Alman-Türk silah dostluğunu protesto etmek de ‘suç’

Alman devleti ceza ve yasaklarda Türk devletiyle yarış halinde. Erdoğan rejimi için panzer üretme kararı alan Rheinmetall’i protesto eden iki savaş karşıtından 15 bin Euro para isteniyor. Cezayı ödemeyen aktivistler konuyu yargıya taşıdı.

2. Dünya Savaşı’nın bitişi ve Hitler faşizminin resmen yenilgisi ardından Almanya’da ‘Faşizmden Kurtuluş Günü’ olarak kutlanan 8 Mayıs’ta geçtiğimiz yıl birçok sivil toplum kuruluşu ve silahlanma karşıtı gruplar bir araya gelerek protesto gösterileri düzenlenmişti. Protestoların hedefinde ise Efrîn’e yönelik işgal sırasında Türk devletinin en büyük silah destekçisi olan Rheinmetall şirketi vardı.

Protestoların biri de Rheinmetall’in Berlin’deki Maritim Hotel’de hissedarlarla yaptığı toplantı sırasında gerçekleşmişti. “Alman panzerleri Kürdistan’dan defol” pankartının açıldığı ve Alman devletinin Erdoğan rejimiyle işbirliğinin kınandığı gösteride kalabalık bir grup YPG/YPJ bayraklarıyla otele doğru yürüyüşe geçmişti.

Gösteriden yaklaşık bir yıl sonra Rheinmetall’in ortaklarıyla toplantı yaptığı sırada otelin ana kapısının karşısında “8 Mayıs 1945- Dün bugün gibi, savaş burada başlıyor” pankartı açan iki savaş karşıtından 15 bin Euro para talep ediliyor. Gerekçe ise pankartı açanlar yüzünden Rheinmetall’in toplantısında gecikme olmuş ve böylelikle maddi zarar ortaya çıkmış. Rheinmetall’in aksine gösteriye saldıran polis savaş karşıtlarını darp etmiş, pankartı zorla toplamıştı.

DAVA ÖNCESİNDE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Frankfurtlu iki savaş karşıtı paraya ödemeyeceklerini belirterek konuya yargıya taşımışlardı. Berlin Bölge Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 18 Mart Pazartesi günü saat 9.15’te görülecek. Dava öncesinde Müdahaleci Sol (Interventionistische Linke) bütün savaş karşıtlarına çağrı yaparak yargılanan arkadaşlarıyla dayanışma talebinde bulundu.

Duruşmanın görüleceği gün savaş karşıtlarını, barışsever ve insan hakları savunucularını mahkeme önüne çağrılırken “Alman devletinin kestiği cezalardan korkmuyoruz Türkiye ve Suudi Arabistan’daki diktatör rejimler için silah üreten Rheinmetall’i protesto etmeye devam edeceğiz” görüşü dile getirildi. Rheinmetall’e yönelik bir sonraki protesto ise 28 Mayıs’ta gerçekleşecek.

Alman silah karşıtlarının hedefinde olan Rheinmetall son olarak Federal Alman Hükümeti’nin onayıyla Erdoğan rejimiyle ortak tank ürütme işine girmişti. Erdoğan sarayında Rheinmetall’in yöneticilerini ağırlarken, Efrîn işgali öncesi Türk ordusunun tankları da bu silah devi tarafından modernize edilmişti. Ayrıca şirketin ürettiği Leopard 2 tanklarıyla Efrîn’de uluslararası yasalar çiğnenerek birçok suça imza atılmıştı.

 

Gösterinin videosu:

Konuyla ilgili haber: