu'nun çözülmemiş başlıca sorunlarından biridir. Türk devleti ile Kürt özgürlük hareketi arasındaki çatışma bugün de devam etmektedir. Bu çatışmada bugüne kadar 40.000'den fazla insan hayatını kaybetmiş, yaklaşık 4.500 köy boşaltılmış ya da yakılmış, milyonlarca insan mülteci durumuna düşmüş ve farklı bölgelerde yaşamak zorunda bırakılmıştır. Kürt halkına, sömürgecilik ve kapitalizmin bıraktığı enkaz üzerine inşa edilen özgürlük ve demokrasiye yönelik saldırılar bugün de devam ediyor" denildi.

'DEMOKRATİKLEŞME VE BARIŞ İÇİN ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan, 24 yıldır ağır koşullarda, tam bir tecrit altında ve dış dünya ile iletişimi kısıtlanarak hapiste tutulmaktadır. 2006-2007 yıllarında 3,5 milyon Kürt, onu siyasi temsilcileri olarak gördüklerini belirten bir dilekçe imzaladı. Kürt halkının güvenine sahip tek lider ve bu barışçıl çözümün atası olarak Öcalan, Kürt sorununun çözümünün vazgeçilmez bir parçasıdır.

Diğer çatışmalarla ilgili geçmiş deneyimlerimizden biliyoruz ki bir barış sürecinin gelişebilmesi için, diğer hususların yanı sıra, toplumların çatışmaya barışçıl çözümler aramasına yardımcı olabilecek güçlü şahsiyetlerin liderliğine ihtiyaç vardır.

Nelson Mandela, Gerry Adams ve diğerleri kendi toplumlarının saygı ve güvenine sahiptiler ve hala da sahipler, bu nedenle de onları müzakere edilmiş bir çözüm arayışında aktif olarak çalışmaya ikna edebildiler ve edebiliyorlar. Kuşkusuz Abdullah Öcalan da bu kategoriye girmektedir.

Erdoğan tarafından yönetilen mevcut Türk hükümeti Öcalan ile iki buçuk yıl boyunca müzakereler yürüttü ve bu süre zarfında Kürt lider, güven artırıcı önlemlerden uluslararası gözetim altında bir silahsızlanma sürecine ve Kürt sorununa kalıcı bir siyasi çözüme kadar barışı sağlamak için aşamalı bir plan önerdi.  Müzakereler 2011 yılında çökmüş olsa da, Öcalan'ın 'Yol Haritası'nda yer alan önerileri, 'Kürt sorunu' olarak adlandırılan soruna müzakere yoluyla bir çözüm bulunması açısından büyük önem taşımaya devam etmektedir.

Öcalan'ın özgürlüğü talebi, çatışmanın askeri mantığını kırmak ve böylece dikkatleri barışçıl müzakerelere ve Kürt sorununun demokratik çözümüne yöneltmek için hayati önem taşımaktadır. İşte tüm bunlar için Bask sendikaları aşağıdaki taleplerde bulunmaktadır:

Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kurdistan'da barış yolunda önemli bir adım olarak Abdullah Öcalan ve diğer Kürt tutuklu ve siyasi mahkûmların özgürlük taleplerini destekleyin.

Kürt halkının çektiği acı ve baskıya son verin.

Çatışmanın müzakere edilmiş bir çözümünü garanti eden bir barış sürecini destekleyin.

Kürt halkının kendi geleceklerine özgürce karar vermelerine ve demokratik olarak karar verdikleri şekilde örgütlenmelerine izin verin."