Akdeniz ülkeleri kayıp yakınları Paris’te buluştu
Fransa’nın başkenti Paris’te 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla Akdeniz ülkeleri kayıp yakınlarının oluşturduğu 26 derneği bünyesinde toplayan FEMED bir eylem gerçekleştirdi.
Fransa’nın başkenti Paris’te 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla Akdeniz ülkeleri kayıp yakınlarının oluşturduğu 26 derneği bünyesinde toplayan FEMED bir eylem gerçekleştirdi.
30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü, 1981 yılında Kosta Rika’da kurulan “Latin Amerika Kayıp Aileleri Dernekleri Federasyonu” tarafından ilan edildi. Daha sonra Birleşmiş Milletler’in (BM) öncülüğünde kayıplar sorununa dikkat çekmek için her yıl 30 Ağustos tarihinde dünya genelinde etkinlikler düzenleniyor.
12 ülkeyi temsilen 26 derneği bünyesinde toplayan Zorla Kaybedilmelere Karşı Avrupa-Akdeniz Federasyonu (FEMED), Paris’teki tarihi Bastille Meydanı’nda kayıp yakınlarını bir araya getirdi.
Cezayirli bir kayıp annesi olan FEMED Başkanı Ines, “Kayıp denince devlet aygıtı için muhaliflerin sesini kısmak, yakınlarını tehdit etmek, aileleri sonsuz ve bitmeyen bir acıyla baş başa bırakmak ve bunları yaparken de mutlak bir cezasızlığı kendine zırh edinmek için icat edilmiş bir kavram olarak direnenlerin tarihinde yerini aldı” dedi.
“Biz ağlamayacağız. Çocuklarımızın takipçisiyiz" diyen İnes'in bir anne olarak sesine Kürt kültür hareketi TEV-ÇAND sanatçılarından Diyar ve Piya'nın ezgileri eşlik etti.
FEMED Başkanı, “Bastille Meydanı'nda Cezayir, Şili, Mısır, Suriyeli ve Kürt ailelerin çığlığı birlikte çocuklarımızın bir parçada olsa kemiklerini istiyoruz" diye ekledi.
CDK-F adına söz alan Berivan Fırat, başta Türkiye, Kürdistan, Arjantin ve Şili olmak üzere, cunta dönemlerinde ve ağır faşist baskılar altında “zorla kaybetmenin” yoğun bir şekilde kullanılan bir yöntem olduğuna dikkat çekti.
Fırat, bu yöntemin özellikle 90’lı yıllarda asit kuyularıyla birleştiğini belirtirken,
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşullarına dikkat çekti. Fırat, “Unutmayacağız. Direneceğiz" dedi.
30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü”nü vesilesiyle 30 Ağustos akşamı dünyanın birçok meydanında toplanan aileler saat 19.30'da aynı anda Zoom uygulaması üzerinde aynı anda bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirerek, "Artık yeter" dedi.